NOWO JORSKI SERNIK.txt

(1 KB) Pobierz
NOWO JORSKI SERNIK:Składniki:
*200g ciasteczek typu "digestive", użyłam "Wiatraczków holenderskich"
*75 g roztopionego masła
*800g kremowego serka (użyłam wiaderkowego)
*190g cukru pudru
*4 jajka
*3 żółtka
*3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
*30ml soku z cytryny
*300ml kwanej mietany
*kakao do posypania
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 175 stopni. Formę o rednicy 23 cm wysmarować masłem i wyłożyć foliš aluminiowš tak aby jej brzegi wystawały poza tortownicę (masa jest rzadka, nie powinna wypłynšć z tortownicy). 
Ciasteczka zmielić, wymieszać z masłem i wyłożyć dno tortownicy. Włożyć do lodówki, schłodzić. 
Ser, 170g cukru pudru, jajka, żółtka, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii oraz sok z cytryny zmiksować aż powstanie gładka masa. Następnie wylać jš na ciasteczkowy spód. Wstawić do piekarnika i piec godzinę. 
mietanę, pozostały cukier i wanilię zmiksować. Posmarować masš upieczony sernik i wstawić go do piekarnika jeszcze na około 10 minut. 
Wyłšczyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozwolić sernikowi ostygnšć. Wstawić go póniej do lodówki na około 4 godziny. Mój został tam na całš noc.
Przed podaniem posypać sernik kakao. 
Smacznego :)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin