Górecki, ochrona środowiska,WODA.docx

(29 KB) Pobierz

WODA

 

- problemy globalne

- zanieczyszczenie wód

- racjonalna gospodarka

 

właściwości:

- temp. wrzenia 100st.

- temp. krzepnięcia 0st.

- max. gęstość 1g/cm^3 w temp. 4st.C

- rozpuszcza sole, substancje..

- najbardziej rozpuszczalny zw. chem. w przyrodzie

- funkcjonuje w środ. w ukł. zamkniętym

- zasoby wody to bogactwo naturalne

 

Woda:

· woda konstytucyjna (gr. –OH)

· ciecz

· para

· lód

· woda krystalizacyjna

· woda zeolityczna (w glebie, w glinokrzemianach, rośliny mogą pobierać)

 

Zasoby naturalne

 

H2O odnawialny zasób

Postać strumieni (?)

 

Jest to jedyna subst. występująca w środowisku w 3 fazach (c.stałe,...).

Woda pokrywa ¾ pow. Ziemi.

2/3 ludzkiego ciała stanowi woda.

To składnik wszystkich artykułów spożywczych (pomidory 95% :], mleko 90%).

 

woda - zastosowanie:

 

- składnik Żywności i pasz najważniejsze)

- do celów przemysłowych

- cele sanitarne

- oczyszczanie substancji

- do rozdzielania substancji np. flotacja

- nośnik ciepła

- substrat w reakcjach chemicznych

- rozpuszczalnik

- medium do przenoszenia energii (energetyka...)

- turbiny parowe

- środowisko Życia zwierząt, roślin

 

 

 

 

H2O w Żywieniu zwierząt gospodarskich

 

1. rozpuszczalnik dla substancji smakowych (glukoza, jony)

2. metabolizm

3. wydalanie

4. regulacja temp.

5. pocenie

 

~73% masy ciała (oprócz (?) tłuszczu)

~40% w mięśniach

 

straty wody:

- mocz

- odchody

- woda transpiracyjna przy oddychaniu

 

 

dzienne zużycie wody przez zwierzęta na 1kg:

· krowa 22-66 litrów

· świnia 11-20 litrów

· koń 30-45 litrów

· kurczak 0,2-0,4 litra

 

zużycie wody technologicznej:

· 1kg penicyliny(?) – 200 000 l

· 1kd H2SO4 – 1 000 l

· 1t stali – 2 000 m^3

· 1 piwo – 20 l

· ubój 1 sztuki trzody chlewnej – 150 l

 

Struktura H2O

· 97,200% słona woda w oceanach

· 2,014% lodowce

· 0,600% woda gruntowa

· 0,009% woda powierzchniowa

 

skład wody morskiej:

Mg,Ca,K,CO3 2-,SO2,Br

 

cykl obiegu wody:

 

ciecz -> lód

 

zamknięty cykl wody pod wpływem energii słonecznej i siły ciężkości:

- cykl zamknięty duży między kontynentami i oceanami

- cykl mniejszy – cyrkulacja wody w war. lokalnych

 

duży obieg wody

zamknięty cykl obrębu(?) między oceanami, atmosferą, kontynentami

mały obieg wody

krążenie między kontynentem i atmosferą

 

· woda pitna 2,5% zasobów

· 2/3 tych zasobów to lodowce

· ludzkość ma do dyspozycji 30-50 tys. km^3

· 1000m^3/osobę to minimalny standard

· najbogatsza w wodę jest Ameryka Północna 50%

· Azja 25%

· 2 mln. umiera / 1 rok przez deficyt wody

 

woda:

· toaleta 45%

· kąpiele 30%

· gotowanie, picie 5%

· pranie i mycie naczyń 20%

 

co składa się na jakość wody?

- nieobecność zanieczyszczeń

- dobry smak

· zawartość NaHCO3 i CaSO4 o podobnym stęż. jak w ślinie

· 10st.C

· możliwie nisko chlorowana

- miano Ca i Mg odpowiadające za twardość wody; śmiertelność (choroby krążenia) jest

większa w rejonach z miękką wodą (niż na tych z twardą)

- miedź jest potrzebna do adsorpcji i metabolizowania Żelaza, ale 1mg/l powoduje, Że

woda nie smakuje

- smak związany z zawartością toksycznych zw.

 

woda w Polsce

 

99,7% terytorium to zlewisko Bałtyku, jest w granicach zlewni 2 rzek

· Wisły 54%

· Odry 33,9%

 

mamy 9 000 o pow. powyżej 1 ha

63,1 mld./m^3/rok zasoby wód powierzchniowych

 

krajowe problemy

 

pod wzgl. dostępności do wody słodkiej Polska jest na ostatnim miejscu w Europie – 1660

m^3/osobę

wyst. korzystna tendencja do zużycia

 

standardy jakości wody w rzekach:

· klasa I – zaopatrywanie ludności, pewnych zakładów przemysłowych, hodowla ryb

łososiowatych

· klasa II – hodowla ryb, zwierząt gospodarskich, rekreacja

· klasa III – przemysł i nawadnianie w rolnictwie

· klasa IV – wody pozaklasowe (ścieki)

 

struktura czystości wód:

kl.I 32%

kl.II 46%

kl.III 12%

kl.IV 10%

 

oczyszczanie ścieków w Europie:

Węgry 22%

Portugalia 42%

Polska 68%

Niemcy 92%

Hiszpania 45%

 

ścieki odprowadzane do wód powierzchniowych:

· 91,3% miast i 30% wsi korzysta z wodociągów

· 83,..% ścieków oczyszczanych jest..

 

zanieczyszczenie rzek europejskich – fosforany [mg/l]:

Dunaj – 0,115

Loara – 0,163

Odra – 0,346

Tamiza – 1,184

Łaba – 0,194

Wisła – 0,233

 

zanieczyszczenie rzek europejskich – azotany [mg/l]:

- kontakt odchodów hodowlanych w wodą powierzchniową

 

struktura zużycia wody w Polsce

· przemysł 66%

· rolnictwo i leśnictwo 11%

· gospodarka komunalna 23%

 

regionalną gospodarkę wodną kształtuje:

a) konieczność pełnego zaspokojenia potrzeb

b) spełnienie standardów jakościowych

c) warunki zdrowotne

d) koszty uzdatniania wody

e) koszty oczyszczanie ścieków

f) kształtowanie cen wody

g) ochrona terenów wodnistych(?)

h) ochrona ujść wodnych – strefy ochronne

 

polityka samorządowa – kształtuje ceny wody. polityka sanitarna.

 

przyczyny zanieczysz. wody:

- odpady z hodowli zwierząt gospodarskich

- odpady ropopochodne

- pozostałości pestycydów

- detergenty w ściekach

- ścieki przemysłowe

 

Jakość ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin