Teriyaki.odt

(13 KB) Pobierz

Teriyaki

 

Składniki:

               300 g mięsa z udek z kurczaka

               mąka kukurydziana

               3 łyżeczki cukru

               3 łyżki sosu sojowego

               3 łyżki mirinu i 2 łyżki sake (w razie czego oba można zastąpić wódką)

               olej

 

Przygotowanie:

   Mięso pokrój w kostkę, obtocz w mące kukurydzianej. W woku rozgrzej olej i upiecz na nim kurczaka. Odlej zbędny tłuszcz. Do miski wlej mirin i sake, dosyp cukru i mieszaj aż do jego rozpuszczenia. Wtedy dolej sos sojowy i wymieszaj do uzyskania jednolitego sosu. Zalej sosem mięso i mieszaj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje i pokryje mięso, trwa to ok. 10 minut. Jeśli nie masz pewności, czy tak się na pewno stało, powąchaj opary. Jeśli czuć w nich alkohol, musisz jeszcze poczekać.

   Najlepiej serwować z ryżem.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin