Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek.doc

(94 KB) Pobierz
Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek

Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek?

 

 


Olej rzepakowy niskoerukowy

Jest uznawany za najzdrowszy do stosowania w diecie człowieka, ze względu na wysoką zawartość NNKT oraz niską zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych (ok. 6%). Nazywany jest „oliwą północy”. Jego skład jest jednak korzystniejszy niż skład oliwy.

To, co szczególnie wyróżnia olej rzepakowy spośród pozostałych tłuszczy spożywczych, to bogactwo kwasów omega-3, których organizm nie wytwarza, a które są konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i profilaktyki wielu chorób. Zbawienny wpływ oleju rzepakowego odnotowano w profilaktyce chorób układu krążenia, cukrzycy, chorób układu nerwowego a także nowotworów złośliwych.

Co ważne olej rzepakowy, ma idealny z punktu widzenia potrzeb żywieniowych stosunek omega-6 do omega-3, tj. 2:1.

Olej rzepakowy powinien stanowić nieodłączny element naszej diety. Szczególnie jest zalecany dzieciom i młodzieży (poprzez wpływ na funkcjonowanie mózgu – wspomaga proces uczenia się) i osobom starszym (profilaktyka utraty pamięci czy chorób oczu). Z kolei niska zawartość kwasów nasyconych powoduje,  że jest to najlepszy olej dla osób z podwyższonym ryzykiem choroby układu krążenia. Tym bardziej że – jak każdy olej roślinny – nie zawiera cholesterolu!

Naukowcy zalecają spożywać 2 łyżki oleju rzepakowego dziennie, aby uzupełnić niedobory cennych kwasów tłuszczowych. Najlepiej na surowo – czyli jako dodatek do sałatek i surówek.

Co z tym kwasem erukowym?

Wokół oleju rzepakowego narosło wiele mitów, głównie ze względu na kwas erukowy, który wywołał sporo kontrowersji w latach 70. Olej ze starych odmian rzepaku – wysokoerukowych wycofano definitywnie z produkcji w Polsce 18 lat temu. Faktycznie charakteryzował się on wysoką zwartością kwasu erukowego (około 50%). Powodowało to, że był niekorzystny dla zdrowia człowieka. Od początku lat 90. uprawiane są w Polsce wyłącznie odmiany rzepaku podwójnie ulepszone. Obecnie wszystkie dostępne w sprzedaży oleje rzepakowe są uzyskiwane z uszlachetnionej, tzw. niskoerukowej odmiany rzepaku, gdzie zawartość tego kwasu w oleju jest bardzo niska.
Olej rzepakowy całkowicie bezerukowy jest praktycznie niedostępny, dlatego używa się terminu niskoerukowy. Rozporządzenie określa zawartość kwasu erukowego na max 5%.

Justyna Marszałkowska – dietetyk medyczny

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin