2 l wywaru lub wody,2 szkl. suszonego grochu,1 pęczek włoszczyzny z kapustą włoską,2 duże cebule,4 ząbki czosnku,750 g ziemniaków,liść laurowy,ziele angielskie,pieprz ziarnisty,majeranek,kminek,cząber,sól,pieprz,2 łyżki oleju,ew. 2 - 3 kostki rosołowe.
Wypłukać groch i gotować go w wywarze wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem ziarnistym ok. 1.5 h, aż zmięknie. Następnie ziemniaki pokroić w kostkę i wraz z warzywami włożyć do wywaru. Na oleju przesmażyć posiekaną w kostkę cebulę i posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek. Wszystko razem połączyć i gotować jeszcze ok. 0.5 h. Przyprawić do smaku kminkiem, majerankiem, cząbrem, pieprzem i solą. Jeżeli zamiast wywaru użyta została woda, to można dodać kostki rosołowe.
hubira