Kampylobakteriozy u ludzi i zwierząt.pdf

(174 KB) Pobierz
Prace poglądowe
Kampylobakteriozy u ludzi i zwierząt
Campylobacteriosis in humans and animals
Krutkiewicz A., Department of Preclinical
Sciences, Faculty of Veterinary Medicine, Warsaw
University of Life Sciences-SGGW
Alicja Krutkiewicz
z Katedry Nauk Przedklinicznych Wydziału Medycyny Weterynaryjnej w Warszawie
Campylobacter jejuni and Campylobacter coli are lead-
ing causes of food-borne gastroenteritis and enteritis
in humans. The symptoms of campylobacteriosis are
fever, severe abdominal pain, and diarrhea. In rare
cases, C. jejuni triggers the Guillain-Barre syndrome,
which is an autoimmune disorder of the peripheral
nervous system. Campylobacter is a known cause of
disease in animals too. Natural reservoirs for Campy-
lobacter include chicken and other poultry, wild birds,
pigs, dogs, cats, sheep, and cows, among others. C.
jejuni is carried by most of these animal reservoirs
and is the predominant species isolated from chickens
and cattle. C. coli, C. hyointestinalis and C. mucosa-
lis are usually isolated from the intestines of pigs . C.
upsaliensis and C. helveticus are predominantly asso-
ciated with dogs and cats. C fetus subsp. fetus usual-
ly colonizes the intestinal tracts of cattle and sheep.
Recently, concern has been focused on the role that
both healthy and diseased animals play in zoonot-
ic transmission of campylobacters to humans. Trans-
mission is most commonly via the surface of chick-
ens meat. Other sources include untreated water,
untreated milk and sewage contamination. Pet con-
tact, particularly with puppies with diarrhoea is also
a probable source.
P ałeczki, znane współcześnie jako Cam-
Wysokie wymagania niezbędne do wzro-
stu powodują, że Campylobacter koloni-
zuje przewód pokarmowy wielu gatun-
ków zwierząt, natomiast nie namnaża się
w produktach żywnościowych pochodze-
nia zwierzęcego, a jedynie w nich przeży-
wa. Bakteria ta jest znacznie bardziej wraż-
liwa na wpływ czynników środowiska niż
np. Salmonella spp. czy E. coli (5).
Rozróżnienie gatunków C. jejuni i C. coli
do niedawna opierało się na testach bio-
chemicznych, głównie na zdolności C. je-
juni do hydrolizy hipuranu sodu. Jednak,
od kiedy opisano hipurano-ujemne szcze-
py C. jejuni, wiarygodniejsze wydaje się za-
stosowanie metody PCR z użyciem starte-
rów komplementarnych do sekwencji ge-
nów kodujących rRNA (6).
pylobacter spp. po raz pierwszy zosta-
ły opisane w 1913 r. przez McFadyeana
i Stocmana. Początkowo bakterie te były
zaliczane do rodzaju Vibrio , dopiero gdy
w latach 60. XX wieku udało się je wyizo-
lować z kału ludzi z objawami zapalenia je-
lit, wydzielono dla nich nowy rodzaj Cam-
pylobacter. Zgodnie z taksonomią, rodzaj
Campylobacter wraz z rodzajem Arcobac-
ter należy do rodziny Campylobacteriace-
ae, rzędu Campylobacterales i klasy epsi-
lon-Proteobacteria. Bakterie te występują
w przewodzie pokarmowym wielu ga-
tunków zwierząt, zwłaszcza ptaków, jako
składnik lory komensalicznej. Przeniesio-
ne na ludzi mogą stać się przyczyną zaka-
żeń przewodu pokarmowego (1).
W obrębie rodzaju Campylobacter wy-
stępuje ponad dwadzieścia gatunków i pod-
gatunków, w tym najczęściej izolowane
od ludzi z przypadków kampylobakterio-
zy: C. jejuni subsp. jejuni, C. jejuni subsp .
doylei i C. coli. W ostatnim dziesięcio-
leciu liczba przypadków zakażeń u ludzi
tymi bakteriami znacząco wzrosła w kra-
jach uprzemysłowionych, ponad dwukrot-
nie przewyższając liczbę zakażeń przypi-
sywanych bakteriom z rodzaju Salmonel-
la (2). W Polsce rozporządzenie ministra
rolnictwa i rozwoju wsi z 18 maja 2004 r.
wymienia kampylobakteriozę zwierząt
jako zoonozę podlegającą obowiązkowej
rejestracji (3). Jednak w naszym kraju na-
dal bakterie te są wykrywane sporadycz-
nie, głównie ze względu na brak rutyno-
wej diagnostyki zakażeń.
Campylobacter jest helikalną bakte-
rią Gram-ujemną, zdolną do ruchu dzię-
ki obecności rzęski. Komórka C. jejuni ma
pojedynczą rzęskę na jednym lub obu bie-
gunach. Białka rzęsek były jednym z pierw-
szych scharakteryzowanych antygenów C.
jejuni i są najważniejszymi antygenami roz-
poznawanymi przez układ immunologicz-
ny w czasie zakażenia (4).
Campylobacter jest bakterią mikroaero-
ilną. Do wzrostu wymaga atmosfery z do-
datkiem dwutlenku węgla. Oznacza to, że
jest wrażliwa na działanie tlenu podczas
transmisji, a także w trakcie kontaktu z me-
chanizmami obrony immunologicznej go-
spodarza. Musi być zdolna do reagowania
na zmiany temperatury, ponieważ bytuje
zarówno w jelicie ptaków, gdzie tempera-
tura wynosi 42°C, jak i w przewodzie po-
karmowym człowieka w 37°C. Tempera-
turą optymalną dla jej wzrostu jest 42°C.
Zakażenia z udziałem Campylobacter
spp.
Czynniki wirulencji
Czynnikami, które w sposób bezpośredni
związane są z chorobotwórczością pałe-
czek Campylobacter jest ruchliwość i che-
motaksja (mutanty pozbawione tych cech
nie były w stanie kolonizować komórek na-
błonka jelita) oraz adhezja i inwazyjność.
Dochodzi do interakcji pomiędzy swoisty-
mi strukturami na powierzchni komórki
bakteryjnej – adhezynami a strukturami
na powierzchni komórki eukariotycznej
– odpowiednimi receptorami.
Rzęska umożliwiająca ruch C. jejuni
zbudowana jest z trzech podstawowych
elementów: ciałka podstawowego, haka
i ilamentu. Filament rzęski zbudowany
jest z dwóch białek strukturalnych FlaA
i FlaB, kodowanych przez geny laA i laB .
Skonstruowane mutanty w genie laA cha-
rakteryzowały się krótkimi rzęskami i ob-
niżoną ruchliwością, zaś mutanty w genie
laB miały normalnej długości rzęskę, ale
przy zachowanej ruchliwości charaktery-
zowały się obniżonym potencjałem wiru-
lencji. Funkcja genu laA wydaje się jasna,
natomiast na temat funkcji genu laB po-
jawiają się różne teorie, jak udział w zjawi-
sku zmienności antygenowej lub wpływ na
ruchliwość w różnych warunkach środowi-
skowych (7). Po przedostaniu się do jelita
większość szczepów Campylobacter prze-
dostaje się przez warstwę śluzu, przyczepia
się do komórek nabłonka jelitowego i do
nich wnika. W tym czasie zachodzi wiele
Keywords : campylobacteriosis, humans, animals
zmian w komórce nabłonka, wywołanych
interakcją z komórką bakteryjną i wytwa-
rzanymi przez nią białkami. W następstwie
kolonizacji komórek nabłonka jelit przez C.
jejuni dochodzi do zaburzenia wchłania-
nia w jelitach. Może to wynikać z oddzia-
ływania toksyn lub mieć związek z rozwo-
jem zapalenia i indukowaniem wytwarza-
nia cytokin pozapalnych. Nie jest do końca
jasne, który z czynników wytwarzanych
przez tę bakterię odgrywa najistotniejszą
rolę w wywoływaniu biegunki.
Na każdym etapie kolonizacji wyko-
rzystywane są różne czynniki wirulencji.
Wiadomo, że ruchliwość i chemotaksja
są ważnymi czynnikami, które wpływają
na efektywną adherencję, jak również na
wnikanie do komórek in vitro (8). Funk-
cje białek o charakterze adhezyn u C. je-
juni mogą spełniać białka rzęski, białka
błony zewnętrznej (dotychczas dokład-
niej scharakteryzowano trzy: PEB1, JlpA
i CadF) oraz glikolipidy (9). Białko CadF
jest białkiem wiążącym ibronektynę en-
terocytów, umożliwiając proces internali-
zacji komórki bakteryjnej. Mutanty CadF
nie są zdolne do kolonizacji jelit nowo wy-
klutych kurcząt (10).
Niewielki odsetek szczepów C. jejuni
posiada plazmid oznaczony jako pVir, na
285
Życie Weterynaryjne • 2008 • 83(4)
972517529.018.png 972517529.019.png 972517529.020.png 972517529.021.png
 
Prace poglądowe
którym zidentyikowano szereg genów ko-
dujących, m.in. białka biorące udział w pro-
cesie wnikania bakterii do komórek euka-
riotycznych. Wśród genów o znanej funkcji
są geny IV systemu sekrecji, który u bakte-
rii bierze udział w transporcie DNA, białek
i nukleoprotein przez błony komórkowe,
a także w przeżywaniu wewnątrzkomórko-
wym, sekrecji toksyn i koniugacji. Mutacje
w kilku genach obecnych w plazmidzie po-
wodują zmniejszenie zdolności wnikania
do komórek nabłonka in vitro (11).
Reszty cukrowe glikolipidów i gliko-
protein na powierzchni komórek Campy-
lobacter biorą udział w adhezji i w stymu-
lacji odpowiedzi immunologicznej gospo-
darza. U ludzi w następstwie zakażenia C.
jejuni może rozwinąć się ostra, zapalna po-
liradikuloneuropatia demielinizacyjna, na-
zywana zespołem Guillaina-Barrego. Pato-
geneza tego zespołu nie jest do końca wyja-
śniona, ale w przebiegu kampylobakteriozy
może mieć związek z podobieństwem an-
tygenowym między antygenami C. jejuni
a antygenami włókien nerwowych. Zjawi-
sko to, nazywane mimikrą antygenową,
sprawia, że przeciwciała skierowane prze-
ciwko antygenom bakterii reagują z włók-
nami nerwowymi, doprowadzając do ich
uszkodzenia (12).
Zsekwencjonowany w 2000 r. genom
C. jejuni NCTC 11168 ujawnił obecność
genów kodujących białka o potencjalnych
właściwościach toksycznych. Zawiera geny
cdt kodujące białko CDT (cytolethal disten-
ding toxin), dwa geny kodujące białka z do-
menami hemolitycznymi i gen fosfolipa-
zy, która wykazuje aktywność hemolitycz-
ną (13). Toksyna CDT składa się z trzech
podjednostek: CdtA, CdtB, CdtC (tworzą-
cych jedną cząsteczkę holotoksyny), kodo-
wanych przez trzy geny cdtA, cdtB, cdtC.
Do pełnej aktywności potrzebne są wszyst-
kie trzy podjednostki. Egzotoksyna ta po-
woduje zatrzymanie cyklu komórkowego
i degradację DNA gospodarza. Wszystkie
badane szczepy C. jejuni i C. coli niosły gen
cdt , ale wykazano duże różnice w ekspre-
sji jego produktu, białka CDT.
Przyczyna tej różnicy nie została jeszcze
wyjaśniona. Uważa się, że toksyna CDT jest
czynnikiem utrudniającym dojrzewanie na-
błonka krypt jelitowych, a co za tym idzie
zmniejsza wchłanianie z jelit (14).
Ponadto czynnikami, które w sposób
pośredni mogą być związane z wirulen-
cją bakterii z rodzaju Campylobacter, jest
obrona przed stresem oksydacyjnym, reak-
cja na stres temperaturowy oraz zdolność
bakterii do przyswajania żelaza.
Przeprowadzone do tej pory w Polsce
badania pokazują zróżnicowany udział
genetycznych markerów zjadliwości oraz
różnice w genotypach wśród szczepów izo-
lowanych od kurcząt i szczepów izolowa-
nych od chorujących ludzi. To może z kolei
wskazywać, że zakażenia pałeczkami Cam-
pylobacter u ludzi mogą pochodzić z in-
nych źródeł niż tusze drobiowe (15). Do
tej pory nie wykryto korelacji pomiędzy
wywoływanymi objawami chorobowymi
oraz mechanizmami inwazyjności, a ge-
notypem szczepu, co sugeruje prawdopo-
dobne istnienie pośród enteropatogennych
szczepów C. jejuni wielu wirotypów. Me-
chanizmy warunkujące różnorodność ge-
netyczną nie zostały wyjaśnione.
stanów zapalnych jelit i biegunek. Niesie to
za sobą zagrożenie zmniejszenia produk-
cyjności w stadach. Według niektórych
źródeł zakażenie pałeczkami Campylobac-
ter wykrywane jest w 100% tuszek drobio-
wych przeznaczonych do sprzedaży. Dane
dotyczące częstości występowania C. jeju-
ni/coli u różnych gatunków ptaków wolno
żyjących są bardzo zróżnicowane i wahają
się od 0 do 80% (20, 21).
Gatunkiem najczęściej izolowanym
z przewodu pokarmowego bydła jest C.
jejuni oraz C. hyointestinalis , rzadziej C.
coli. Bakterie lokalizują się głównie w żwa-
czu oraz jelicie cienkim i znacznie częściej
są izolowane od osobników młodych niż
od bydła dorosłego.
U dorosłych osobników izolowane są
najczęściej od zdrowych zwierząt. Obec-
nie C. jejuni , w mniejszym stopniu C. coli ,
są uważane za jedną z przyczyn biegunek
polietiologicznych oraz za czynniki wi-
kłające pierwotne zakażenia jelitowe cie-
ląt. Natomiast ich rola jako główna przy-
czyna biegunek u cieląt jest rzadko obser-
wowana (22).
Podgatunek C. fetus subsp . venerealis
występuje w układzie rozrodczym prze-
żuwaczy. U krów i jałówek zasiedla błonę
śluzową pochwy, szyjki macicy, macicy i ja-
jowodów, u buhajów kolonizuje błonę ślu-
zową żołędzi prącia i napletka oraz koń-
cowego odcinka cewki moczowej. C. fetus
subsp . venerealis wywołuje długotrwałe za-
każenia błon śluzowych oraz jest przyczy-
ną ronień i zakażeń płodów. Do zakaże-
nia dochodzi przede wszystkim w trakcie
krycia, sztucznego unasieniania lub przez
kontakt ze skażonym sprzętem przy pobie-
raniu nasienia. Objawy kliniczne choroby
mętwikowej u krów i jałówek to nieregu-
larnie powtarzające się ruje. Pojawiać się
może stan zapalny narządów rodnych ze
śluzowo-ropnym wyciekiem. U większo-
ści samic utrzymują się okresowe zaburze-
nia w płodności. Samce mogą być bezob-
jawowymi nosicielami, a zakażenie u nich
rzadko przebiega ze zmianami w narzą-
dach płciowych. Dzięki sztucznej insemi-
nacji oraz wprowadzeniu badań u buha-
jów w kierunku obecności C. fetus subsp.
veneralis obecnie choroba mętwikowa jest
notowana sporadycznie.
Poważną przyczyną enzootycznych ro-
nień i niepłodności u owiec, które mogą
mieć charakter masowy może być zaka-
żenie podgatunkiem C. fetus subsp. fetus .
Kolonizuje on przewód pokarmowy owiec,
świń, bydła oraz ptaków, a główną drogą
rozprzestrzeniania się zakażenia pomiędzy
zwierzętami jest spożycie pokarmu zanie-
czyszczonego kałem. W wyniku zakażenia
u owiec dochodzi do ronień w czasie ostat-
nich 6 tygodni ciąży lub przedwczesnych
porodów, którym towarzyszą gorączka,
osłabienie i biegunka.
Udział gatunkowy Campylobacter spp.
w zakażeniach u ludzi i zwierząt
Termoilne pałeczki Campylobacter należą
do jednych z najczęściej izolowanych etio-
logicznych czynników zatruć i zakażeń po-
karmowych u ludzi (16). Źródłem zakaże-
nia są produkty pochodzenia zwierzęcego,
takie jak mięso i mleko, najczęściej nieod-
powiednio przygotowane do spożycia mię-
so drobiowe. Spośród ponad dwudziestu
gatunków i podgatunków najczęściej izolo-
wane od ludzi z przypadków kampylobak-
teriozy są: C. jejuni subsp . jejuni – 90–95%
przypadków, C. coli 5% zakażeń . Pałecz-
ki reprezentujące inne gatunki takie jak:
C. upsaliensis, C. laris , C. hyointestinalis,
C . fetus subsp . fetus, C. concisus i C. spu-
torum subsp . sputorum izolowane są bar-
dzo rzadko (17).
Kampylobakterioza przebiega najczę-
ściej pod postacią zapalenia żołądka i jelit
lub zapalenia jelit. Pierwsze objawy poja-
wiają się między 2 a 5 dniem od zakażenia.
Najczęściej występującym objawem jest
biegunka, często krwawa połączona z bó-
lem brzucha i gorączką. Objawy te zwy-
kle ustępują po 3–6 dniach. W przypad-
ku, gdy objawy utrzymują się dłużej niż
tydzień, wskazane jest leczenie etiotropo-
we. Wskazane jest ono także zawsze u osób
z obniżoną odpornością. Za lek z wyboru
w leczeniu kampylobakteriozy uznawana
jest erytromycyna lub azytromycyna (18).
Zakażenia dotyczą wszystkich grup wie-
kowych, ale ryzyko infekcji wzrasta u lu-
dzi z obniżoną odpornością, czyli u osób
starszych, z chorobą nowotworową, immu-
nosupresją, zakażeniem HIV, diabetyków.
U około 1% ludzi zakażonych obserwuje się
zespół Guillaina-Barrego (19).
Campylobacter spp. może kolonizować
przewód pokarmowy wszystkich gatunków
zwierząt, jednak najczęściej izolowany jest
od ptaków. U drobiu grzebiącego dominu-
jącym gatunkiem jest C. jejuni – 90% izo-
lacji, rzadziej występują C. coli i C. lari.
Obecność pałeczek Campylobacter po-
twierdzono również we wszystkich odcin-
kach jajowodu kur w okresie nieśności oraz
w świeżym nasieniu kogutów. Rola zakażeń
Campylobacter spp. w patologii ptaków nie
jest do końca wyjaśniona. Zakażenia dro-
biu mogą prowadzić u młodych ptaków do
286
Życie Weterynaryjne • 2008 • 83(4)
972517529.001.png 972517529.002.png 972517529.003.png
 
Prace poglądowe
Wrażliwość na antybiotyki
i chemioterapeutyki szczepów
Campylobacter spp.
U świń gatunkiem izolowanym wraz
z innymi bakteriami patogennymi od zwie-
rząt z biegunką jest C. coli , rzadko C. lari
i C. upsaliensis . Gatunki C. mucosalis i C.
hyointestinalis , wcześniej uważane za czyn-
niki etiologiczne rozrostowego zapalenia
jelit, występują w przewodzie pokarmo-
wym świń jako składnik normalnej lo-
ry jelitowej. Czynnikiem etiologicznym
rozrostowego zapalenia jelit, określanego
również jako zapalenie jelita biodrowego
jest Lawsonia intracellularis. Bakteria ta
należy do rodzaju Lawsonia , który został
wyodrębniony z rodzaju Campylobacter.
W przeciwieństwie do większości innych
bakterii rosnących na pożywkach sztucz-
nych, płynnych i stałych, Lawsonia intracel-
lularis rozmnaża się wyłącznie wewnątrz
komórek eukariotycznych, zwłaszcza w cy-
toplazmie komórek nabłonka jelit. Law-
sonia intracellularis , Campylobacter coli
i Campylobacter jejuni, Clostridium per-
fringens i E. coli powodują zmiany choro-
bowe w jelicie cienkim, zwłaszcza w dwu-
nastnicy i jelicie czczym (23).
W przypadku psów i kotów przepro-
wadzono liczne badania pozwalające oce-
nić, czy są one potencjalnym rezerwuarem
Campylobacter spp . Częstość występowa-
nia u psów bakterii z rodzaju Campylobac-
ter sięga od 21 do 76,2%, zaś u kotów 92%.
Tak duża różnica wynika z kilku czynni-
ków takich jak: grupa badanych zwierząt
(chore/zdrowe), wiek oraz sposób pobra-
nia materiału i metody diagnostyki labora-
toryjnej. Wyniki te dotyczą zarówno zwie-
rząt z biegunką, jak i osobników zdrowych.
Na kampylobakteriozę chorują najczęściej
szczenięta i młode psy do 1 roku życia. Ob-
jawami utrzymującymi się przeciętnie do
tygodnia, maksymalnie do trzech tygodni
są: biegunka, podwyższona temperatura
ciała, sporadycznie wymioty
Gatunkiem dominującym u psów jest
C. upsaliensis (75%), rzadziej występu-
C. jejuni (19,4%) , C. lari (2,1%) i C.coli
(0,7%). Campylobacter jejuni częściej jest
izolowany od psów w wieku pomiędzy
3 miesiącem a 1 rokiem życia niż od psów
pomiędzy 1 a 2 rokiem życia. U kotów zaś
gatunkiem dominującym jest C. helveti-
cus, rzadziej izolowane są C. jejuni, C. coli,
C. upsaliensis. Wydaje się, że zwierzęta te
mogą być źródłem zakażeń ludzi, a zwłasz-
cza u dzieci. Przez cały okres trwania cho-
roby pałeczki Campylobacter są wydalane
z kałem, co stanowi zagrożenie dla otocze-
nia chorującego zwierzęcia (24, 25).
macicy i popłuczyny worka napletkowego
oraz zawartość pęcherzyka żółciowego pta-
ków. Diagnostyka laboratoryjna kampylo-
bakteriozy opiera się na wynikach badania
bakteriologicznego, obejmującego bezpo-
średnie badanie mikroskopowe oraz izola-
cję i identyikację zarazka.
Bezpośrednie badanie mikroskopowe
pozwala na szybkie stwierdzenie obecno-
ści ruchliwych pałeczek w badanym ma-
teriale. Z badanej próbki wykonywane są
preparaty przyżyciowe (wilgotne) ogląda-
ne w mikroskopie z ciemnym polem lub
w mikroskopie kontrastowo-fazowym.
Można również wykonać preparaty bar-
wione metodą Grama lub zmodyikowa-
ną metodą Ziehl-Neelsena.
Badanie hodowlane ma istotne znacze-
nie diagnostyczne, ponieważ umożliwia
izolację pałeczek Campylobacter i okre-
ślenie ich właściwości. Do izolacji sto-
suje się zwykle podłoża wzbogacone, ta-
kie jak: Brucella agar, Columbia agar, BHI
agar z dodatkiem 5–7% krwi baraniej lub
końskiej oraz odpowiednimi antybiotyka-
mi jako czynnikiem selekcyjnym. Posiewy
muszą być inkubowane w anaerostatach,
w warunkach beztlenowych w mieszani-
nie gazów: 6% tlen, 10% dwutlenek wę-
gla i 84% azotu lub niewielki dodatek wo-
doru, w temperaturze 37 lub 42°C przez
3 do 6 dni.
Różnicowanie pałeczek Campylobacter ,
umożliwiające identyikację wyizolowanych
szczepów, zawiera ocenę cech morfologicz-
nych wyrosłych kolonii, cech biochemicz-
nych, które w większości można oznaczyć
za pomocą testu API Campy. Klasyikowa-
nie mikroorganizmów zazwyczaj opiera się
na analizie ich fenotypów oraz wykorzystu-
je metody biologii molekularnej. Metody
fenotypowania to przede wszystkim sero-
typowanie na podstawie termostabilnych
i termolabilnych antygenów, typowanie fa-
gowe oraz biotypowanie. Do identyikacji
serologicznej gatunków C. jejuni i C. coli
zostały opracowane dwa schematy. Pierw-
szy z nich opiera się na ciepłochwiejnych
antygenach (HL) białek powierzchnio-
wych, drugi na ciepłostałych antygenach
(HS) – lipopolisacharydach i lipooligosa-
charydach. Różnicowanie metodami biolo-
gii molekularnej służy głównie do określe-
nia pokrewieństwa wyizolowanych szcze-
pów Campylobacter . Do metod najczęściej
stosowanych należą: analiza restrykcyjna
DNA oraz analiza sekwencji genów kodu-
jących rRNA (16sRNA i 23sRNA).
Istotne znaczenie rozpoznawcze i tera-
peutyczne ma oznaczenie lekowrażliwości
pałeczek Campylobacter . Polega ono na
określeniu wartości MIC (minimalne stę-
żenie hamujące) dla antybiotyków i che-
mioterapeutyków stosowanych w lecze-
niu i proilaktyce kampylobakteriozy u lu-
dzi i zwierząt.
W ostatnich latach na całym świecie obser-
wuje się narastanie oporności na antybio-
tyki i chemioterapeutyki szczepów Cam-
pylobacter izolowanych od ludzi i zwierząt
oraz z żywności. Szczególnie niepokojący
jest wzrost odsetka szczepów opornych na
antybiotyki z grupy makrolidów. Badania
w Polsce dowodzą, że wśród szczepów C.
jejuni izolowanych od ludzi (najczęściej od
dzieci do 2 roku życia) największy odsetek
szczepów opornych obserwowano w przy-
padku ciprolaksacyny – od 55,9 do 58%.
W pracach, gdzie oznaczono wrażli-
wość szczepów izolowanych od ludzi na
erytromycynę, ciproloksacynę, ampicyli-
nę, tetracyklinę oraz gentamycynę, wśród
szczepów C. jejuni , 35% wykazywało opor-
ność na jeden antybiotyk, 23% na dwa an-
tybiotyki bądź chemioterapeutyki oraz
6% na trzy. Natomiast wszystkie szczepy
pałeczek Campylobacter były wrażliwe
na erytromycynę i gentamycynę. W tera-
pii zakażeń Campylobacter lekami z wy-
boru są dwa antybiotyki: erytromycyna
u pacjentów ze zdiagnozowaną kampylo-
bakteriozą i luorochinolony u pacjentów
z niezdiagnozowanymi stanami zapalny-
mi jelit (26, 27).
Przyczyną powstania wysokiego pozio-
mu oporności na ciproloksacynę i inne
chemioterapeutyki z grupy luorochino-
lonów jest mutacja w genie kodującym
gyrazę, co powoduje zmiany w tym biał-
ku i zmniejszenie powinowactwa do luo-
rochinolonów. Ponieważ ciproloksacy-
na nie jest stosowana u dzieci poniżej 16
roku życia, prawdopodobnie wysoki od-
setek szczepów opornych ma swoje przy-
czyny w zbyt częstym użyciu luorochino-
lonów w leczeniu zwierząt, zwłaszcza na
fermach drobiu. Stosowanie antybioty-
ków i chemioterapeutyków u drobiu, któ-
ry jest głównym rezerwuarem pałeczek
Campylobacter spp. może prowadzić do
selekcji opornych szczepów, a następnie
do ich transmisji na ludzi poprzez skażo-
ną żywność, np. w Hiszpanii, dwa lata po
wprowadzeniu do użycia luorochinolo-
nów w weterynarii, ponad połowa izolo-
wanych od pacjentów szczepów Campy-
lobacter stała się oporna na ten chemio-
terapeutyk (28).
Pałeczki C. coli , częściej niż pozostałe
gatunki z rodzaju Campylobacter, wykazują
oporność na antybiotyki i chemioterapeu-
tyki. Wśród szczepów C. coli, izolowanych
od świń w badaniach przeprowadzonych
zarówno w USA, jak i w Europie, wykry-
to od 27–55% szczepów opornych na ery-
tromycynę (29). W przypadku szczepów C.
coli izolowanych od ludzi oporność na ci-
prolaksacynę wynosiła 100% (27).
Diagnostyka laboratoryjna
kampylobakteriozy
Materiałem do badań w przypadku podej-
rzenia kampylobakteriozy są: kał, treść je-
lita grubego, zawartość żołądka poronio-
nych płodów bydła i owiec, śluz z szyjki
287
Życie Weterynaryjne • 2008 • 83(4)
972517529.004.png 972517529.005.png 972517529.006.png 972517529.007.png 972517529.008.png 972517529.009.png
Prace poglądowe
2. Altekruse S.F., Stern N.J., Fields P.I., Swerdlow D.L.:
Campylobacter jejuni- an emerging foodborne pathogen.
Emerg. Infect. Dis. 1999, 5 , 28-35.
3. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 18 maja 2004 r. w sprawie zoonoz oraz czynników
zoonotycznych podlegających obowiązkowi rejestracji
(Dz. U. z 2004 r., nr 130, poz.1394).
4. Logan S.M., Harris L.A., Trust T.J.: Isolation and
characterization of Campylobacter lagellins. J.Bacteriol .
1987, 169 , 5072-5077.
5. Svedhem, A., Kaijser, B., Sjogren, E.: he occurrance of
Campylobacter jejuni in fresh food and survival under
diferent condition. J. Hyg. 1989, 87, 421-425.
6. Van Camp G.F.H., Vandamme P., Goossens H., Huyghebaert
A., De Waschter R.: Odentyication of enteropathogenic
Campylobacter species by oligonucleotide probes and
polymerase chain reacti on based on 16sRna genes. Syst.
Appl. Microbiol . 1993, 16 , 30-36.
7. Wassenaar T.M., Fry B.N., van der Zeijst B.A.M.: Variation
of the lagellin gene locus of Campylobacter jejuni by
recombination and horizontal gene transfer. Microbiol.
1995, 141, 95-101.
8. Grant C.C., Konkel M.E., Cieplak W., Tompkins L.S.:
Role of flagella in adherence, internalization and
translocation of Campylobacter jejuni in nonpolarised
and polarised epithelial cell cultures. Infect. Immun . 1993,
61 , 1764-1771.
9. Fauchere J., Kervella M., Rosenaur A., Mohanna K., Veron
M.: Adhezion to HeLa cells of Campylobacter jejuni and
Campylobacter coli outer membrane components. Res.
Microbiol . 1989, 140 , 379-392.
10. Ziprin R.L., Young C.R., Stanker L.H., Hume M.E.,
Konkel M.E.: he absence of cecal colonization of chics
by a mutant of Campylobacter jejuni not expressing
becterial ibronectin-binding protein. Avian. Dis. . 1999,
43, 586-589.
11. Christine P.J.: Type IV secretion: intracellular transfer
of macromolecules by systems ancestrally related to
conjugation machines. Mol. Microbiol . 2001, 40 ,
294-305.
12. Yuki N.: Infectious orgins of, and molecular mimicry in,
Guillain-Barre and Fishers syndromes . J. Infect. Dis . 2001,
1 , 29-37.
13. Parkhill J., Waren B.W., Mungall K., Ketley J.M., Churcher
C., Basham D., Chillingworth T., Davies R.M., Feltwell
T., Holroyd S., Jagels K., Karlyshev A.V., Moule S.,
Pallen M.J., Penn C.W., Quall M.A., Rajandream M.A.,
RutherfordK.M., van Vliet A.H.M., Whitehead S., Barrell
B.G.: he genome sequence of the food-borne pathogen
Campylobacter jejuni reveals hypervariable sequences.
Nature 2000, 403 , 665-668.
14. Whitehouse C.A., Balbo P.B., Pesci E.C., Cottle D.L.,
Mirabito P.M., Pickett C.L.: Campylobacter jejuni
cytolethal distending toxin causes a G2-phase cell cycle
block . Infect. Immun. 1998, 66 , 1934-1940.
15. Rożynek E., Dzierżanowska-Fangrat K., Jóźwiak P.,
Popowski J., Korsak D., Dzierżanowska D.: Prevalence
of potential virulence markers in Polish Campylobacter
jejuni and Campylobacter coli isolates from hospitalized
children and from chicken carcasses. J. Med. Microbiol.
2005, 54, 615-619.
16. Blaser M.J.: Epidemiologic and clinical features of
Campylobacter jejuni infections. J.Infect. Dis . 1997, 176 ,
103-105.
17. Dzierżanowska D., Rożynek E.: Rola mikroaeroilnych
pałeczek Campylobacter jejuni/coli w zakażeniach
przewodu pokarmowego. Post. Mikrobiol. 1988, 27,
137-155.
18. Dzierżanowska D.: Antybiotykoterapia praktyczna.
Wydanie II, 2000, s. 192-193.
19. Smith J.L.: Arthritis, GBS, and other sequellae of
Campylobacter jejuni enteritis . J. Food. Protect. 1995,
58 , 1153-1170.
20. Wieliczko A.: Badania epizootiologiczne nad
występowaniem zakażeń Campylobacter u drobiu.
Medycyna Wet. 1995, 51 , 150-152.
21. Rzedzicki J., Kołodziejczyk A.: Ptaki jako potencjalne źródło
zakażenia ludzi pałeczkami z rodzaju Campylobacter.
Medycyna Wet . 1998, 54 , 511-514.
22. Nielsen E.M., Engberg J., Madsen M.: Distribution of
serotypes of Campylobacter jejuni and C.coli from
Danish patients, poultry, cattle and swine. Immunol.
Med. Microbiol . 1997, 19 , 47-56.
23. Pejsak Z., Truszczyński M.: Choroby biegunkowe świń.
Życie Wet . 2007, 82(2), 108-110
24. Hald B., Pedersen K.,Waino M., Jorgensen J. Ch., Madsen
M.: Longitudinal study of the excretion patterns of
termophilic Campylobacter spp. in young pet dogs in
Denmark. J. Cilinic. Microbiol. 2004, 42 , 2003-2012.
25. Shen Z., Feng Y., Dewhirst F.E., Fox J.G.: Coinfection of
enteric Helicobacter spp. and Campylobacter spp. in cats.
J. Clinic. Microbiol . 2001, 39 , 2166-2172.
26. Wardak S., Szych J., Duda U.: Wrażliwość na antybiotyki
i chemioterapeutyki szczepów pałeczek Campylobacter
sp. izolowanych od ludzi w latach 2005-2006 w regionie
Bielsko-Bialskim. Med. Dośw. Mikrobiol. 2007, 59,
43-49 .
27. Wardak S., Szych J., Zasada A. A., Gierczyński R.: Antibiotic
resistance of Campylobacter jejuni and Campylobacter
coli clinical isolates from Poland. Antimicrob. Agents and
Chemioter. 2007, 51 , 1123-1125.
28. Jagusztyn-Krynicka E., Wyszyńska A., Łasica A.M.:
Oddziaływanie Campylobacter jejuni z komórkami
eukariotycznymi-komensalizm a chorobotwórczość.
Post. Mikrobiol. 2006, 45, 11-17.
29. Payot S., Dridi S., Laroche M.: Prevalence and
antimicrobial resistance of Campylobacter coli isolated
from fattening pigs in France. Vet Microbiol. 2004, 101 ,
91-99.
Zagrożenie zoonotyczne
Zakażenie Campylobacter spp. następuje
drogą pokarmową. Człowiek narażony jest
na zakażenie przez spożycie nieodpowied-
nio przygotowanego drobiu, niepasteryzo-
wanego mleka lub zanieczyszczonej wody.
Ponieważ dawka zakaźna dla człowieka jest
względnie niska – 500–800 jtk (jednostek
tworzących kolonię), do zakażeń ludzi do-
chodzi stosunkowo łatwo i często. Zacho-
rowania na kampylobakteriozę w więk-
szości przypadków mają charakter spora-
dyczny i uważa się, że większość z nich jest
wynikiem spożycia mięsa drobiowego nie-
podanego odpowiedniej obróbce termicz-
nej. Źródłem zakażenia mogą być ludzie
biorący udział w procesie przetwarzania
surowców zwierzęcych.
Uważa się za możliwą transmisję tej
bakterii z psa z objawami lub bez obja-
wów zakażenia (najczęściej psa młodego)
na człowieka. Małe dzieci są zdecydowa-
nie najbardziej narażone na zakażenia pa-
łeczkami C. jejuni , gdy źródłem zakażenia
są szczenięta i kocięta.
Niekwestionowany jest też udział prze-
żuwaczy w zachorowaniach ludzi. Niepa-
steryzowane mleko były przyczyną maso-
wych zachorowań na całym świecie.
Zachorowania na kampylobakterio-
zę u ludzi oraz izolacja pałeczek Campy-
lobacter spp. z próbek pochodzących od
człowieka podlega obowiązkowi zgłosze-
nia właściwym organom.
Piśmiennictwo
1. Vandamme P.: Microbiology of Campylobacter infections:
taxonomy of the family Campylobacteracea. W: Nacham-
kin I.., Blaser M.J: Campylobacter. ASM Press, Washing-
ton, DC. 2000, s. 3-26.
Mgr Alicja Krutkiewicz, Katedra Nauk Przedklinicznych,
Wydział Medycyny Weterynaryjnej SGGW, ul. Ciszewskie-
go 8, 02-786 Warszawa
972517529.010.png 972517529.011.png 972517529.012.png 972517529.013.png 972517529.014.png 972517529.015.png 972517529.016.png 972517529.017.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin