Poniżej przedstawiam mieszanki owoców, które często dają wina lepsze niż owoce jednego tylko rodzaju. Oczywiście podobny efekt można uzyskać, mieszając gotowe wina z różnych owoców a działanie takie jest nieodzowne w przypadku, gdy dwa owoce z których chcemy zrobić wino nie dojrzewają jednocześnie. Podane poniżej proporcje mają charakter orientacyjny, tylko od własnego upodobania i wyobraźni zależy, jakie owoce zmieszać i w jakiej proporcji.
0,5 agrestu 0,5 porzeczek
0,4 czarnych jagód0,6 wiśni
0,55 czarnych jagód0,45 porzeczek
0,4 czarnych jagód0,6 agrestu
0,8 czereśni0,2 porzeczek
0,8 czereśni0,2 agrestu
0,75 gruszek0,25 gruszek dzikich
0,6 gruszek0,4 jabłek
0,5 jeżyn0,5 malin
0,4 jeżyn0,6 jabłek
0,5 truskawek0,5 malin
0,66 wiśni0,34 czereśni
0,75 wiśni0,25 porzeczek
0,60 agrestu0,25 porzeczek0,15 jabłek
0,75 agrestu0,15 porzeczek0,10 jabłek
0,60 agrestu0,20 porzeczek0,10 truskawek0,10 jabłek
0,425 jeżyn0,300 czarnych jagód0,200 wiśni0,050 czarnych porzeczek0,025 malin
0,400 jeżyn0,300 czarnych jagód0,150 wiśni0,125 truskawek0,025 czarnego bzu
0,70 agrestu0,15 porzeczek0,10 truskawek0,05 malin
0,75 jabłek0,25 porzeczek
0,95 jabłek0,05 tarniny
0,83 jabłek0,15 porzeczek0,02 tarniny suszonej
0,65 jabłek0,35 agrestu
0,95 jabłek0,05 jarzębiny
0,65 czarnych jagód0,35 wiśni
0,5 czarnych jagód0,5 wiśni
0,5 czarnych jagód0,4 wiśni0,1 czarnych porzeczek
0,5 jeżyn0,5 czarnych jagód
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
andziulkaaa2