Botwinka I.doc

(25 KB) Pobierz
"Botwinka I "

"Botwinka I "

 

Składniki:

2 l wywaru lub wody,
600 g botwinki,
250 ml śmietany,
4 jaja ugotowane na twardo - jedno na osobę,
1 łyżka masła,
1 łyżka mąki,
po pęczku koperku oraz szczypiorku i pietruszki,
sól,
cukier,
sok z cytryny,
ew. 2 - 3 kostki rosołowe.

 

Sposób przyrządzenia:

        Botwinkę dokładnie wyczyścić i umyć, pokroić, zalać 2 szkl. wywaru. Dodać masło, sok z cytryny, sól i gotować. Wlać do pozostałej części wywaru. Śmietanę wymieszać z mąką i dolać do gotującej się zupy. Na koniec wsypać posiekaną zieleninę i pokrojone na cząstki jaja na twardo. Doprawić do smaku. Podawać z ugotowanymi osobno ziemniakami. Jeżeli zamiast wywaru używna jest woda, to można dodać kostki rosołowe.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin