Odc. 05.doc

(46 KB) Pobierz
1

1. Bruschetta z pomidorami, oliwkami i kaparami

Składniki:

·         1 bagietka pokrojona na 12 kromek

·         pół ząbka czosnku

·         1 szklanka pomidorów z puszki w kawałkach (np. Roma)

·         1/4 szklanki pieczonej czerwonej papryki pokrojonej w kostkę

·         1/4 szklanki czarnych oliwek bez pestek, posiekanych

·         3 łyżki czerwonej cebuli pokrojonej w plasterki

·         1 łyżka kaparów (opłukanych aby zredukować słony smak)

·         1/4 szklanki świeżej bazylii, posiekanej

·         sól i świeżo mielony czarny pieprz

·         3 łyżki octu winnego z czerwonego wina

·         3 łyżki oliwy z oliwek

·         3 łyżki startego parmezanu

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Skrop kromki 2 łyżkami oliwy z oliwek, natrzyj połową ząbka czosnku.
  3. Upiecz w piekarniku kromki na papierze do pieczenia aż lekko zbrązowieją (ok. 5-10 minut). Wyjmij z piekarnika i ostudź.
  4. W średniej wielkości misce wymieszaj pomidory, pieczoną paprykę, czarne oliwki, cebulę, bazylię i kapary. Przypraw solą i pieprzem, dodaj octu winnego i oliwy z oliwek.
  5. Na wierzch kromek wyłóż pastę z pomidorów i posyp z wierzchu parmezanem. Podawaj.

2. Frittata z papryką i cebulą

Składniki:

·         2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

·         2 cebule, pokrojone w plasterki

·         2 papryki (czerwona, żółta lub zielona), pokrojone w plasterki

·         4-6 dużych jaj

·         3/4 szklanki startego sera Romano

·         1/4 łyżeczki soli

·         1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na dużym ogniu. Wrzuć i smaż do miękkości cebulę i paprykę ok. 15 minut.
  2. W dużej misce wymieszaj jajka, 1/2 szklanki sera Romano, sól i pieprz. Wylej jajka na patelnie i smaż na niewielkim ogniu 3-4 minuty bez mieszania, aż jajka się zetną i będą od spodu złoto-brązowe.
  3. Przełóż frittatę z patelni na talerz odwracając ją do góry nogami, a następnie z powrotem przełóż ją na patelnię. Smaż ją z drugiej strony aż od spodu znowu będzie złoto-brązowa, ok 3-5 minut.
  4. Przełóż fritattę na talerz i posyp resztą sera Romana.
  5. Pokrój fritatę na kawałki i serwuj gorące.

3. Zupa z kurczakiem

Składniki na domowy bulion drobiowy:

·         2 kg kości z kurczaka: szyi, tyłów, skrzydełek itp.

·         wody – tyle aby pokryła mięso w garnku

Składniki na zupę:

·         0,5 kg piersi z kurczaka bez kości i skóry, pokrojonych na drobne kawałki wielkości kęsa

·         2 łyżki oliwy z oliwek

·         1 duża cebula pokrojona w plasterki

·         4 średnie marchewki, obrane i pokrojone w cienkie plasterki

·         3 średnie korzenie selera, pokrojone w cienkie plasterki

·         1 duży ziemniak Idaho, obrany i pokrojony w kostkę (lub inna odmiana ziemniaka)

·         1 czubata szklanka świeżych lub mrożonych kolb kukurydzy

·         1,5 szklanki pomidorów w kawałkach

·         po 1 gałązce natki pietruszki, szałwii i oregano, związanych razem w saszetce

·         1 szklanka dowolnego, drobnego makaronu

·         sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania domowego bulionu drobiowego:

  1. Do dużego garnka wrzuć wszystkie kawałki i kości kurczaka i zalej wodą tak, aby przykryła kurczaka.
  2. Zagotuj wodę, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 3 godziny. Przecedź bulion przez gęste sito aby usunąć kości.

Sposób przygotowania zupy z kurczaka:

  1. Postaw na średnim ogniu duży garnek, wlej na dno oliwę z oliwek i obsmaż cebulę i piersi z kurczaka. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
  2. Zmniejsz ogień. Kiedy cebula jest już miękka a kurczak nabierze koloru, wlej bulion drobiowy, seler, marchewkę, ziemniaka, kukurydzę, pomidory i saszetkę z ziołami, 2 łyżki soli i dużą garść pieprzu.
  3. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez następne 45 minut.
  4. Dodaj makaron i gotuj przez 6 minut. Przypraw do smaku jeśli potrzeba. Podawaj.

 

 

4. Pudding czekoladowy z kremem amaretto

Składniki do puddingu:

·         1/2 szklanki cukru

·         1/4 szklanki mąki kukurydzianej

·         3 szklanki pełnego mleka

·         1 laska wanilii (lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego)

·         1/4 szklanki płatków czekoladowych (półsłodkich lub półgorzkich)

·         1 łyżka ekstraktu waniliowego

·         1 łyżka masła

·         1/8 łyżeczki soli

Składniki do kremu amaretto:

·         1 szklanka śmietany kremówki

·         2 łyżki cukru cukierniczego

·         1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego

·         1/4 szklanki pokruszonych ciasteczek amaretto do przybrania

Sposób przygotowania puddingu:

  1. Wlej do rondla mleko i zagotuj je. Przekrój laskę wanilii wzdłuż i wyskrob z niej ziarenka. Zdejmij mleko z ognia i pozostaw do ostudzenia na 15 minut.
  2. Wymieszaj cukier, mąkę kukurydzianą i sól w rondelku. Wsyp mieszankę do mleka i mieszaj cały czas przez 15-20 minut aż zgęstnieje.
  3. Dodaj płatki czekoladowe i mieszaj aż się roztopią. Zdejmij z ognia i dodaj masło i sól. Mieszaj aż się masło rozpuści i połączy z resztą składników.
  4. Przelej pudding do 4-6 pucharków lub miseczek. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki aż stężeje (ok. 2 godzin).
  5. W międzyczasie wykonaj krem amaretto.
  6. Ubij na sztywno w misce śmietanę z cukrem i ekstraktem migdałowym.
  7. Serwuj pudding z kremem amaretto i pokruszonymi ciasteczkami amaretto.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin