Przepisy - różne.doc

(52 KB) Pobierz

Sernik:

Skladniki:
- 80 dag sera bialego,
- 125 dag margaryny,
- 250 dag cukru pudru,
- 6 jajek,
- cukier waniliowy,
- 1/2 budyniu smietankowego bez cukru,
- pierniki w czekoladzie.
Jak przyrzadzic?
Margaryne utrzec z cukrem pudrem i waniliowym, nastepnie dodawac po jednym zóltku, ciagle ucierajac dodac zmielony ser i utrzec, pod koniec dodac budyn i ubita piane z bialek, calosc lekko wymieszac, polowe masy wylozyc do wylozonej papierem tortownicy, na ser ciasno ulozyc pierniki, przykryc druga warstwa sera, piec ponad godzine, sprawdzac patyczkiem.

 

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

- pół kilo białego sera
- 1 jajo
- 1 budyń śmietankowy
- pół szklanki cukru
- pół kostki masła
Zmiksować, to jest masa serowa.

---------------------------------------------------
- 1 puszka brzoskwiń w syropie.
---------------------------------------------------
- 3 szklanki mąki
- 1 kostka "Kasi"
- 3 łyżki cukru
- 5 żółtek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Z tego wyrobić ciasto.

Połowę ciasta rozwałkować na wysmarowaną blachę, na ciasto położyć ser, a na to brzoskwinie pokrojone.
Z białek ubić pianęm dodając 1 szkl. cukru pudrowego. Na brzoskwinie położyć pianę, a na pianę rpzkruszyć kruszankę z reszty ciasta. Piec ok. 50 min., nie otwoerać piekarnika aż się nie upiecze.
SMACZNEGO!!!

 

 

Kurczak w sosie miodowym

Skladniki:
- 1 nieduza piers kurczaka,
- 10 lyzek miodu,
- pól cebuli,
- 1 lyzka maki kukurydzianej,
- maka ziemniaczana do zageszczenia sosu,
- szczypta soli,
- olej do smazenia.
Jak przyrzadzic?
Mieso umyc, pokroic na wieksze kawalki, obtoczyc w mace kukurydzianej, usmazyc na oleju. Miód zagotowac z odrobina wody, szczypta soli, zagescic maka ziemniaczana. Na patelni polac kurczaka sosem, gotowac jeszcze 5 min. Cebule pokroic w krazki, podsmazyc na zlocisty kolor.
Jak podawac?
Podawac potrawe na lisciu salaty, posypana podsmazona cebulka.
Uwagi:
Jest to potrawa znanego szefa kuchni tajskiej w Polsce - Maharaja-Thai. Moim zdaniem pycha! Czas przygotowania:
Czas smazenia zalezy od tego czy lubimy bardziej lub mniej chrupiacego kurczaka.

 

Rozki serowe
Skladniki:
- 25 dag margaryny,
- 25 dag bialego sera,
- 25 dag maki,
- szczypta soli,
- pól lyzeczki proszku do pieczenia, - dzem lub powidla.
Jak przyrzadzic?
Margaryne, make i ser posiekac nozem, zagniesc ciasto i ochlodzic chwile w lodówce. Nastepnie roswalkowac, pokroic na prostokaty lub kwadraty, na kazdym polozyc troche dzemu lub gestych powidel, uformowac rozki i upiec je na zlocisty kolor. Po upieczeniu mozna posypac cukrem pudrem.
 

Latwe ciasto jogurtowe

Skladniki:
- 1 kubek(250gr) jogurtu naturalnego,
- 1,5 kubka cukru (jako miarka sluzy opakowanie z jogurtu), - 1,5 kubka mąki
- 1 kubek oleju,
- 1 kubek mielonych orzechow wloskich,
- 4 zoltka,
- 4 bialka,
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia,
- cukier waniliowy.
Jak przyrzadzic?
Wymieszac wszystkie skladniki,dodac piane z 4 bialek. Piec okolo 30-40 minut.
Uwagi:
Mozna dodac posiekane orzechy(poza tymi zmielonymi)albo kawalki czekolady.Ciasto jest naprawde bardzo dobre a glowna zaleta to nieskomplikowane wykonanie...

 

 

 

Sernik homo

Skladniki:
- 4 opakowania serka homogenizowanego po 250 gr,
- 4 jajka, - 1 i 2/3 szklanki cukru pudru,
- 2 czubate lyzki kaszy manny,
- 1 lyzka maki ziemniaczanej,
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- cukier waniliowy,
- zapach cytrynowy,
- herbatniki - 3 opakowania.
Jak przyrzadzic?
Kasze, make i proszek do pieczenia mieszam i lacze z twarozkiem.
Zóltka ucieram z cukrem i dodaje do masy twarogowej.
Bialka ze szczypta soli ubijam na sztywna piane i lacze z masa twarogowa delikatnie mieszajac.
Na blasze wysmarowanej maslem klade herbatniki, na to mase serowa. Pieke okolo godziny w temperaturze 180 stopni.
Uwagi:
Swietnie wyglada i smakuje polany polewa czekoladowa.

 

Sernik z serków homogenizowanych

Skladniki:
Ciasto:
- 1/2 szklanki cukru,
- 15dag margaryny,
- 2 jajka,
- 2 lyzki kakao,
- 1 lyzka stolowa proszku do pieczenia,
- 2 lyzki wody.
Masa serowa:
- 3 serki homogenizowane,
- 2/3 szklanki cukru,
- lyzka masla,
- 2 jajka,
- 1 lyzka czubata maki ziemiaczanej,
- rodzynki (ale nie koniecznie).
Jak przyrzadzic?
Ciasto:
1 1/2 szklanki maki, 1/2 szklanki cukru, 15dag. margaryny, dwa zóltka (bialka nalezy odlac i odstawic beda potrzebne do masy serowej), 2 lyzki kakalo, 1 stolowa lyzka proszku do pieczenia, 2 lyzki wody. Z tych skladników zagniesc ciasto rozdzielic na dwie czesci i umiescic w lodówce na 1 godz.
Masa serowa:
3 serki homogenizowane ucierac z 2/3 szklanki cukru, 2 jajka- oddzielic zóltka od bialek, roztopic 1 lyzke masla i dodac do niego 2 zóltka rozmieszac i dodac do masy serowej - ucierac, dodac 1 lyzke maki ziemiaczanej. Na koniec dodac 4 ubite bialka (uprzednio namoczone rodzynki, choc nie koniecznie).
Na wysmarowana blache utrzec 1 czesc ciasta na to wylac mase serowa i na wierzchu utrzec 2 czesc. piec ok. 45 minut. temp. 220
Jak podawac?
Po wystygnieciu.
 

Ciasto na pizze
Autor: Qchcik Qba Data: 07-02-2003 O pizzy powiedziano juz chyba wszystko. Historie i najwazniejsze fakty na je temat przypomne tu w skrócie: Bardzo naturalna. Zdrowa. Smaczna. Receptura ciasta siega wielu, wielu wieków wstecz. Pizza w tej postaci, jaka znamy dzisiaj - z dodatkiem pomidorów, powstala w XVIII w. Wielbiciele pizzy nie zaprzestaja wysilków, by osiagnac ideal w warunkach domowych. Wiec postawmy sprawe jasno: Nigdy nie bedzie taka, jak przygotowana w prawdziwej pizzerii. Ale na pewno mozemy osiagnac mistrzostwo w domowym wypieku. Z czasem domownicy docenia nasze starania. Podaje przepis na ciasto najklasyczniejsze z klasycznych. Po upieczeniu powinno byc miekkie, puszyste, z lekko przyrumieniona i chrupiaca skórka. Proporcje obliczone sa na 2 dosc grube, okragle placki o srednicy ok. 26 cm. lub 1 duza blache prostokatna zajmujaca caly piekarnik.

Skladniki:
- 80 dkg maki,
- 4 dkg drozdzy,
- 2 szklanki wody z lepszego zródla niz kran (moze nieco mniej),
- 1 szczypta cukru,
- 1 spora szczypta soli (dla smakoszy purystów: sól morska),
- 7 lyzek dobrej oliwy.
Jak przyrzadzic?
1) Drozdze rozkruszyc, wsypac szczypte cukru, 2 lyzki maki i kilka lyzek wody. Postawic w cieplym miejscu do wyrosniecia.
2) Przesiac make przez sito do miski. Wlac wyrosniete drozdze. Rozczyniac ciasto, dolewajac wode i dodajac sól. Gdy wszystkie skladniki zostana polaczone, dolac oliwe.
3) Wyjac ciasto z miski i wyrabiac na stolnicy przez co najmniej 10 min. W miare potrzeby podsypywac make, ale nieprzesadnie. Ciasto musi byc elastyczne, gladkie i odchodzace od reki. Nie zalujmy czasu i sily na wyrabianie.
4) Wyrobione ciasto umiescic z powrotem w misce i przykryc wilgotna (wyzeta) sciereczka. Odstawic w spokojne i ochronione od przeciagów miejsce. W ciagu 30 - 40 min. powinno podwoic swoja objetosc. W tym czasie mozemy przygotowywac wszystkie ingrediencje potrzebne do skomponowania wierzchu pizzy.
5) Ciasto podzielic na 2 czesci. Jedna z nich odlozyc z powrotem do miski. Druga rozplaszczyc i rozciagnac palcami w miare równomiernie na okragly placek o wys. co najmniej 0,5 - 0,8 cm. Wylozyc nim natluszczona oliwa blache (tortownice) formujac niezbyt wysoki, ale wyrazny brzeg dookola. Ciasto posmarowac lekko oliwa ze szczególnym uwzglednieniem brzegów.
6) Na tak przygotowane ciasto kladziemy skladniki bedace istota smaku naszej pizzy. Wkladamy do bardzo goracego piekarnika na 20-30 min. Wyjmujemy, gdy brzegi ciasta sa ladnie zarumienione, a ser w stanie plynnym z lekka zrumieniony gdzie niegdzie.

Uwagi:
Uwag nasuwa sie wiele. Co jest najwazniejsze, aby ciasto bylo pulchne, a jednoczesnie ze smacznie przypieczona skórka.
Oczywiscie jak zawsze - nie wszystko do konca zalezy od Was. Zawsze powinniscie sprawdzic, czy drozdze sa swieze czy wyrosly szybko i ladnie. Drozdze, które budza watpliwosci powinny byc wyrzucone bez zalu, bo inaczej cala wasza praca pójdzie na marne. Zaden ze skladników nie powinien nasuwac podejrzen, ze cos z nim jest nie tak.
Ilosc maki i wody jest orientacyjna. Czasami "wyjdzie" nieco wiecej maki, czasami nieco mniej.
Jak przy kazdym ciescie drozdzowym - skladniki musza miec temp. pokojowa. W kuchni nie powinno byc przeciagów.
Do ciasta mozecie dorzucic nieco wybranych ziól, ale nieprzesadnie. Pamietajac ciagle o tym, jaka bedzie zasadnicza nuta smakowa waszej pizzy.
Piekarnik powinien byc rozgrzany do maksymalnej mozliwej temperatury. W jednym pizza upiecze sie w ciagu 20 min., w innym bedzie potrzebowala ok. 30.
 

Lasagne po bolonsku

Skladniki:
- gotowy makaron lasagne i 40 dkg sera zóltego.

Farsz:
- 1 cebula,
- 1 marchew,
- 1/4 selera (nieduzego),
- sos pomidorowy (kartonik),
- 60dkg miesa mielonego wieprzowo wolowego.

Sos beszamelowy:
- szklanka mleka,
- lyzka masla,
- maka,
- sól,
- galka muszkatolowa.

Jak przyrzadzic?
Cebule pokroic w kosteczke i nastepnie podsmazyc, tak aby sie zeszkila. Nastepnie marchewke i seler zetrzec na tarce dodac do cebuli i podsmazyc. Gdy warzywa zmiekna dodajemy mieso i dalej smazymy tak aby mieso zarumienilo sie, wtedy wlewamy sos pomidorowy i odrobine wody. Dodajemy przyprawy(sól, papryka, pieprz, bazylia, oregano) wedlug gustu. Tak przygotowany sos dusimy pod przykryciem)przez 40-60 min. W tym czasie przygotowujemy makaron, choc producenci zapewniaja, ze makoron nie wymaga gotowania, ja z wlasnego doswiadczenia wiem ,ze lepiej jest go lekko obgotowac (ok.10 plastrów). Nastepnie aby makaron sie nie skleil nalezy go rozlozyc, kazdy plaster oddzielnie. Na tarce scieramy ser. Gdy skonczymy mozemy zajac sie sosem beszamelowym, który jest najtrudnieszy i nalezy uwazac aby nie zrobily sie w nim krupy. Na patelni roztapiamy maslo i dodajemy make, sól i galke muszkatolwa, tak aby dokladnie wymieszala sie z maslem, potm wlewamy mleko i ciagle mieszajac doprowadzmy do wrzenia. Sos powinien miec konsystencje kremu. Gdy przygotujemy wszystkie skladniki mozemy zaczac przekladac makaron w naczyniu zaroodpornym lub brytwance. Ukladamy plaster makaronu, nastepnie smarujemy go sosem beszamelowy, nakladmy farsz miesny i posypujemy serem. Tak nakladmy kilka warstw i na sam koniec na ostatni plaster makaronu nakladamy grubsza warstwe sera zóltego. Tak przygotowana lasagne wkladamy do srednio nagrzanego piekarnika i pieczemy okolo 15 min. tak aby stopil sie ser i tluszcz zaczal wrzec).
SMACZNEGO
Potrzebne przybory:
Dwie patelnie, rondelek, tarka, rózga, brytwanka lub naczynie zaroodporne.
Uwagi:
Jest to ptrawa pracochlonna, ale jej smak wynagradza nam wlozony w nia trud, przedewszystkim jest bardzo syta i napewno iloscia podana w przepisie naje sie 5 osób.

Wasze komentarze...
Od: marta <mailto:>, 2003-04-24 15:52:40
zrobilam ,wyszla pyszna ,tylko makaronu nie gotowalam wczesniej a calosc pieklam pod folia 45 min(ostatni 15 bez foli)

Od: małgośka <mailto:>, 2003-05-20 14:43:38
proponuje wierzch polac sosem beszamelowym z dodatkiem 1 jajka i sera zóltego. Tez jest pyszne.

 

Lasagne II

Skladniki:
- 0,5 kg miesa mielonego wieprz.-wolowego,
- makaron lasagne,
- 8 srednich pomidorów,
- ser zólty,
- bazylia,
- czosnek garnulowany,
- sól.
Jak przyrzadzic?
Pomidorki bez skórki gotowac przez 15 min (oczywiscie pokrojone), w tym czasie na duzej patelni smazymy mieso do momentu az zmieni swój kolor, nastepnie do mieska dodajemy ugotowane uprzednio pomidorki, calosc smazymy przez przez ok. 2 minuty. Nastepnie gotujemy platy makaronu przez okolo 10 min. Polecam makaron "Malma" - w przeciwienstwie do innych sie nie skleja. Brytwanke, w któtej bedziemy piec lasagne smarujemy maselkiem, na spód kladziemy warstwe makaromu, na nia mieso z pomidorkami i pokrojony w plasterki ser zólty, tak naprzemiennie kladziemy nastepne warstwy w tej samej kolejnosci. Pieczemy przez okolo 15 min.
Uwagi:
Nalezy nie zapominac o przyprawach, miesko bedzie mialo niepowtarzalny smak, kiedy dodamy do niego czosnek granulowany, bazylie i sól. Do smazenia polecam margaryne w plynie. Zycze smacznego!!!

Mieso jest lepsze, kiedy dodamy do niego równiez papryke w proszku, majeranek oraz vegete do miesa warto dodac podsmazonych pieczarek i cebule.

 

Sos beszamelowy

800ml mleka
8dkg masla
czubata lyzka maki
sól, pieprz, galka muszkatalowa
Maslo rozpuszczamy, wsypujemy do niego make i mieszamy na gazie 2- 3 minuty. Do tego dodajemy gorace mleko i mieszamy caly czas az sie zagotuje i zgestnieje czyli ok. 25 - 30 minut. Do smaku doprawiamy pieprzem sola i galka (tak aby bylo ja czuc)
W formie, w której zapiekamy lasagne kladziemy:
1. sos, 2. makaron lasagne, 3. miesko, 4.starty zólty ser, 5. sos, itd. ,na koncu ma byc makaron ,który posypujemy serem i zapiekamy.
SMACZNEGO

 

Sos do pizzy

Skladniki: - 2 lyzki keczupu, - 1 lyz. koncentratu pomidorowego, - 2 lyz. oleju/oliwy z oliwek, - 1 lyz. wody, - 1 lyzeczka vegetty, - pieprz swierzo mielony, - bazylia, - oregano, - 2 zabki czosnku, - ew. zamiast vegetty mozna dac przyprawe Kamis'u do kurczaka.   Jak przyrzadzic? Wymieszac wszystko dokladnie, odstawic na kilka minut... i juz.  Uwagi: Smaruje tym sosem ciasto i potem nakladam rózne pyszne rzeczy, przy czym sos wyraznie poprawia smak onych rzeczy róznych :)

 

Kotleciki drobiowe z musztarda

Skladniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- 2 lyzki musztardy (dijon lub innej ostrej),
- 2 lyzki majonezu,
- 3 lyzki startego zóltego sera,
- 2 jaja,
- 2 lyzki maki tortowej,
- 1 lyzeczka natki pietruszki,
- sól,
- pieprz do smaku.

Jak przyrzadzic?
Piersi z kurczaka pokroic w kostke wymieszac z musztarda i odsawic na godzine. Jaja rozklócic i wymieszac dokladnie z maka. Do jaj dodac zólty ser, majonez i pietruszke. Mase jajeczno serowa wymiszac z miesem, doprawic sola i pieprzem. Smazyc na patelni jak placki ziemniaczane.

 

 

Jakby ktos byl zainteresowany, to podaje przepis na zupe musztardowa, ktora sama zaraz ugotuje i zaniose caly wielki gar do naszzego lokalu, tak Dziewczynko, juz niedlugo ruszymy z interesem

2 litry wody
4 kostki bulionu drobiowego lub warzywnego
pol szklanki smietany slodkiej
pol szklanki smietany kwasnej
4 lyzki stolowe musztardy (najlepiej takiej z ziarenkami)
ok. szklanki startego zoltego sera (takiego, zeby dobrze sie rozpuszczal)
8 lyzek maki kukurydzianej
sol i pieprz do smaku
szczypiorek do posypania

Zagotowac wode. Dodac kostki rosolowe, smietane, musztarde i ser. Dobrze rozmieszac do konsystencji kremowej. Dodac make. Gdy zgestnieje, dodac sol i pieprz. Posypac szczypiorkiem.

(Mozna rowniez posypac skwareczkami wysmazonymi na wior.)

Zupy tej nigdy nie gotowalam, wiec nie wiem co z tego wyjdzie. Jesli chodzi o ta smietane, to propomuje polaczyc kwasna ze slodka poprzedniego dnia i odstawic do lodowki, wyjdzie z tego tzw. creme fraiche. A ser moze byc tez taki do smarowania.
 

 

Wiewiórka (chyba najprostsze i najszybsze ciasto jakie wymyślono)

składniki: 4 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody spożywczej, 2 szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru, 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich, 0,5 szklanki oleju, 4 jabłka pokrojone w drobna kostkę.

Wszytskie składniki razem wymieszać i wylożyć na blaszkę. Piec ok. 40 min w dobrze nagrzanym piekarniku. Na koniec można udekorować polewą czekoladową i orzechami.

Uwaga! proporcja na 2 blaszki (takie jak do keksu) to 1,5 porcji ciasta (wysokie rośnie).

Smacznego!!!


 

Ponczki ;)

 

ada   (ada.102@interia.pl)

 

Pączki
Mój przepis na pączki jest bardzo prosty i tani
składniki:
1 kg mąki /luksusowej bądź tortowej / o temperaturze pokojowej przesiewam do miski
gotuję i studzę do temp. ok 40 -50 st.C ok 1 litra mleka
ok.8 dag drożdży /nie używam drożdży importowanych polskie są najlepsze/
5 żółtek utartych z 2 opakowaniami cukru wanilinowego
tłuszcz /do pączków i ciasta drożdżowego dodaję ok. 2 łyżek masła do smarowania pieczywa- takiego z kubka/
rozczyn drożdżowy: szklanka ciepłego /nie gorącego mleka/rozkruszam drożdże,dodaję 1-2 łyżeczki cukru oraz 2 łyżki mąki, odstawiam na chwilę do wyrośnięcia
gdy drożdże zaczynają rosnąć zarabiam ciasto,
do mąki dodaję część ciepłego mleka i wyrabiam,nastepnie dodaję podrośnięte drożdże, roztrzepane żółtka - wyrabiam ciasto następnie dodaję masło roślinne bądź inne do smarowania pieczywa oraz mleko, mały kieliszek spirytusu
(ciasto musi być dobrze wyrobione lecz niezbyt ścisłe, ilość zużytego mleka zależy od jakości mąki -ja robię to na oko ( odrobina doświadczenia)
Wyrobione ciasto nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Podczas prac przy cieście drożdżowym należy unikać przeciągów. Gdy ciasto podrośnie należy formować pączki nadziewając je marmoladą . Po ulepieniu muszą znów troszkę urosnąć , po usmażeniu obsypać cukrem pudrem z wanilią.
Uwaga ! aby pączki się udały, miały ładną skórkę były puchate nie wolno dodawać więcej cukru /z marmoladą i cukrem pudrem będą dość słodkie/, gdy ciasto jest słodkie to pali się tłuszcz,ciasto pęka.
smacznego.
 

[27.02] 14:33

Monika

 

Wypróbowałam ten przepis i musze napisać że jest ok. Pączki wyszły super!!!!!!

[15.04] 19:45

addam  ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin