Monira
To najlepsze na świecie pierniczki wg przepisu mojej teściowej. Wklejam - bo szkoda, żeby się przepis zmarnował. 0,5 kg mąki20 dkg cukru pudrukarmel z 5 dkg cukru10 dkg masła3 dużę łyżki miodu1 dkg sody oczyszczonej2 jajka+ przyprawy - warto samemu zmielić zamiast kupować gotowe (do piernika). Dla dzieci to frajda.:bigsmile:2 płaskie łyżeczki goździków0,5 gałki muszkatułowej1 duży cukier waniliowy2 łyżki kakao3-4 łyżeczki cynamonuziele angielskiekolendrapieprz ziołowyanyż(4 ostatnie niekoniecznie)zrobić karmel, dodać miód - ostudzićutrzeć masło z jajkami i cukrem, dodać karmel i przyprawyna końcu dodać mąkę z sodązagnieść jak ciasto na pierogiodstawić (najlepiej w folii żeby nie wyschło)wałkować na grubość 0,5 cm - wykrawać pierniczkipiec 10 min w 220na ciasteczkach układamy orzechy i migdały (przed pieczeniem). Po pieczeniu polukrować.Pieczemy je w Mikołaja i przechowujemy szczelnie zamknięte. Są pyszne. :peace:
Marcelina grudzień 2009 CytujPodziękuj
Będą jadalne.To ja wkleję jeszcze przepis na moje pierniczki, szfecki. Nazywam je pierniczkami Pettsona (i Findusa). Ciasto teoretycznie powinno leżakować 4 tygodnie, ale trzy, a nawet dwa, w zupełności wystarczą. Trzeba upiec na parę dni przed świętami. Miękną szybciej, jeśli do słoja czy puszki dorzuci się skórkę jabłka. 1 kg mąki1/2 litra miodu2 szklanki cukru1 kostka smalcu1/2 szklanki mleka3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej3 jajkaszczypta soli1 torebka gotowej przyprawy do pierników, ale to nie wystarczy, do tego osobno:imbircynamongałka muszkatałowakardamon (czasem trudno kupić, więc można opuścić)mielone goździkiW dużym rondlu na małym ogniu rozpuszczamy miód, smalec i cukier na jednolitąmasę i czekamy.Kiedy ostygnie dodajemy mieszając i ugniatając rękami mąkę, jajka, sodęrozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli orazprzyprawy - do gotowej mieszanki dodajemy oryginalnych przypraw, tak bywszystkich było pół szklanki.Zagniatamy na jednolitą masę, odklejamy ręce, po czymmiskę okrywamy ręcznikiem i folią, ale niecałkiem szczelnie i stawiamy w chłodnym miejscu (balkon, lodówka) na 4-5tygodni.Wyjmujemy, wałkujemy itd, piecze się 10-15 minut w 180 stopniach.Są genialne, a surowe ciasto ma się ochotę wyżerać, właśnie jak Findus.Przepis znalazłam w necie, autorka - Silje.amj.
Lila grudzień 2009 CytujPodziękuj
właśnie wstukałam proszę bardzo:Pierniczki od cioci Frani3 jaja0,75 dkg mąki0,5 kg cukru (ja daję tylko 30 dkg)25 dkg miodu prawdziwy rozpuszczonyÂ? kostki marg lub Â? szkl oleju (można też masło)1 przyprawa do piernika1,5 łyżeczki amoniaku + 3-4 łyżki mleka ciepłego 3 łyżki płaskie kakaoMożna dodatkowo dodać trochę przypraw bądź samemu skomponować â?? kolendra, goździki, cynamon, kardamon, imbir itp.1. Miód roztopić z cukrem, ostudzić2. Na stolnicę wsypać mąkę, posiekać z margaryną, wbić jaja, dodać resztę składników3. na koniec dodać amoniak rozpuszczony w ciepłym mleku4. wyrobić ciasto, rozwałkować na pożądaną grubość (0,5-1 cm) wykrawać foremką pierniczki, piec w temp. 170-180 st., nie za długo żeby się nie przesuszyły5. na 2 dzień są już miękkie i bardzo smaczneLukier30 dkg cukru pudru3 łyżki mleka2 łyżki spirytusu lub octu 2 łyżki soku z cytryny â?? wszystko utrzeć na gładką masę
juka grudzień 2009 CytujPodziękuj
a nam świetnie wyszły szwedzkie kruche pierniczki wg tego przepisu (zamiast melasy dodałam miód) :'"Pepparkakor to świąteczne pierniczki ze Szwecji. W Ikei kupowałam takie o smaku cappuccino lub pomarańczowym i nigdy nie miałam ich dość. Są idealne. Cieniutkie, kruche, przepyszne z charakterystycznym lekko ostrym smakiem przypraw (zwłaszcza imbiru i goździków). Choć tradycyjnie pieczone na święta, idealne na każdą porę roku. I takie inne niż nasze tradycyjne pierniczki. Upiekłam pierwszą turę i zaraz zabieram się za drugą, już na święta. Są podwójnie szwedzkie, ponieważ słodkie foremki w kształcie zwierzątek również kupiłam w Ikei - polecam, bardzo się podobają dzieciom . Ciasto jest bardzo klejące, ale po przepisowych 2 godzinach w lodówce idealne do wałkowania i wycinania rozmaitych kształtów. Wałkować i wycinać najlepiej od razu na blaszce (lub lepiej - macie silikonowej), ponieważ są tak cienkie, że mielibyśmy problemy z przeniesieniem ich potem na blachę. A im cieńsze tym smaczniejsze . I mówię Wam, naprawdę trudno im się oprzeć! Przepis pochodzi ze strony 'Delicious days', a znalazłam je na blogu Liski 'White Plate', którą cytuję, z moimi modyfikacjami.Składniki:150 g melasy (syropu z buraków, syropu z daktyli lub syropu klonowego)110 g masła lub margaryny100 g cukru pudru375 g mąki pszennej1/2 łyżeczki cynamonu 1 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru (można dodać więcej, jeśli lubicie)1/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki mielonych goździków1/4 łyżeczki soli1 duże jajko2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernikaW małym garnuszku podgrzać melasę, masło i cukier, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia i odstawić na pół godziny, by przestygło.W dużej misce przesiać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. W środku zrobić wgłębienie i dodać jajko razem z melasą. Zagnieść przy pomocy miksera - zagniatanie ręczne jest trudne ze względu na fakt, że ciasto jest bardzo klejące. Przykryć kulę folią przezroczystą i schłodzić w lodówce ok. 2 godziny.Odkrawając małe porcje ciasta, rozwałkować je (im cieniej, tym lepiej) na silionowej macie lub od razu na oprószonej mąką blaszce. Nastepnie foremkami wyciąć dowolne kształty. Piec w temperaturze 175Â?C przez 8 - 10 minut - do czasu, aż brzegi pierniczków zaczną się rumienić. Wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce.Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce. Z każdym kolejnym dniem stają się smaczniejsze."
Agusia listopad 2010 CytujPodziękuj
to ja może podam mój przepis, znaleziony parę lat temu w interneciepierniczki z niego są naprawdę dobre. Mój starszy synek je uwielbia, młodszy spróbuje w tym roku Ciasto ma tę zaletę, że pierniczki od razu po upieczeniu można zjeść 500 g mąki200 g cukru pudru150 g zmielonych orzechów włoskich1 przyprawa do pierników3 łyżki kakao2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 cukier waniliowy250 g masła2 jaja2 łyżki mlekaaromat pomarańczowy (ilość wg uznania)Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto i odstawić na co najmniej 12 godzin na najniższą półkę lodówki. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wycinać pierniczki. Piec w 200 st od 10 -15 min. Polukrować i ozdobić.SMACZNEGO!Temperatura i czas pieczenia zależy oczywiście od piekarnika, ja przy moim piekarniku zawsze muszę eksperymentować
matka-Olka:
1/2 kg mąki20 dag płynnego miodu20 dag cukru pudru1 jajo12 dag masła roztopionegopaczka przyprawy do piernikałyżka ciemnego kakaoPoczynając od mąki, dodajemy wszystkie składniki, mieszamy, wyrabiamy na elastyczną kulę ciasta. Potem wiadomo, wałkujemy i wycinamy i pieczemy. Kuniec.
IrenaB
Mój przepis na pierniki jest bardzo prosty:1 kg mąki, kostka masła, 1 szklanka cukru, 1 szklanka miodu, 2 łyżeczki sody, 3 łyżki śmietany, 3 jajka, przyprawa do piernika (jeśli ktoś lubi bardzo korzenne, to 2 przyprawy).Bez podgrzewania miodu. Wszystko razem wymieszać, cienko rozwałkować i wykrawać pierniczki. Do gorącego piekarnika na 9-10 min. Piekarniki są od razu do jedzenia, nie trzeba czekać, aż zmiękną.
Śmietana Nie ma znaczenia. Jaką akurat masz pod ręką.
A ja lukier robię tak. Szklanka cukru pudru i sok z cytryny po trochę i ucieram, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.Przepyszny lukier można zrobić zastępując sok z cytryny sokiem wyciśniętym z pomarańczy i dodając odrobinę świeżo startej skórki z pomarańczy (najlepiej niepryskanej
Honorata
moj przepis:1 kostka smalcu, 2 szkl cukru, 2 szkl miodu, pol szklanki przypraw korzennych, 3 jajka, 3 plaskie lyzeczki sody, pol szklanki mleka, 1 kg cukrumiodek rozpuszczamy z cukrem i smalcem, studzimy i dodajemu reszte skladnikow (soda rozpuszczona w mleku) potem sie kisi przez 3-4 tygodnie
Basja
Ciasto:1 kg mąki0,5 kg ciepłego rozpuszczonego miodu20 dag cukru2 opak. przyprawy do piernika4 jaja25 dag ciepłego rozpuszczonego masła2 łyż. sody0,5 szkl. ciepłego mlekaSodę rozpuścić w mleku. Wszystkie składniki wymieszać w makutrze. Ciasto szczelnie przykryć w kamionkowym naczyniu i pozostawić na 2-3 tygodnie w chłodnym miejscu.Po 2 - 3 tygodniach podzielić ciasto na 4 części, rozwałkować i położyć na blachę wyłożoną folią aluminiową i piec każdą część 5 minut w 220°C.4 słoiki powideł śliwkowychMasa:2 kostki masła5 jajek40 dag cukru8 lyż. kakaoUtrzeć masło.Jaja z cukrem ubić na parze. Gdy są gorące postawić naczynie z nimi w zimnej wodzie i dalej ubijać, aż ostygną.W rondelku rozprowadzić kakao z 1-2 łyż. masła, wystudzić.Ubite jaja i kakao dodawać powoli do ucieranego masła, aż powstanie gładka masa.Przełożyć ciasto:placek - masa - placek - powidła - placek - masa - placek - powidłaPolewa:1/4 l śmietany kremówki1 szkl. cukru4-5 łyżeczek kakaoSkładniki wymieszać w rondelku i gotować z 11 minut ciągle mieszając, aż zgęstnieje.Polać przełożone ciasto. Na wierzchu posypać orzechami i migdałami.Zrobić ciasto 3-7 dni przed świętami.
magmonda
Dekorowałyśmy lukrem na bazie białka
białka się nie ubija, tylko takie surowe trzeba zwykłą łyżką utrzeć z cukrem pudrem. Trwa to 2-3 min. Ja zrobiłam z 1 białka (wystarczyło na połowę pierniczków z 1 kg mąki), a cukru dodawałam na oko, tak, żeby miał taką konsystencję, jak trzeba. Dekorowałam szprycą z najmniejszym otworem. Można oczywiście dodawać sok
Inka 8. listopad CytujPodziękuj
Ja mogę polecić przepis na piernik staropolski. Naprawdę doskonały.
Na pierniczki również. Ostatnio robię duuużo większą porcję.
Ja wszystko mieszam w wielkim garze, jeszcze ciepłe (ostudzone na tyle, żeby się jajka nie ścięły).
Zapach cudny, robota łatwa i przyjemna. Chyba nie może się nie udać.
Kopiuję Wam przepis z Moich Wypieków:
Składniki:
· pół kg miodu
· 2 szklanki cukru (daję mniej)
· 25 dag masła
· 1 kg mąki pszennej
· 3 jajka
· 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
· pół szklanki mleka
· pół łyżeczki soli
· 2 - 3 torebki przyprawy do piernika (40 g w torebce)*
Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, niemal do wrzenia, wymieszać porządnie i ostudzić.
Do chłodnej masy dodać mąkę pszenną, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w połowie szklanki mleka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5 - 6 tygodni. Piec 3 - 4 dni przed świetami.
Pieczenie:
Ciasto podzielić na 2 - 3 części, rozwałkować (najlepsza grubość około pół cm) i piec w dużej blaszce w temperaturze około 160 - 180ºC (zależy od piekarnika) przez około 15 - 20 minut (zależy od grubości placka). Placki ochłodzić.
Ochłodzone placki przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je wymieszać z bakaliami), przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć, odstawić do 'skruszenia' na 3 - 4 dni.
Piernik polać czekoladą lub lukrem (z lukrem dłużej się przechowuje). Długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier lub ściereczkę, by nie wysychał.
Uwaga:
Wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba jednak podsypywać mąką).
Smacznego :)
* mniej, jeśli przyprawa jest domowa (jest wtedy mocniejsza i bardziej aromatyczna)
http://www.mojewypieki.com/przepis/piernik-staropolski
Savia
Dostałam dziś przepis na przepyszne pierniczki. Dłuuuugo zachowuja świeżość:50 dag mąki20 dag cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia2 jajka25 dag masła2-3 łyżki przyprawy do piernikówOk. 10 dag mioduZagnieść wszystkie składniki, miód dodać na końcu. Jeśli masa wyjdzie zarzadka, dodać mąkę. Włożyć na ok. pół godziny do lodówki. Wałkować na grubość 5 mm. Wykrawać dowolne kształty. Piec ok. 8-10 minut ( w zależności od tego jak grube i duże są) w temp. 180 stopni.
Ojejuju 18. listopad CytujPodziękuj
Trochę się wstydam,bo to przepisy na mało wykwintne wypieki,ich zaletą jest głównie to że są tanie i dużo ich... Ale proszę,na szybko wygrzebane-ciasteczka z jabłkami
1 kg mąki
1 kostka masła
5 żółtek 10 dag drożdży
5 łyżek gęstej śmietany
5 łyżek cukru
szczypta soli
Na mąkę rozkruszyć drożdże i razem z masłem posiekać z mąką.Dodać pozostałe składniki,zagnieść ciasto,rozwałkować na 0,5 cm,wykrawać szklanką. Na krążek ciasta położyć ćwiartkę lub ósemkę jabłka,złożyć wpół, Piec 20 min w 180 st.
Posypać cukrem pudrem.
Ciastka z płatków kukurydzianych
1 kg płatków
...
abracham12