Keks babuni
Składniki
· 1/2 szklanki mąki
· szklanka cukru
· 5 jajek
· kostka margaryny
· łyżeczka proszku do pieczenia
· po 5 dag fig, moreli, daktyli, orzechów i migdałów
· 2 łyżki mąki ziemniaczanej
· smażona skórka z pomarańczy i owoce kandyzowane
Bakalie zalej wrzątkiem, odstaw na 25 min, osącz. Morele, figi i daktyle pokrój. Orzechy i migdały obierz ze skórki i posiekaj. Bakalie obtocz w mące ziemniaczanej. Żółtka utrzyj z cukrem i margaryną na puszystą masę, dodaj mąkę i bakalie. Białka ubij i razem z proszkiem do pieczenia dodaj do masy i delikatnie wymieszaj. Ciasto włóż do natłuszczonej i posypanej tartą bułką formy. Piecz ok. 45 minut w temperaturze 180C. Jeszcze ciepły keks udekoruj skórką pomarańczową, tłuczonymi orzechami i owocami kandyzowanymi.
be.3