3
PROGRAM INSTRUKTAŻU STANOWISKOWEGO Z BHP
Dla pracowników zatrudnionych na stanowisku Barmana
- elementów pomieszczenia pracy, w którym ma pracować pracownik, mających wpływ na warunki pracy pracownika.
- miejsca w których odbywa się wykonywanie czynności służbowych: kuchnia, podwórko gospodarcze, sala restauracyjna.
- elementów stanowiska roboczego mających wpływ na bezpieczeństwo i higienę pracy: oświetlenie, ogrzewanie, wentylacja, instalacja wodno-kanalizacyjna, instalacja i urządzenia gazowe, instalacja i urządzenia elektryczne, podłogi, transport ręczny.
- przebiegu procesu pracy na stanowisku pracy w nawiązaniu do procesu produkcyjnego (działalności) w całej komórce organizacyjnej i zakładzie pracy
- przebiegu procesu produkcyjnego w danym okresie z uwzględnieniem
- procesu produkcyjnego na stanowiskach roboczych technologicznie wcześniejszym
- procesu produkcyjnego obsługiwanego stanowiska
- procesu produkcyjnego na stanowiskach roboczych technologicznie późniejszych
- powiązanie omawianych wyżej części w jedną całość
omówienie zagrożeń występujących przy określonych czynnościach na stanowisku pracy oraz wyników oceny ryzyka zawodowego związanego z wykonywaną pracą i sposobów ochrony przed zagrożeniami oraz zasad postępowanie w razie wypadku lub awarii
Czynniki niebezpieczne
- zagrożenie związane z przemieszczaniem się sprzętu i ludzi
- zagrożenia związane z właściwościami fizycznymi materiału (ostre krawędzie, śliskie powierzchnie itp.)
- zagrożenie porażeniem prądem elektrycznym – nieodpowiednia instalacja elektryczna urządzeń mechanicznych, grzejnych, chłodniczych
- ostre narzędzia i ich ostrza
- wysoka temperatura (zagrożenie poparzeniem parą , gorącymi cieczami)
- zagrożenie pożarem i (lub) wybuchem
- ciśnienie przy obsłudze urządzeń ciśnieniowych np. ekspresów do kawy, szybkowarów
- powierzchnie (zwłaszcza śliskie, mokre powierzchnie posadzek)
- ruchome elementy urządzeń technicznych (części wirujące)
Szkodliwe czynniki fizyczne
- nieprawidłowe oświetlenie
- nieskuteczna wentylacja
- hałas
- nadmierne obciążenie układu kostnego spowodowane pracą w pozycji stojącej
- nie ergonomiczne wymiary pomieszczeń, ciasnota
Czynniki uciążliwe
- praca zmianowa
- obciążenie fizyczne rąk i nóg
- obciążenie emocjonalne
- złe relacje osobowe, brak komunikatywności
Czynniki biologiczne
- mikroorganizmy i wytwarzane przez nie substancje
- makro organizmy
Ocena ryzyka zawodowego
zapoznanie pracownika z dokumentem
Sposoby ochrony przez zagrożeniami
- okresowe badania i pomiary elektryczne
- systematyczne szkolenia i instruktaże z zakresu bhp
- znajomość ryzyka zawodowego
- dobra organizacja pracy
- dostosowanie stanowiska pracy do przebiegu ruchów oraz wzrostu pracownika
- umieszczanie na stanowiskach pracy instrukcji bezpiecznej pracy
- posiadanie przez pracownika znajomości instrukcji bezpiecznej eksploatacji
- obsługiwanych urządzeń
- dokładne rozplanowanie wszystkich codziennych prac, przydzielenie pracownikom określonych czynności
- stosowanie się pracownika do wydawanych przez przełożonych poleceń i wskazówek w zakresie bhp
- eleminowe kierowanie pracownika na lekarskie badania okresowe w celu uzyskania
- orzeczenia lekarskiego stwierdzającego brak przeciwwskazań do pracy na danym stanowisku pracy
- pokaz przez instruktora sposobu wykonania pracy na stanowisku pracy zgodnie z przepisami i zasadami bhp, z uwzględnieniem poszczególnych czynności i ze szczególnym zwróceniem uwagi na czynności trudne i niebezpieczne
Prawidłowo prowadzony pokaz realizowany jest w pięciu kolejnych etapach
1. Prowadzący pokazuje cały układ czynności w normalnym tempie. W trakcie pokazu całości przedstawia także, wraz z objaśnieniami, cały proces pracy. Jeśli jest on bardzo skomplikowany, dzieli go na poszczególne fazy i dokładnie objaśnia.
2. Prowadzący stosuje pokaz częściowo – elementowy, który wynika z analizy układu czynności. Punktem wyjścia powinna być w tym przypadku instrukcja szkoleniowa, sporządzona na podstawie technicznej i psychologicznej analizy pracy.
Powtarzany pokaz fragmentu pracy staje się źródłem:
§ nabycia określonej umiejętności,
§ uzyskania wiadomości o charakterze wykonywanych czynności, sposobie ich wykonywania
§ dokonania spostrzeżeń o stopniu trudności i niebezpieczeństwie tkwiącym w pracy.
Pokaz powinien przebiegać według następującego porządku
3. pokazanie i określenie wszystkich elementów potrzebnych do wykonania danej operacji
4. pokazanie sposobu obsługiwania danej operacji
5. pokazanie sposobu posługiwania się urządzeniami, narzędziami itp.
v Prowadzący zwraca uwagę na węzłowe ogniwa, mające duże znaczenie dla prawidłowego wykonywania czynności. Te węzłowe ogniwa prowadzący demonstruje w zwolnionym tempie, aby umożliwić uczestnikom szkolenia zaobserwowanie, na czym polegają trudności.
v Po pokazie całościowym i fragmentarycznym w celu lepszego utrwalenia przez uczestników, prowadzący ponownie pokazuje cały układ czynności. Pierwszy raz w tempie zwolnionym. Po raz drugi i ewentualnie trzeci, cały układ jest pokazywany w tempie rzeczywistym.
v Prowadzący sprawdza efekt pokazu poprzez polecenie uczestnikom powtórzenia demonstrowanych czynności. Prawidłowe wykonanie ich przez szkolonego pracownika stanowi zakończenie pokazu. Jeśli uczestnik szkolenia popełnia błędy, analizujemy je z nim. Powtórzenie czynności przez szkolonego trwa do czasu osiągnięcia prawidłowego powtórzenia.
3. Próbne wykonanie zadania przez szkolonego pod kontrolą instruktora /0,5 godziny/
Najbardziej skuteczną metodą próbnego wykonania pracy pod nadzorem prowadzącego instruktaż jest zachowanie kolejności wykonywania poniższych faz:
1. wstępna, samodzielna próba wykonania pracy, wykonanie w zwolnionym tempie poszczególnych fragmentów pracy z jednoczesnym głośnym objaśnieniem wykonywania poszczególnych czynności
2. wykonywanie poszczególnych fragmentów pracy z jednoczesnym objaśnieniem sposobu wykonywania tych czynności
3. wykonywanie poszczególnych fragmentów pracy wraz z jej uzasadnieniem
4. ogólny, ponowny, całościowy pokaz wraz ze stopniowym przyspieszeniem tempa wykonywanych czynności.
4. IV Samodzielna praca pod nadzorem instruktora /4 godziny/
Jeżeli szkolony pracownik poczynił wystarczające postępy i potrafi już pod nadzorem zadowalająco wykonywać nową czynność, to należy powierzyć mu samodzielną pracę do wykonania. Instruktor nie powinien w żadnym wypadku stać obok szkolonego i cały czas obserwować jego pracy. Powinien ograniczyć interwencje do najbardziej niezbędnych. Trzeba jednak pamiętać, że uczący się musi mieć możność zwrócenia się do instruktora z prośbą o wyjaśnienie nasuwających się wątpliwości.
5. V Omówienie i ocena przebiegu nauki /1 godzina
Szkolenie pracowników przewiduje pełną aktywizację jego uczestników w poznaniu zasad bezpiecznej pracy i nabywaniu umiejętności usprawniania stanowiska pracy przez dokonywanie prób działań zmniejszających uciążliwości pracy. Celowi temu służą różnorodne metody organizowania zajęć, ale przede wszystkim metoda sprawdzania wiedzy i umiejętności.
Razem - 8 godzin
jmichno0