Ryby i frytki.doc

(29 KB) Pobierz
Ryby i frytki

Ryby i frytki

Składniki

·         250g/9oz mąki

·         500ml/17 ½ fl mleko uncji lub woda

·         sól i świeżo zmielony czarny pieprz

·         900g/2lb ziemniaki

·         olej słonecznikowy , do głębokiego smażenia

·         4 x 150g/5oz płaskie filety rybne, jak gładzicy lub złocicy

Służyć

·         sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

·         ocet z wyboru

·         sos tatarski (opcjonalnie)

Metoda przygotowania

  1. Przesiać mąkę do dużej miski i stopniowo śmigać w mleku lub wodzie, dając gładką, cienką ciasto o konsystencji śmietany jednego (nie mogą potrzebować wszystkich cieczy). Sezon, do smaku, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. (To ciasto można do ośmiu godzin wcześniej i przechowywać w lodówce, aż do użycia).
  2. Ziemniaki obrać, jeśli preferowane, następnie pokroić w kwadrat dwustronnych żetonów każdy temat 2cm/1in grubości. Umyj i wysusz żetony dobrze i odstaw na bok.
  3. Rozgrzać olej słonecznikowy w głębokim tłuszczu frytkownicy do 140C/275F. Alternatywnie, wlać olej do głębokiego, patelni ciężki opartej na głębokość 2cm/1in i doprowadzić do tej samej temperatury na płycie, sprawdzanie termometrem cukru. (UWAGA:. Gorący olej może być niebezpieczne, nie wolno pozostawiać bez nadzoru.)
  4. Dodaj żetony do oleju, kilka garście naraz i gotować przez 8-10 minut lub do miękkości, ale nie zbrązowieje. Usuń łyżką cedzakową, osączyć dobrze i odstaw na bok. W tym momencie chips może być chłodzony i umieszczone w lodówce do 24 godzin, aż do użycia.
  5. Zwiększenie temperatury oleju w głębokim tłuszczu frytkownicy lub patelni do 180C/350F. Wyjmij kosz z frytkownicy, jeśli używasz. Zanurz filet z ryby w cieście, aby pokryć równomiernie, a następnie ostrożnie dolny do gorącego oleju. Frytować przez 3-4 minut, aż ostry, złoto-brązowy i gotowane przez, obracając w połowie gotowania. Wyjąć i osuszyć dobrze na papierze kuchennym, a następnie ogrzać w małym piecu podczas gotować pozostałe ryby w ten sam sposób.
  6. Aby zakończyć żetony, głęboko smażyć partiami ponownie w oleju w 180C/350F na 6-8 minut, aż ostry i złoto-brązowy. Odsączyć na papierze kuchennym i doprawić lekko solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  7. Służyć, umieścić czysty panierce na ciepłych talerzach i posypać solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać z frytkami, ocet i mała miseczka tartare sosem do udostępniania.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin