1 brokuł, po pół średniej wielkości kalafiora i żółtej papryki, marchewka. Sos: 1/3 szklanki oliwy lub oleju, 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny, łyżeczka oregano, pół łyżeczki bazylii, łyżka zmielonych orzechów włoskich, sól, pieprz
Odciąć różyczki brokuła i kalafiora, obraną marchewkę pokroić w talarki, a paprykę w kwadraciki. Warzywa sparzyć wrzątkiem, osączyć i polewać zimną wodą, aż się całkowicie ochłodzą (będą wtedy jędrne i miękkie). Składniki sosu wlać do zakręcanego słoika i, wstrząsając, dobrze wymieszać. Sałatkę zalać sosem i na godzinę wstawić do lodówki.
1 porcja zawiera: 3,3 g białka, 16,4 g tłuszczu, 3,3 g błonnika, 0 mg cholesterolu.
orfada6