Szkol_Stan-Barman1.doc

(58 KB) Pobierz
Barman:

3

 

PROGRAM INSTRUKTAŻU  STANOWISKOWEGO  BHP

Dla pracowników zatrudnionych na stanowisku Barmana

 

1.       Przygotowanie pracownika do wykonywania określonej pracy, w tym w szczególności   /2 godziny/

 

Omówienie warunków pracy z uwzględnieniem

-          elementów pomieszczenia pracy, w którym ma pracować pracownik, mających wpływ na warunki pracy pracownika.

-          miejsca w których odbywa się wykonywanie czynności służbowych: kuchnia, podwórko gospodarcze, sala restauracyjna.

-          elementów stanowiska roboczego mających wpływ na bezpieczeństwo i higienę pracy: oświetlenie, ogrzewanie, wentylacja, instalacja wodno-kanalizacyjna, instalacja i urządzenia gazowe, instalacja i urządzenia elektryczne, podłogi, transport ręczny.

-          przebiegu procesu pracy na stanowisku pracy w nawiązaniu do procesu produkcyjnego (działalności) w całej komórce organizacyjnej i zakładzie pracy

-          przebiegu procesu produkcyjnego w danym okresie z uwzględnieniem

-          procesu produkcyjnego na stanowiskach roboczych technologicznie wcześniejszym

-          procesu produkcyjnego obsługiwanego stanowiska

-          procesu produkcyjnego na stanowiskach roboczych technologicznie późniejszych

-          powiązanie omawianych wyżej części w jedną całość

     omówienie zagrożeń występujących przy określonych czynnościach na stanowisku pracy oraz wyników oceny ryzyka zawodowego związanego z wykonywaną pracą i sposobów ochrony przed zagrożeniami oraz zasad postępowanie w razie wypadku lub awarii

 

Czynniki niebezpieczne

-               zagrożenie związane z przemieszczaniem się sprzętu i ludzi

-               zagrożenia związane z właściwościami fizycznymi materiału (ostre krawędzie, śliskie powierzchnie itp.)

-               zagrożenie porażeniem prądem elektrycznym – nieodpowiednia instalacja elektryczna urządzeń mechanicznych, grzejnych, chłodniczych

-               ostre narzędzia i ich ostrza

-               wysoka temperatura (zagrożenie poparzeniem parą , gorącymi cieczami)

-               zagrożenie pożarem i (lub) wybuchem

-               ciśnienie przy obsłudze urządzeń ciśnieniowych np. ekspresów do kawy, szybkowarów

-               powierzchnie (zwłaszcza śliskie, mokre powierzchnie posadzek)

-               ruchome elementy urządzeń technicznych (części wirujące)

 

Szkodliwe czynniki fizyczne

-               nieprawidłowe oświetlenie

-               nieskuteczna wentylacja

-               hałas

-               nadmierne obciążenie układu kostnego spowodowane pracą w pozycji stojącej

-               nie ergonomiczne wymiary pomieszczeń, ciasnota

 

Czynniki uciążliwe

-               praca zmianowa

-               obciążenie fizyczne rąk i nóg

-               obciążenie emocjonalne

-               złe relacje osobowe, brak komunikatywności

 

Czynniki biologiczne

-               mikroorganizmy i wytwarzane przez nie substancje

-               makro organizmy

 

Ocena ryzyka zawodowego

zapoznanie  pracownika z dokumentem

 

Sposoby ochrony przez zagrożeniami

-               okresowe badania i pomiary elektryczne

-               systematyczne szkolenia i instruktaże z zakresu bhp

-               znajomość ryzyka zawodowego

-               dobra organizacja pracy

-               dostosowanie stanowiska pracy do  przebiegu ruchów oraz wzrostu pracownika

-               umieszczanie na stanowiskach pracy instrukcji bezpiecznej pracy

-               posiadanie przez pracownika znajomości instrukcji bezpiecznej eksploatacji

-               obsługiwanych urządzeń

-               dokładne rozplanowanie wszystkich codziennych prac, przydzielenie pracownikom określonych czynności

-               stosowanie się pracownika do wydawanych przez przełożonych poleceń i wskazówek w zakresie bhp

-               eleminowe kierowanie pracownika na lekarskie badania okresowe w celu uzyskania

-               orzeczenia lekarskiego stwierdzającego brak przeciwwskazań  do pracy na danym stanowisku pracy

 

 

2.       Pokaz przez instruktora sposobu wykonywania pracy na stanowisku pracy zgodnie z przepisami i zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy, z uwzględnieniem metod bezpiecznego wykonywania poszczególnych czynności i ze szczególnym zwróceniem uwagi na czynności trudne i niebezpieczne /0,5 godziny/

-          pokaz przez instruktora sposobu wykonania pracy na stanowisku pracy zgodnie z przepisami i zasadami bhp, z uwzględnieniem poszczególnych czynności i ze szczególnym zwróceniem uwagi na czynności trudne i niebezpieczne

 

Prawidłowo prowadzony pokaz realizowany jest w pięciu kolejnych etapach

1.             Prowadzący pokazuje cały układ czynności w normalnym tempie. W trakcie pokazu całości przedstawia także, wraz z objaśnieniami, cały proces pracy. Jeśli jest on bardzo skomplikowany, dzieli go na poszczególne fazy i dokładnie objaśnia.

2.             Prowadzący stosuje pokaz częściowo – elementowy, który wynika z analizy układu czynności. Punktem wyjścia powinna być w tym przypadku instrukcja szkoleniowa, sporządzona na podstawie technicznej i psychologicznej analizy pracy.

   Powtarzany pokaz fragmentu pracy staje się źródłem:

§    nabycia określonej umiejętności,

§    uzyskania wiadomości o charakterze wykonywanych czynności, sposobie ich wykonywania

§    dokonania spostrzeżeń o stopniu trudności i niebezpieczeństwie tkwiącym w pracy.

 

Pokaz powinien przebiegać według następującego porządku

3.             pokazanie i określenie wszystkich elementów potrzebnych do wykonania danej operacji

4.             pokazanie sposobu obsługiwania danej operacji

5.             pokazanie sposobu posługiwania się urządzeniami, narzędziami itp.

 

v     Prowadzący zwraca uwagę na węzłowe ogniwa, mające duże znaczenie dla prawidłowego wykonywania czynności. Te węzłowe ogniwa prowadzący demonstruje w zwolnionym tempie, aby umożliwić uczestnikom szkolenia zaobserwowanie, na czym polegają trudności.

v     Po pokazie całościowym i fragmentarycznym w celu lepszego utrwalenia przez uczestników, prowadzący ponownie pokazuje cały układ czynności. Pierwszy raz w tempie zwolnionym. Po raz drugi i ewentualnie trzeci, cały układ jest pokazywany w tempie rzeczywistym.

v     Prowadzący sprawdza efekt pokazu poprzez polecenie uczestnikom powtórzenia demonstrowanych czynności. Prawidłowe wykonanie ich przez szkolonego pracownika stanowi zakończenie pokazu. Jeśli uczestnik szkolenia popełnia błędy, analizujemy je z nim. Powtórzenie czynności przez szkolonego trwa do czasu osiągnięcia prawidłowego powtórzenia.

 

3.    Próbne wykonanie zadania przez szkolonego pod kontrolą instruktora /0,5 godziny/

Najbardziej skuteczną metodą próbnego wykonania pracy pod nadzorem prowadzącego instruktaż jest zachowanie kolejności wykonywania poniższych faz:

1.             wstępna, samodzielna próba wykonania pracy, wykonanie w zwolnionym tempie poszczególnych fragmentów pracy z jednoczesnym głośnym objaśnieniem wykonywania poszczególnych czynności

2.             wykonywanie poszczególnych fragmentów pracy z jednoczesnym objaśnieniem sposobu wykonywania tych czynności

3.             wykonywanie poszczególnych fragmentów pracy wraz z jej uzasadnieniem

4.             ogólny, ponowny, całościowy pokaz wraz ze stopniowym przyspieszeniem tempa wykonywanych czynności.

 

4.  IV Samodzielna praca pod nadzorem instruktora /4 godziny/

Jeżeli szkolony pracownik poczynił wystarczające postępy i potrafi już pod nadzorem zadowalająco wykonywać nową czynność, to należy powierzyć mu samodzielną pracę do wykonania. Instruktor nie powinien w żadnym wypadku stać obok szkolonego i cały czas obserwować jego pracy. Powinien ograniczyć interwencje do najbardziej niezbędnych. Trzeba jednak pamiętać, że uczący się musi mieć możność zwrócenia się do instruktora z prośbą o wyjaśnienie nasuwających się wątpliwości.

 

5.       V Omówienie i ocena przebiegu nauki /1 godzina

Szkolenie pracowników przewiduje pełną aktywizację jego uczestników w poznaniu zasad bezpiecznej pracy i nabywaniu umiejętności usprawniania stanowiska pracy przez dokonywanie prób działań zmniejszających uciążliwości pracy. Celowi temu służą różnorodne metody organizowania zajęć, ale przede wszystkim metoda sprawdzania wiedzy i umiejętności.

 

                                                                                                                                                          Razem  - 8  godzin

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin