Gulasz z podgrzybkami.pdf

(442 KB) Pobierz
GULASZ Z PODGRZYBKAMI
Składniki na 4 porcje:
Czas przygotowania: 80 minut
70 dag szynki lub łopatki wieprzowej
30 dag podgrzybków
zielona i żółta papryka
2 łyżki musztardy
łyżka mąki
2 szklanki bulionu
mały koncentrat pomidorowy
listek laurowy
tymianek
szklanka śmietany
2 łyżki oleju
pieprz
Mięso umyj, oczyść, a następnie pokrój w średniej
wielkości kostkę. Paprykę umyj, oczyść, usuń gniazda nasienne, pokrój ją w paski. Grzyby oczyścić i
pokrój je na grube plasterki.
Na rozgrzanym oleju porcjami smaż mięso. Przekładaj do rondla. Następnie podsmaż grzyby. Oprósz
je mąką i zasmaż, po czym przełóż do podsmażonego mięsa. Podlej bulionem. Chwilę duś razem.
Po podduszeniu mięsa i grzybów z bulionem, do rondla dodaj pokrojoną paprykę, musztardę,
koncentrat pomidorowy oraz tymianek i listek laurowy. Dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.
Gulasz duś następnie na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 50-60 minut (mięso musi być
miękkie). Od czasu do czasu mieszaj, aby gulasz nie przywarł (w razie potrzeby możesz dodać trochę
wody). Pod koniec duszenia do potrawy powoli, małymi porcjami dodaj śmietanę i wymieszaj.
Gulasz z podgrzybkami możesz podawać np. z makaronem lub kaszą gryczaną. Możesz również
serwować go z pieczywem. Przed podaniem oprósz danie świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Mięso do gulaszu sól na koniec smażenia – wcześniej posolone będzie twarde i wysuszone.
Porcja: 480 kcal
Przepis z gazety „Świat kobiety”
886130379.001.png 886130379.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin