Tarta z wędzonym pstrągiem
Przepis
· Menu
· Blog
· Galeria
· Wideo
· Od kuchni
Początek formularza
Dół formularza
·
o VIVA LA PASTA
o WŁOSKIE SMAKI
o ZIELONY ŚRODEK
§ ANANAS
§ ARBUZ
§ AWOKADO
§ BAKŁAŻAN
§ BOTWINKA
§ BÓB
§ BROKUŁY
§ BRUKSELKA
§ BRZOSKWINIE
§ BURACZKI
§ CIECIERZYCA
§ CUKINIA
§ CZEREŚNIE
§ DYNIA
§ FASOLKA
§ FIGI
§ GRANAT
§ GROSZEK
§ GRUSZKI
§ GRZYBY
§ JABŁKA
§ JAGODY
§ KABACZEK
§ KALAFIOR
§ KALAREPKA
§ KAPUSTA
§ KOPER WŁOSKI
§ duszony z papryką
§ surówka z jabłkiem
§ tarta z pstrągiem
§ KUKURYDZA
§ KURKI
§ MANGO
§ MARCHEWKA
§ MALINY
§ MORELE
§ OGÓREK
§ ORZECHY
§ PAPRYKA
§ POMIDORY
§ PORY
§ RABARBAR
§ RZODKIEWKA
§ SELER
§ SOCZEWICA
§ SZCZAW
§ SZPARAGI
§ SZPINAK
§ ŚLIWKI
§ TRUSKAWKI
§ WIŚNIE
§ ZIEMNIAKI
§ ŻURAWINA
o POLSKI FUSION
o DANIA DLA DWOJGA
o RYBY I OWOCE MORZA
o KUCHNIA ANGIELSKA
o KUCHNIA HISZPAŃSKA
o DANIA FRANCUSKIE
o PAŁAC SMOKA
o DOMOWA PIEKARNIA
o DESERY
Tarta z wędzonym pstrągiem, grillowaną papryką i koprem włoskim (fenkułem) 32
Składniki, 4 - 6 porcji:Spód:*• 250 g mąki pszennej• 150 g zimnego masła• szczypta soli• 1 jajko (lub 3 - 4 łyżki zimnej wody)* użyłam formy na tartę o średnicy 24 cm i wykorzystałam około 2/3 ilości ciasta z powyższego przepisu. Większe formy mogą potrzebować więcej ciasta. Z reszty ciasta można zrobić kratkę na wierzchu tarty lub zamrozić i wykorzystać przy innej okazji.Nadzienie:• 1 mała bulwa kopru włoskiego (fenkułu)• 1 czerwona papryka• 2 łyżeczki oliwy extra vergine• 4 jajka• sól i świeżo zmielony pieprz• 1/3 szklanki (80 ml) śmietanki kremowej 30%• 2 łyżki posiekanego szczypiorku• 125 g wędzonego pstrąga• cytryna do skropienia• świeży koperekPrzygotowanie:
· Formę na tartę posmarować grubo masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę masło oraz sól. Rozcierać palcami masło z mąką lub zmiksować mikserem aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodać jajko lub wodę i miksować dalej lub ręką zacząć łączyć składniki w kulę, jeśli ciasto słabo się łączy, można dodać 1 - 2 łyżki wody. Gładką kulę z ciasta włożyć do lodówki na 30 lub 60 minut.
· Rozgrzać patelnię grillową, paprykę pokroić na ósemki i oczyścić z nasion. Koper włoski umyć, przekroić na pół a następnie na około 3 - 4 mm plasterki. Warzywa doprawić solą i położyć na gorącej patelni. Grillować przez około 10 minut od czasu do czasu zamieszać, pierwszy zmięknie koper włoski, zdjąć go więc z patelni i po przestudzeniu pokroić w kosteczkę. Paprykę grillować dalej, szczególnie od strony skórki, aby sczerniała, w sumie grillować ją przez minimum 20 minut. W połowie grillowania można przykryć paprykę folią aluminiową aby zmiękła w środku i zmniejszyć nieco ogień. Zdjąć paprykę z patelni i zawinąć ją w folię. Po około 10 minutach można zdjąć z niej skórkę. Paprykę i koper wymieszać z oliwą i odstawić.
· Odkroić 1/3 schłodzonego ciasta (nie będzie potrzebne do tego przepisu). Resztę rozwałkować podsypując mąką na placek o średnicy większej niż średnica formy. Ciasto przenieść do formy i wyłożyć nim dno oraz boki formy. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika.
· Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Formę z ciastem (dno i boki) okryć folią aluminiową. Na dno położyć obciążenie, np. ćwiartki jabłek, suchą fasolę, ewentualnie inne obciążenie, rozprowadzić je równomiernie po całej powierzchni tarty. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika. Piekarnik nastawić na 180 stopni.
· Do większej miski wbić jajka, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem (około 1/2 łyżeczki), dodać śmietankę i roztrzepać widelcem lub zmiksować, wymieszać ze szczypiorkiem a na końcu z pokrojonym koprem włoskim. Pstrąga pokroić na kilka pasków i skropić je sokiem z 1 ósemki cytryny.
· Masę jajeczną z koprem wylać na podpieczony spód, ułożyć kawałki papryki i pstrąga. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 22 minuty, do czasu aż masa będzie zastygnięta. Udekorować koperkiem i podawać z cząstkami cytryny. Czytaj więcej w BLOGU.
· ZIELONY ŚRODEK
· KOPER WŁOSKI
· tarta z pstrągiem
tatanka.com