Keks babuni.rtf

(480 KB) Pobierz

Keks babuni

Składniki

·         1/2 szklanki mąki

·         szklanka cukru

·         5 jajek

·         kostka margaryny

·         łyżeczka proszku do pieczenia

·         po 5 dag fig, moreli, daktyli, orzechów i migdałów

·         2 łyżki mąki ziemniaczanej

·         smażona skórka z pomarańczy i owoce kandyzowane

Bakalie zalej wrzątkiem, odstaw na 25 min, osącz. Morele, figi i daktyle pokrój. Orzechy i migdały obierz ze skórki i posiekaj. Bakalie obtocz w mące ziemniaczanej. Żółtka utrzyj z cukrem i margaryną na puszystą masę, dodaj mąkę i bakalie. Białka ubij i razem z proszkiem do pieczenia dodaj do masy i delikatnie wymieszaj. Ciasto włóż do natłuszczonej i posypanej tartą bułką formy. Piecz ok. 45 minut w temperaturze 180C. Jeszcze ciepły keks udekoruj skórką pomarańczową, tłuczonymi orzechami i owocami kandyzowanymi.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin