FRANCUSKI PRZEKLADANIEC.rtf

(1 KB) Pobierz

Francuski przekładaniec

Składniki: 250 g ciasta francuskiego, 1 łyżka oleju, 3 łyżki cukru pudru, 1 łyżka bułki tartej. Nadzienie: 500 ml mleka, 120 ml słodkiej śmietanki lub śmietany kremowej, 1 cukier waniliowy, 4 żółtka, 125 g cukru, 2 łyżki mąki, ewentualnie 1 łyżka wódki i olejek rumowy.

Przygotowanie: Ciasto wałkujemy na grubość ok. 3 mm. Układamy je na wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blasze. Wkładamy na 20 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, białą masę, dodajemy mąkę, mieszamy. Mleko zagotowujemy i wlewamy cienkim strumieniem do przygotowanej wcześniej masy, cały czas mieszając. Całość zagotowujemy i odstawiamy. Po ostudzeniu dodajemy śmietanę, ewentualnie alkohol oraz olejek i schładzamy w lodówce. Upieczone ciasto kroimy na 4 paski, z których każdy dzielimy na 3 równe części. Płaty ciasta przekładamy nadzieniem w taki sposób, że otrzymujemy 3 warstwy ciasta i 2 warstwy nadzienia. Ciastka dekorujemy cukrem pudrem.

Francuski przekładaniec najlepiej smakuje z kawą.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin