modyfikacje genetyczne surowców roślinnych wpływające na jakość.doc

(2588 KB) Pobierz

Modyfikacje genetyczne surowców roślinnych wpływające na jakość żywności i ułatwiających przetwórstwo

Modyfikowana

cecha

Sposób realizacji

Roślina

Opóźnienie

dojrzewania

Blokada syntezy b-glukuronazy

Pomidor

FlavrSavr, banan

Polepszanie składu

aminokwasowego białek

Zwiększanie zawartości metioniny

Ziemniak, soja,

słodkie ziemniaki

Wprowadzanie białek

funkcjonalnych

Podniesienie wartości wypiekowej maki przez

wprowadzenie glutenin

 

Wprowadzenie glicyniny w celu podniesienia zdolności żelowania i emulgowania

 

Dodatek słodkich białek (monelina, taumatyna)

 

Poprawa jakości słodu przez wzrost syntezy

proantocyjanidyn

 

Wzbogacenie w b-fazeoline

Pszenica

 

 

Soja

 

 

Ogórek, melon

 

Jęczmień

browarny

 

Ryż

Wprowadzenie białek ludzkich

Białka mleka ludzkiego:

b-kazeiny i a-laktoalbuminy

Ziemniak

Kształtowanie składu polisacharydów

Zwiększanie proporcji miedzy amylopektyna a amylozą w skrobi

Ziemniak,

kasawa,

banan

Modelowanie jakości olejów i tłuszczów

Zmiana stopnia nasycenia i długości kwasów tłuszczowych

 

Wzbogacenie w Ω-3-PUFA

 

Kwas stearynowy

Rzepak

 

 

Soja

 

Rzepak

Polepszanie barwy owoców

Zwiększanie zawartości karotenoidów

Pomidor, papryka

Zwiększanie aktywności

enzymatycznej

Wzrost aktywności b-glukanazy

Jęczmień

browarny

Zwiększanie zawartości

mikroelementów

Wzrost zawartości ferrytyny

Soja, ryż

Wzbogacenie w witaminy

Podniesienie poziomu prowitaminy A

Ryż

Usuwanie alergenów

Zmniejszenie zawartości białek alergennych (14-16 kDa)

Ryż

Zmniejszanie zawartości

azotanów

Blokada enzymów reduktaz

Szpinak, sałata

Aktywność antynowotworowa

Zwiększona zawartość

antyoksydantów

 

Alfa-tokoferol

Truskawki,

brokuły, ziemniaki

 

Soja

Synteza hemoglobiny

 

Tytoń

Zapobieganie ciemnieniu enzymatycznemu

Blokada oksydazy fenolowej

Owoce, ziemniak

Fitosterole

 

Olej z oliwek

 

Poprawa cech jakościowych oraz użytkowych roślin.

         Są to m.in. modyfikacje powodujące opóźnienie dojrzewania, (zwiększenie trwałości).

Modyfikacja taka uniemożliwiała powstanie enzymów rozkładających ścianę komórkową, przez co warzywa i owoce dłużej pozostają świeże, co ma duże znaczenie głównie w transporcie. Pomidor z tą modyfikacją był pierwszym GMO wprowadzonym do sprzedaży.

         Zwiększenie zawartości suchej masy poprzez wzrost syntezy skrobi – to poprawia cechy mąki uzyskiwanej z ziaren pszenicy, stworzenie transgenicznego ryżu (z genami żonkila), który charakteryzuje się zwiększoną produkcją beta-karotenu, prekursora witaminy A.

         Wprowadzenie genów odpowiedzialnych za:

- produkcję białek odżywczych,

- większą zawartość mikroelementów,

- nadanie lepszego smaku i intensywniejszego aromatu.

         Usuwanie substancji alergizujących

         Modyfikacje roślin ozdobnych, które dzięki temu mają intensywniejszą barwę (nadprodukcja karotenoidów), zmiana tekstury zabarwienia - nowe kolory, lepszy zapach.

Polskim akcentem jest modyfikowana sałata produkująca szczepionkę na zapalenie wątroby typu B.

 

D:\Documents and Settings\Michał\Moje dokumenty\Moje obrazy\ryż.bmp

 

D:\Documents and Settings\Michał\Moje dokumenty\Moje obrazy\sałata.bmp

 

 

Inne przykłady poniżej (można w odpowiedzi podać kilka poniższych przykładów, ale należy wybrać tylko w których były modyfikowane cech jakościowe i użytkowe):

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin