Tarta z wędzonym pstrągiem.docx

(813 KB) Pobierz

Tarta z wędzonym pstrągiem

Przepis

·         Menu

·         Blog

·         Galeria

·         Wideo

·         Od kuchni

Początek formularza

 

Dół formularza

·          

o        VIVA LA PASTA

o        WŁOSKIE SMAKI

o        ZIELONY ŚRODEK

§         ANANAS

§         ARBUZ

§         AWOKADO

§         BAKŁAŻAN

§         BOTWINKA

§         BÓB

§         BROKUŁY

§         BRUKSELKA

§         BRZOSKWINIE

§         BURACZKI

§         CIECIERZYCA

§         CUKINIA

§         CZEREŚNIE

§         DYNIA

§         FASOLKA

§         FIGI

§         GRANAT

§         GROSZEK

§         GRUSZKI

§         GRZYBY

§         JABŁKA

§         JAGODY

§         KABACZEK

§         KALAFIOR

§         KALAREPKA

§         KAPUSTA

§         KOPER WŁOSKI

§         duszony z papryką

§         surówka z jabłkiem

§         tarta z pstrągiem

§         KUKURYDZA

§         KURKI

§         MANGO

§         MARCHEWKA

§         MALINY

§         MORELE

§         OGÓREK

§         ORZECHY

§         PAPRYKA

§         POMIDORY

§         PORY

§         RABARBAR

§         RZODKIEWKA

§         SELER

§         SOCZEWICA

§         SZCZAW

§         SZPARAGI

§         SZPINAK

§         ŚLIWKI

§         TRUSKAWKI

§         WIŚNIE

§         ZIEMNIAKI

§         ŻURAWINA

o        POLSKI FUSION

o        DANIA DLA DWOJGA

o        RYBY I OWOCE MORZA

o        KUCHNIA ANGIELSKA

o        KUCHNIA HISZPAŃSKA

o        DANIA FRANCUSKIE

o        PAŁAC SMOKA

o        DOMOWA PIEKARNIA

o        DESERY

·          

·          

·          

·          

 

Tarta z wędzonym pstrągiem, grillowaną papryką i koprem włoskim (fenkułem) 32

http://www.kwestiasmaku.com/images/drukuj.gif
http://www.kwestiasmaku.com/images/wpis_na_blogu.gif 

http://www.kwestiasmaku.com/zdjecia/847.tarta-wedzony-pstrag-grillowana-papryka-fenkul/tarta-wedzony-pstrag-grillowana-papryka-fenkul-00.jpg


Składniki, 4 - 6 porcji:
Spód:*

 250 g mąki pszennej
 150 g zimnego masła
 szczypta soli
 1 jajko (lub 3 - 4 łyżki zimnej wody)


* użyłam formy na tartę o średnicy 24 cm i wykorzystałam około 2/3 ilości ciasta z powyższego przepisu. Większe formy mogą potrzebować więcej ciasta. Z reszty ciasta można zrobić kratkę na wierzchu tarty lub zamrozić i wykorzystać przy innej okazji.





Nadzienie:

 1 mała bulwa kopru włoskiego (fenkułu)
 1 czerwona papryka
 2 łyżeczki oliwy extra vergine
 4 jajka
 sól i świeżo zmielony pieprz
 1/3 szklanki (80 ml) śmietanki kremowej 30%
 2 łyżki posiekanego szczypiorku
 125 g wędzonego pstrąga
 cytryna do skropienia
 świeży koperek


Przygotowanie:

·         Formę na tartę posmarować grubo masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę masło oraz sól. Rozcierać palcami masło z mąką lub zmiksować mikserem aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodać jajko lub wodę i miksować dalej lub ręką zacząć łączyć składniki w kulę, jeśli ciasto słabo się łączy, można dodać 1 - 2 łyżki wody. Gładką kulę z ciasta włożyć do lodówki na 30 lub 60 minut.

·         Rozgrzać patelnię grillową, paprykę pokroić na ósemki i oczyścić z nasion. Koper włoski umyć, przekroić na pół a następnie na około 3 - 4 mm plasterki. Warzywa doprawić solą i położyć na gorącej patelni. Grillować przez około 10 minut od czasu do czasu zamieszać, pierwszy zmięknie koper włoski, zdjąć go więc z patelni i po przestudzeniu pokroić w kosteczkę. Paprykę grillować dalej, szczególnie od strony skórki, aby sczerniała, w sumie grillować ją przez minimum 20 minut. W połowie grillowania można przykryć paprykę folią aluminiową aby zmiękła w środku i zmniejszyć nieco ogień. Zdjąć paprykę z patelni i zawinąć ją w folię. Po około 10 minutach można zdjąć z niej skórkę. Paprykę i koper wymieszać z oliwą i odstawić.

·         Odkroić 1/3 schłodzonego ciasta (nie będzie potrzebne do tego przepisu). Resztę rozwałkować podsypując mąką na placek o średnicy większej niż średnica formy. Ciasto przenieść do formy i wyłożyć nim dno oraz boki formy. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika.

·         Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Formę z ciastem (dno i boki) okryć folią aluminiową. Na dno położyć obciążenie, np. ćwiartki jabłek, suchą fasolę, ewentualnie inne obciążenie, rozprowadzić je równomiernie po całej powierzchni tarty. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika. Piekarnik nastawić na 180 stopni.

·         Do większej miski wbić jajka, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem (około 1/2 łyżeczki), dodać śmietankę i roztrzepać widelcem lub zmiksować, wymieszać ze szczypiorkiem a na końcu z pokrojonym koprem włoskim. Pstrąga pokroić na kilka pasków i skropić je sokiem z 1 ósemki cytryny.

·         Masę jajeczną z koprem wylać na podpieczony spód, ułożyć kawałki papryki i pstrąga. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 22 minuty, do czasu aż masa będzie zastygnięta. Udekorować koperkiem i podawać z cząstkami cytryny. Czytaj więcej w BLOGU.



http://www.kwestiasmaku.com/zdjecia/847.tarta-wedzony-pstrag-grillowana-papryka-fenkul/tarta-wedzony-pstrag-grillowana-papryka-fenkul-01.jpg

http://www.kwestiasmaku.com/zdjecia/847.tarta-wedzony-pstrag-grillowana-papryka-fenkul/tarta-wedzony-pstrag-grillowana-papryka-fenkul-02.jpg

http://www.kwestiasmaku.com/zdjecia/847.tarta-wedzony-pstrag-grillowana-papryka-fenkul/tarta-wedzony-pstrag-grillowana-papryka-fenkul-03.jpg

http://www.kwestiasmaku.com/zdjecia/847.tarta-wedzony-pstrag-grillowana-papryka-fenkul/tarta-wedzony-pstrag-grillowana-papryka-fenkul-04.jpg

http://www.kwestiasmaku.com/zdjecia/847.tarta-wedzony-pstrag-grillowana-papryka-fenkul/tarta-wedzony-pstrag-grillowana-papryka-fenkul-05.jpg

http://www.kwestiasmaku.com/zdjecia/847.tarta-wedzony-pstrag-grillowana-papryka-fenkul/tarta-wedzony-pstrag-grillowana-papryka-fenkul-06.jpg 

·         Menu  

·         ZIELONY ŚRODEK  

·         KOPER WŁOSKI  

·         tarta z pstrągiem  

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin