Kiełki. Poradnik młodego rolnika.pdf

(3023 KB) Pobierz
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd">
KIEŁKI
Kiełki znane i stosowane jako żywność i lek były już w Starożytnych
Chinach. Na Zachodzie uznane zostały stosunkowo niedawno, jednak
szybko zdobywają sobie popularność - szczególnie wśród wegetarian.
Obecnie jedzenie kiełków służy nam jako wartościowe uzupełnienie
diety i ochronę przed takimi chorobami cywilizacyjnymi jak zawał
czy rak. Warto więc włączyć kiełki do naszej codziennej diety nie
tylko ze względu na to, że są smaczne i niskokaloryczne.
PORADNIK MŁODEGO ROLNIKA
856599625.022.png
KIEŁKI
Preparaty farmakologiczne
i sztuczne witaminy”nie za-
stąpią naturalnego źródła
życiodajnych substancji. Do-
skonałe pod tym względem są
świeże kiełki różnych roślin.
Kiełki bogate są w najcen-
niejsze składniki: witaminy
A,B,C,E,H. Zawierają duże ilo-
ści wapnia, żelaza, siarki,
magnezu, potasu oraz bio-
tynę, cynk, selen jak również
mikroelementy lit, chrom.
Copyleft Bartosz Spadło 2012
Redakcja:
Bartosz Spadło
Informacja naukowa i bibliotekoznawstwo
Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
ZDROWIE
NA
TALERZU
Wydawca:
W czasie kiełko-
wania zgromadzone
w nasionach skład-
niki odżywcze pod
wpływem wilgoci,
temperatury,
a przede wszystkim
enzymów ulegają
p r z e m i a n o m
w związki łatwo
przyswajalne przez
organizm.
Nakład: 1 szt.
Kielce 2012
856599625.023.png 856599625.024.png
GATUNKI
Rzodkiewka
Czas namaczania nasion: 4-6 h
Lucerna
Czas kiełkowania: 5-6 dni
Czas namaczania nasion: 4-6 h
Zalecane metody hodowli:
kiełkownica, słoik
Czas kiełkowania: 5-7 dni
Jak jeść: surowe
Zalecane metody hodowli:
kiełkownica, słoik
Soja
Jak jeść: surowe
Czas namaczania nasion: 10-12 h
Brokuł
Czas kiełkowania: 4-6 dni
Czas namaczania nasion: 4-6 h
Zalecana metoda hodowli:
woreczek
Czas kiełkowania: 4-6 dni
Jak jeść: duszone
Zalecane metody hodowli:
kiełkownica, słoik
Pszenica
Jak jeść: surowe
Czas namaczania nasion: 8-10 h
Fasola Mung
Czas kiełkowania: 3-4 dni
Czas namaczania nasion: 10-12 h
Zalecane metody hodowli:
kiełkownica, słoik, woreczek
Czas kiełkowania: 4-6 dni
Jak jeść: surowe lub duszone
Zalecane metody hodowli:
kiełkownica, słoik, woreczek
Jak jeść: surowe lub duszone
856599625.025.png 856599625.001.png 856599625.002.png 856599625.003.png
HODOWLA
Gotowe kiełki są dziś ogólnie
dostępne w sklepach, jednak
najwięcej wartościowych dla
zdrowia substancji znajduje się
w tych świeżo wyhodowanych.
Poświęcając zaledwie kilka mi-
nut dziennie, możemy zapewnić
sobie dostęp do pełnej witamin,
ekologicznej żywności niezależ-
nie od pory roku.
METODY
Rzodkiewka
HODUJ
KIEŁKI
W DOMU
W SŁOIKU
Nasiona wsypujemy do słoika i zalewamy letnią wodą. Ich ilość nie powinna
przekraczać 1/4 objętości słoika, aby kiełki miały wystarczająco miejsca
do wzrostu i stały dopływ tlenu. Kiedy nasiona są już odmoczone na otwór słoja
zakładamy kawałek gazy i przymocowujemy ją gumką, tak, aby po odwróceniu nasiona nie
wypadły. Zlewamy wodę i przepłukujemy nasiona. Słoik ustawiamy odwrócony do góry
dnem, pod kątem ok. 45°, aby nadmiar wody mógł odciekać do większego słoja (lub
innej podstawki), który umieszczamy pod spodem. Kiełki płuczemy 2-3 razy dziennie.
NA SITKU
Odmoczone i wypłukane nasiona wysypujemy na płaskie sitko, które kładziemy na szklance
lub innym odpowiedniej wielkości pojemniku na odciekajacą wodę. Hodowlę przepłukujemy
wodą 2-3 razy dziennie. Jest to metoda zapewniająca swobodny dostęp światła, a więc
najlepiej rosną w ten sposób wytwarzające chloroil małe kiełki zielone.
 
856599625.004.png 856599625.005.png 856599625.006.png 856599625.007.png 856599625.008.png 856599625.009.png 856599625.010.png 856599625.011.png 856599625.012.png 856599625.013.png
W
KIEŁKO-
WNICY
DOBRE
Starannie opłukane nasiona nama-
czamy w letniej, przegotowanej wodzie.
Następnie nasiona dokładnie płuczemy
i odstawiamy do wykiełkowania w tem-
peraturze pokojowej. Przez ten czas
powinno się je przepłukiwać 2-3 razy
dziennie. Po każdym płukaniu nale-
ży dokładnie odsączyć nadmiar wody
w pojemniku.
PŁUKANIE
Jest to bardzo wygodna metoda, dzięki której możemy hodować kilka rodzajów
kiełków na raz. Dostępne są rożne rodzaje pojemników, najczęściej jest to zestaw
składający się z dwóch lub trzech nakładających się na siebie tacek, zbiornika na wodę
i pokrywy. Hodowlę przepłukujemy 2-3 razy dziennie, najlepiej każdą szalkę
oddzielnie. Należy pamiętać o dokładnym odsączeniu nadmiaru wody po każdym
płukaniu. Kiełkownica zapewnia nasionom równomierny dostęp światła, dzięki czemu
najlepiej rosną w niej wytwarzające chloroil zielone kiełki małych nasion, takich jak
rzodkiewka, koniczyna, lucerna, brokuł czy kapusta. Obecnie w sprzedaży dostępna jest
cała gama pojemników do hodowli kiełków. Produkowane są kiełkownice z różnego rodzaju
materiałów (plastikowe, szklane, ceramiczne), o różnych kształtach (tacki, kubeczki),
jak również kiełkownice w pełni zautomatyzowane.
Kiełki powinny rosnąć w półcieniu, nie należy zo-
stawiać ich na pełnym słońcu (np. na parapecie),
ze względu na zbyt dużą ilość ciepła wytwarza-
ną przez kiełkujące nasiona i możliwość powstania
pleśni. Powinniśmy zadbać o to, aby nasiona miały
stały dopływ tlenu. Z tego względu dobrze jest
rosnące kiełki porozdzielać (pod strumieniem zim-
nej wody), aby zapewnić wszystkim nasionom dostęp
powietrza. Przyspieszamy w ten sposób wzrost
i efektywność naszej plantacji.
WZROST
W WORKU
Przed spożyciem powinniśmy usunąć nasiona,
które nie wykiełkowały. W tym celu wsypujemy kiełki
do miski i zalewamy je wodą. Puste łupinki nasion
wypłyną na powierzchnię i możemy je zebrać łyżką
lub odlać. Zawartość miski ostrożnie przelewamy
z powrotem do pojemnika i pozbywamy się niewykieł-
kowanych nasion, które pozostaną na dnie. Gotowe
kiełki najlepiej jest jeść od razu, pozostałe możemy
przechowywać w lodówce do ok. 7 dni.
JEDZENIE
Specjalne woreczki do hodowli kiełków wytwarzane są z tkanin lnianych i konopnych.
Możemy również taki woreczek z odpowiednich materiałów wykonać samodzielnie. Jest to
bardzo prosta, a zarazem skuteczna metoda, która zapewnia nasionom swobodną cyrkulację
powietrza i odpowiedni poziom wilgoci. Najlepszy sposób na wyhodowanie kiełków wszelkich
odmian fasoli, zbóż, soczewicy oraz większych nasion wytwarzających śluz, takich jak soja
czy ciecierzyca. Namoczone i dokładnie wypłukane nasiona wsypujemy do woreczka. Dwa
razy dziennie zamaczamy woreczek w naczyniu pełnym wody na ok. 1 minutę, a następnie
zawieszamy go nad zlewem lub kładziemy np. na suszarce do naczyń do odcieknięcia. Po
kilku minutach hodowlę możemy przenieść w dogodne dla nas miejsce. Woreczek świetnie
nadaje się do przechowywania gotowych kiełków w lodówce.
Po każdym kiełkowaniu należy dokładnie wymyć
pojemnik. Jest to szczególnie istotne w przypadku,
gdy ostania hodowla zgniła lub zapleśniała. Aby
kolejna partia kiełków nie stwarzała podobnych
problemów musimy zniszczyć osiadłe w pojemniku
bakterie i grzyby.
CZYSZ-
CZENIE
856599625.014.png 856599625.015.png 856599625.016.png 856599625.017.png 856599625.018.png 856599625.019.png 856599625.020.png 856599625.021.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin