Witamina A.docx

(17 KB) Pobierz

Witamina A - akseroftol, retinol

Funkcje: zapewnia prawidłowe widzenie oraz utrzymuję nabłonki w dobrym stanie;

Niedobór: powoduję kurzą ślepotę, inaczej ślepotę zmierzchową; kseroftalmie - suchość spojówek oraz wysychanie rogówki; łuszczenie się nabłonka;

Źródło witaminy: szpinak, mleko i jego przetwory, tran, marchew;

Witamina B1 - aneuryna, tiamina

Funkcje: ważny czynnik w biologicznych procesach utleniania, wspomaga utrzymanie tkanki nerwowej w dobrym stanie;

Niedobór: choroba beri - beri, zanikanie osłonek mielinowych, utrata apetytu oraz spadek masy ciała;

Źródło witaminy: drożdże, pomidory, mleko, zboże, żółtka jaj itd.

Witamina B2 – ryboflawina

Funkcje: ważny czynnik w biologicznych procesach utleniania, czynnik biorący udział w syntezie hemoglobiny;

Niedobór: zapalenie błon śluzowych, pękanie kącików ust;

Źródło witaminy: drożdże, mleko, jarzyny, wątroba;

Witamina B6 - adermina, pirydoksyna

Funkcje: regulacja przemian aminokwasów, bierze udział w regulacji procesów krwiotwórczych;

Niedobór: zmiany w szpiku, błonach śluzowych oraz skórze;

Źródło witaminy: drożdże, wątroba, mleko, fasola itd.

Witamina B12 – cyjanokobalamina

Funkcje: ważny czynnik przy powstawaniu erytrocytów i leukocytów;

Niedobór: anemia także krwawienia dziąseł oraz wypadanie zębów;

Źródło witaminy: wątroba, mięso, wytwarzają ją także bakterie jelitowe;

Witamina C - kwas askorbinowy

Funkcje: ważny czynnik oksydo- redukcyjny; wspomaga odporność organizmu; sprawia, że żelazo staję się łatwo przyswajalne;

Niedobór: rozwija się gnilec (szkorbut);

Źródło witaminy: w owocach typu czarna porzeczka, głóg, pomarańcze, cytryny, kiwi, także w kiszonej kapuście i kiszonych ogórkach;

Witamina D – kalcyfelor

Funkcje: sprzyja odkładaniu się fosforu oraz wapnia w tkance kostnej;

Niedobór: powstanie krzywicy;

Źródło witaminy: wątroba, mleko, jaja, masło itd.

Witamina E – tokoferol

Funkcje: przeciwutleniająca, sprzyja prawidłowemu przebiegowi procesów w mięśniach;

Niedobór: osłabienie mięśni;

Źródło witaminy: oleje roślinne, masło, jajka, jarzyny itd.

Witamina H – biotyna

Funkcje: odpowiada za prawidłowy stan skóry i włosów;

Niedobór: nadmierne wypadanie włosów, zmiany na skórze;

Źródło witaminy: żółtko jajek, wątroba, nasiona roślin strączkowych itd.

Witamina K filochinon

Funkcje: odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi oraz jest ważnym czynnikiem w utlenianiu biologicznym;

Niedobór: zaburzenia w krzepnięciu krwi;

Źródło witaminy: jarzyny, olej sojowy, wątroba itd.

Witamina PP – niacyna

Funkcje: bierze udział w procesach utleniania biologicznego;

Niedobór: wywołuje pelagrę;

Źródło witaminy: drożdże, mięso, wątroba;

Do witamin, które rozpuszczalne są jedynie w tłuszczach zaliczamy witaminę A, D, E i K.

Pierwiastki kwasotwórcze: chlor, siarka, fosfor (mięso, ryby, drób, jaja, mąka, kasze, pieczywo, nasiona strączkowe)

Produkty alkalizujące(zasadotwórcze) wpń, potas, sód, żelazo (mleko, warzywa, owoce)

Proteazy- enzymy rozkładające białko (pepsyna, trypsyna, chymotropsyna, aminopeptydazy)

Amylazy- rozkładają cukry (jama ustna, dwunastnica(sok trzustkowy))

Lipazy- trawią tłuszcze

Renina- białko występujące u niemowląt

Wielocukry<dekstryny<dwucukry<cukry proste

PRZEDSIĘBIORCZOŚĆ

Podaż(producenci)- to ilość dóbr i usług oferowana do sprzedaży w określonym czasie i cenie; jeżeli cena wzrasta, podaż też wzrasta |/_ S

Popyt(konsumenci)- ilość dóbr i usług jaką konsumenci chcą i mogą nabyć w określonym czasie i cenie; im wyższa cena tym mniejsza ilość sprzedaży |\_  D (zależy od dochodu, ceny, snobizm, cena innych dóbr)

Równowaga rynkowa- E niedobór rynkowy( popyt>podaż)

Inflacja- ogólny wzrost cen

Deprepracja-zmniejszenie siły nabywczej pieniądza

Denominacja- reforma monetarna (wycofanie pieniędzy)

Dewaluacja- to obniżenie kursu waluty krajowej wobec obcych (odwrotność reawulacja)

Amortyzacja- wartość zużycia środka trwałego

Makler giełdowy- pośrednik giełdowy

Aktywa- składniki majątkowe w bilansie majątkowym

Pasywaźródła finansowania skł. Majątkowych

Rozliczenia –gotówkowe( wypłata gotówki, czek gotówkowy) bezgotówkowe(przelew, k. kredytowa, k. płatnicza, czek rozruchowy)

Hossa- wzrost notowań cen giełdowych (bessa- odwtrot.)

Dywidenda- to część zysku która przeznaczona jest dla akcjonariuszy a przypada na jedną akcję

Ubezpienieniaemerytalne (9,76%- pa i pk), rentowe(4,5%pa, 1,5 pk), chorobowe(pk 2,45%),wypadkowe (*100% należnej składki pa); Pracownik płaci obowiązkowo: zdrowotne9%,

Ubezpieczenia –gosp. Obowiązkowe: pojazdów mechanicznychOCE, budynków

Interwencjonalizm- to aktywne uczestnictwo pańswa w życiu gosp.

Podatki- bezpośrednie: dochodowe(od os fizycznych, prawnych), majątkowe(rolne, nieruchomości, spadków, transportu); konsumpcyjne(VAT, cło, akcyza )

Spółki- cywilne(kodeks cywilny); handlowe: osobowa(jawna, komandytowa, komandytowo-akcyjna, partnerska), kapitałowa (ZOO- 5000, SA- 100000)

Franchising(koncesja)- producent pozwala na sprzedaż swoich produktów

Firma zryczałtowana podatkiem dochodowym- karta podatkowa, ryczałt od przychodów ewidencjonowanych

Fundusze- przedsiębiorstwo państwowe (f.założycielski, f. przedsiębiorstw); spółdzielnia (f.udziałowy, f.zasobowy); spółka akcyjna(kapitał: akcyjny, zapasowy, rezerwowy); spółka zoo (kapitał: udziałowy, zapasowy, rezerwowy)

Kutry-rozdrabnianie, mielenie, siekanie,

Wilki- mielenie

Autoklawy- obróka term. Pod ciśnieniem. Sterylizacja konserw

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin