"Babeczki kawowe I "
Składniki:
1.5 szkl. mąki,2 łyżeczki proszku do pieczenia,70 g posiekanych orzechów laskowych,szczypta soli,0.5 szkl. likieru kawowego,2 łyżki rozpuszczalnej kawy,jajko,0.5 szkl. cukru,1/3 szkl. oleju,0.5 szkl. jogurtu orzechowego lub kawowego,torebka czekoladowej polewy do ciast,orzechy i migdały - wedle uznania - do przybrania,tłuszcz i mąka do foremek (można użyć papierowe podstawki).
Sposób przyrządzenia:
Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, posiekane orzechy i sól. Likier wymieszać z kawą. Jajko ubić z cukrem, olejem, jogurtem i alkoholem z kawą. Dodać mąkę z dodatkami, szybko wymieszać. Ciasto nałożyć do przygotowanych foremek, piec 20 - 25 min. w temp. 200°C. Polewę rozpuścić, polać wystudzone babeczki, udekorować orzechami (można udekorować przed pieczeniem - migdał ładnie się zagłębia w ciasto).
peterek57