WOŁOWINA DUSZONA Z KAWĄ
SKŁADNIKI :
800 gram wołowiny bez kości ( udziec)
3 łyżki oleju
1 cebula
3 ząbki czosnku
50 mil ciemnego rumu
1 łyżka mąki
4 liście cynamonu ( można w zamian użyć kory cynamonowej )
1 filiżanko świeżo zaparzonej kawy ( mocna)
2 łyżeczki melasy ( może być syrop z cukru trzcinowego )
świerzo zmielony czarny pieprz
sól
PRZYGOTOWANIE :
Mięso pokroić w kostkę jak na gulasz. w rądlu rozgrzać olej, dodać mięso i szybko obsmażyć ze wsztstkich stron na mocnym ogniu i opruszyć pieprzem i solą, wrzucić pokrojoną w półplasterki cebulę i posiekany czosnek. Zmieszyć ogień i dusić razem przez kilka minut, wlać rum i podpalić, po chwili wlać do rondla kawę i melasę ( może być syrop z cukru trzcinowego )
OSTRY SOS :
Liście lub korę cynamonu, opruszyć mąką, wymieszać, przykryć, dusić na niewielkim ogniu
około póltorej godziny, w razie potrzeby podlewać nieco wodą.
markoman1