Składniki: • 1,5 kg grzybów mieszanych (maślaki, kożlaki, podgrzybki, zajączki itp ), • 2 łyżki masła (margaryny), • 2 średnie cebule, • 4 żółtka, • o,5 łyżki mąki pszennej, • 0,5 l.słodkiej śmietanki, • 3-4 łyżki siekanej pietruszki, • sól, • pieprz, • kwasek cytrynowy. Wykonanie: Grzyby oczyścić, wypłukać 2-3 razy, lekko obgotować w osolonej wodzie. Wylać na cedzak i pozostawić chwilę. W tym czasie na dużej patelni zeszklić cebulkę ,dodać pietruszkę i chwilkę podusić. Dodać do tego odcedzone grzyby, sól i pieprz i dusimy 10-15 min pod przykryciem często mieszając. Żółtka i mąkę dokładnie roztrzepujemy ze śmietanką i powoli wlewamy do grzybów ciągle mieszając aż do zagotowania sosu. Gdyby był za gęsty rozprowadzić odrobiną mleka. Zestawiamy z ognia i ostatecznie doprawiamy kwaskiem do otrzymania lekkiego kwaśnego posmaku o w razie konieczności jeszcze solą i pieprzem. U w a g a - można zastosować kwaśną śmietankę, ale istnieje obawa, że zwarzy się i wygląd potrawy jest niezbyt apetyczny. Mąż uwielbia sosik z ziemniakami a ja wolę z ciemnym pieczywem. Naprawdę p y c h o t k a !!!
fido.fm