Witamina A - akseroftol, retinol
Funkcje: zapewnia prawidłowe widzenie oraz utrzymuję nabłonki w dobrym stanie;
Niedobór: powoduję kurzą ślepotę, inaczej ślepotę zmierzchową; kseroftalmie - suchość spojówek oraz wysychanie rogówki; łuszczenie się nabłonka;
Źródło witaminy: szpinak, mleko i jego przetwory, tran, marchew;
Witamina B1 - aneuryna, tiamina
Funkcje: ważny czynnik w biologicznych procesach utleniania, wspomaga utrzymanie tkanki nerwowej w dobrym stanie;
Niedobór: choroba beri - beri, zanikanie osłonek mielinowych, utrata apetytu oraz spadek masy ciała;
Źródło witaminy: drożdże, pomidory, mleko, zboże, żółtka jaj itd.
Witamina B2 – ryboflawina
Funkcje: ważny czynnik w biologicznych procesach utleniania, czynnik biorący udział w syntezie hemoglobiny;
Niedobór: zapalenie błon śluzowych, pękanie kącików ust;
Źródło witaminy: drożdże, mleko, jarzyny, wątroba;
Witamina B6 - adermina, pirydoksyna
Funkcje: regulacja przemian aminokwasów, bierze udział w regulacji procesów krwiotwórczych;
Niedobór: zmiany w szpiku, błonach śluzowych oraz skórze;
Źródło witaminy: drożdże, wątroba, mleko, fasola itd.
Witamina B12 – cyjanokobalamina
Funkcje: ważny czynnik przy powstawaniu erytrocytów i leukocytów;
Niedobór: anemia także krwawienia dziąseł oraz wypadanie zębów;
Źródło witaminy: wątroba, mięso, wytwarzają ją także bakterie jelitowe;
Witamina C - kwas askorbinowy
Funkcje: ważny czynnik oksydo- redukcyjny; wspomaga odporność organizmu; sprawia, że żelazo staję się łatwo przyswajalne;
Niedobór: rozwija się gnilec (szkorbut);
Źródło witaminy: w owocach typu czarna porzeczka, głóg, pomarańcze, cytryny, kiwi, także w kiszonej kapuście i kiszonych ogórkach;
Witamina D – kalcyfelor
Funkcje: sprzyja odkładaniu się fosforu oraz wapnia w tkance kostnej;
Niedobór: powstanie krzywicy;
Źródło witaminy: wątroba, mleko, jaja, masło itd.
Witamina E – tokoferol
Funkcje: przeciwutleniająca, sprzyja prawidłowemu przebiegowi procesów w mięśniach;
Niedobór: osłabienie mięśni;
Źródło witaminy: oleje roślinne, masło, jajka, jarzyny itd.
Witamina H – biotyna
Funkcje: odpowiada za prawidłowy stan skóry i włosów;
Niedobór: nadmierne wypadanie włosów, zmiany na skórze;
Źródło witaminy: żółtko jajek, wątroba, nasiona roślin strączkowych itd.
Witamina K – filochinon
Funkcje: odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi oraz jest ważnym czynnikiem w utlenianiu biologicznym;
Niedobór: zaburzenia w krzepnięciu krwi;
Źródło witaminy: jarzyny, olej sojowy, wątroba itd.
Witamina PP – niacyna
Funkcje: bierze udział w procesach utleniania biologicznego;
Niedobór: wywołuje pelagrę;
Źródło witaminy: drożdże, mięso, wątroba;
Do witamin, które rozpuszczalne są jedynie w tłuszczach zaliczamy witaminę A, D, E i K.
Pierwiastki kwasotwórcze: chlor, siarka, fosfor (mięso, ryby, drób, jaja, mąka, kasze, pieczywo, nasiona strączkowe)
Produkty alkalizujące(zasadotwórcze) wpń, potas, sód, żelazo (mleko, warzywa, owoce)
Proteazy- enzymy rozkładające białko (pepsyna, trypsyna, chymotropsyna, aminopeptydazy)
Amylazy- rozkładają cukry (jama ustna, dwunastnica(sok trzustkowy))
Lipazy- trawią tłuszcze
Renina- białko występujące u niemowląt
Wielocukry<dekstryny<dwucukry<cukry proste
PRZEDSIĘBIORCZOŚĆ
Podaż(producenci)- to ilość dóbr i usług oferowana do sprzedaży w określonym czasie i cenie; jeżeli cena wzrasta, podaż też wzrasta |/_ S
Popyt(konsumenci)- ilość dóbr i usług jaką konsumenci chcą i mogą nabyć w określonym czasie i cenie; im wyższa cena tym mniejsza ilość sprzedaży |\_ D (zależy od dochodu, ceny, snobizm, cena innych dóbr)
Równowaga rynkowa- E niedobór rynkowy( popyt>podaż)
Inflacja- ogólny wzrost cen
Deprepracja-zmniejszenie siły nabywczej pieniądza
Denominacja- reforma monetarna (wycofanie pieniędzy)
Dewaluacja- to obniżenie kursu waluty krajowej wobec obcych (odwrotność reawulacja)
Amortyzacja- wartość zużycia środka trwałego
Makler giełdowy- pośrednik giełdowy
Aktywa- składniki majątkowe w bilansie majątkowym
Pasywa—źródła finansowania skł. Majątkowych
Rozliczenia –gotówkowe( wypłata gotówki, czek gotówkowy) bezgotówkowe(przelew, k. kredytowa, k. płatnicza, czek rozruchowy)
Hossa- wzrost notowań cen giełdowych (bessa- odwtrot.)
Dywidenda- to część zysku która przeznaczona jest dla akcjonariuszy a przypada na jedną akcję
Ubezpienienia –emerytalne (9,76%- pa i pk), rentowe(4,5%pa, 1,5 pk), chorobowe(pk 2,45%),wypadkowe (*100% należnej składki pa); Pracownik płaci obowiązkowo: zdrowotne9%,
Ubezpieczenia –gosp. Obowiązkowe: pojazdów mechanicznychOCE, budynków
Interwencjonalizm- to aktywne uczestnictwo pańswa w życiu gosp.
Podatki- bezpośrednie: dochodowe(od os fizycznych, prawnych), majątkowe(rolne, nieruchomości, spadków, transportu); konsumpcyjne(VAT, cło, akcyza )
Spółki- cywilne(kodeks cywilny); handlowe: osobowa(jawna, komandytowa, komandytowo-akcyjna, partnerska), kapitałowa (ZOO- 5000, SA- 100000)
Franchising(koncesja)- producent pozwala na sprzedaż swoich produktów
Firma zryczałtowana podatkiem dochodowym- karta podatkowa, ryczałt od przychodów ewidencjonowanych
Fundusze- przedsiębiorstwo państwowe (f.założycielski, f. przedsiębiorstw); spółdzielnia (f.udziałowy, f.zasobowy); spółka akcyjna(kapitał: akcyjny, zapasowy, rezerwowy); spółka zoo (kapitał: udziałowy, zapasowy, rezerwowy)
Kutry-rozdrabnianie, mielenie, siekanie,
Wilki- mielenie
Autoklawy- obróka term. Pod ciśnieniem. Sterylizacja konserw
kasiak1593