Pomarańczowiec
3 duże pomarańcze 15 jaj 1,5 szklanki cukru kryształu 3 łyżki kakao 15 łyżek bułki tartej 6 łyżek mąki pszennej 3 łyżki proszku do pieczenia 1,5 szklanki orzechów mielonych Masa kawowo-orzechowa 3 jaja 5 łyżek cukru kryształu 2 kostki masła 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 4-5 łyżek mielonych orzechów
1
Pomarańcze w całości umyć, włożyć do garnka i gotować przez 10 min., następnego dnia zemleć pomarańcze w maszynce do mięsa.
2
Białka z cukrem ubijać, dodając żółtka i pozostałe składniki. Na końcu wsypać zmielone orzechy i pomarańcze. Lekko wymieszać. Upiec trzy jednakowe placki (każdy z nich można przygotować oddzielnie).
3
Ciasto przełożyć masą kawowo-orzechową lub dowolną. wierzch polać polewą.
4
Masa kawowo-orzechowa: Jaja z cukrem ubić na parze. Masło utrzeć na pulchną masę, dodając przestudzoną masę jajeczną, kawę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody, orzechy. Do smaku można dodać odrobinę spirytusu.
be.3