· 1/2 litra śmietany 30%
· 1 cukier waniliowy
· 1 szklanka cukru kryształu
· 6 jaj
· 3 łyżki kakao
· 1/2 szklanki bakalii: rodzynek i posiekanych orzechów włoskich
·
Śmietanę wlać do miski i ubić z cukrem waniliowym na sztywno. Żółtka oddzielić od białek, ale białka zachować. Następnie, w oddzielnej misce ucierać cukier kryształ wraz z żółtkami, aż masa stanie się puszysta. Z pozostałych białek ubić sztywną pianę. Ubitą śmietanę, masę żółtkową oraz pianę z białek delikatnie połączyć i dobrze wymieszać. Masę podzielić na trzy równe części. Każdą z nich włożyć do pojemnika (najlepiej plastykowy lub po lodach). Zrobić różne smaki: waniliowy - jedną część pozostawić bez dodatków; kakaowy - do jednej części dodać 3 łyżki ciemnego kakao i dobrze wymieszać; bakaliowy - dodać bakalie Umieścić w zamrażarce i poczekać, aż lody się zamrożą.
izaa25