> Brokuł> > Szczególnie wartościowe dla człowieka są kiełki brokuła, który jest > niezwykle wartościowym warzywem zasobnym w wit. A, C, B1, B2, PP, wapń, > żelazo, fosfor, magnez. Kiełki brokuła mają też lecznicze właściwości. > Podobnie jak brokuł oraz inne rośliny z rodziny krzyżowych zawierają > sulforafan - substancję zapobiegającą powstawaniu raka, a także, w > pewnych przypadkach, powstrzymującą rozwój komórek nowotworowych.> Istotne jest, że kiełki zawierają nawet do 20 razy więcej sulforafanu > niż dorosła roślina. Najwięcej jest ich w 3-dniowych kiełkach. Spożycie > 50g kiełków dostarcza organizmowi tyle samo tej substancji, co spożycie > 1kg brokuła. Kiełki brokułów powinny więc być stałym elementem w diecie > ludzi chorych lub zagrożonych chorobami nowotworowymi. W brokule i > kiełkach jest także koenzym Q10. Kiełki brokuła są pikantne w smaku, > doskonale pasują do kanapek i mieszanych sałat.> > http://www.mojadrogadozdrowia.com/kieki.html> > Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, > dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Zawartość > sulfofranu w kiełkach jest 20-30 razy większa niż w dojrzałej roślinie. > Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają > chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej > zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.> > Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje > antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których > obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak > zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i > wrzody trawienne.> > Kiełki brokuła są pikantne w smaku, doskonale nadają się do surówek i > kanapek.> Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt > długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, > dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.> > Wskazówki dotyczące hodowliCzas namaczania nasion:4-6 h> Czas kiełkowania:4-6 dni> Zalecana metoda hodowli:słoik, kiełkownica> Jak jeść:surowe> Wartości odżywcze kiełkówWitaminy> A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K> > Składniki mineralne> Wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, selen, mangan> > Inne> Koenzym Q10, sulfofran, kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik, karoten, > luteina, chlorofil, antyoksydanty, białko (35%)> > http://www.kielki.info/kielki-brokula.html> > Doskonałe jako przekąska, dodatek do kanapek, albo przyprawa do sałatek. > Lekko pikantne w smaku, wyraziste i smaczne, a co najważniejsze - zdrowe.> > Dzięki wyjątkowo wysokiej zawartości sulforafanu zwalczają bakterię > Helicobacter Pylori, odpowiedzialną między innymi za wywoływanie wrzodów > żołądka. Działanie to zostało udowodnione naukowo, przez kilka > niezależnych instytutów.> > Kolejnym aspektem badań, nad kiełkami brokuła była profilaktyka > nowotworowa. Również w tym przypadku udowodniono korzystny wpływ na > ludzki organizm.> > Silne działania antyoksydacyjne kiełków brokuła mają znacznie wzmacniają > układ nerwowy i odpornościowy, a bogactwo składników odżywczych pomaga > zapobiegać chorobom układu krążenia, udarom mózgu czy tez obniżają > ciśnienie krwi.> > Kiełki brokuła; mają silne działanie przeciwnowotworowe - zawierają duże > ilości sulfofranu. W kiełkach jest go 20-30 razy więcej niż w dojrzałej > roślinie. Najwięcej sulfofranu znajduje się w 4-5 dniowych siewkach. > Sulforafan zapobiega powstawaniu raka, w pewnych przypadkach > powstrzymuje rozwój komórek nowotworowych. Spożycie 50g kiełków > dostarcza organizmowi tyle samo sulforanu co spożycie 1kg brokuła.> Kiełki brokuła powinny być stałym elementem w diecie ludzi chorych lub > zagrożonych chorobami nowotworowymi.> > Kiełki brokuła zawierają:> -witaminy A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K> -wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, selen, mangan> -koenzym Q10, sulfofran, kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik, karoten, > luteina, chlorofil, antyoksydanty, białko (35%)> > Kiełki brokuła:> - mają silne działanie przeciwnowotworowe> - zawierają koenzym Q10> - pomagają obniżyć ciśnienie krwi> - zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu> - dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ > odpornościowy, wzmacniają układ nerwowy, opóźniają proces starzenia się> - zawierają substancje antybakteryjne, zmniejszają ryzyko wystąpienia > schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania > nowotworu) i wrzodów> > Najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła, skracać czas > przechowywania w lodówce.> > Hodowla:> - czas kiełkowania: 4-6 dni> > http://terapiasokami.pl/Cud_Natury_-_Kielki_i_Sok_z_Kielek_/Kielki_brokula,7808,1.html> > Kiełki brokuła, podobnie jak brokuły oraz inne rośliny z rodziny > krzyżowych zawierają sulforafan - substancję zapobiegającą powstawaniu > raka, a także, w pewnych przypadkach, powstrzymującą rozwój komórek > nowotworowych. Istotne jest, że kiełki zawierają nawet do 20 razy więcej > sulforafanu niż dorosła roślina. Spożycie 50g kiełków dostarcza > organizmowi tyle samo tej substancji, co spożycie 1 kg brokułów.> > Kiełki brokuła mają lekko pikantny smak. Dodaje się je przede wszystkim > do kanapek, ale także do zielonej sałaty i kapusty pekińskiej.> > Kiełki brokuła na bakterię powodującą wrzody i raka żołądka> > Włączenie kiełków brokuła do codziennej diety hamuje rozwój bakterii > Helicobacter pylori, która zwiększa ryzyko owrzodzenia żołądka i może > prowadzić do powstania nowotworu - wynika z badań opublikowanych w > piśmie "Cancer Prevention Research".> > Przeprowadzone w Japonii badania wykazały, że spożywanie codziennie > przez dwa miesiące około 70 gramów kiełków brokuła pomaga zwalczać > Gram-ujemną bakterię, która powoduje zapalenie żołądka.> > Kiełki brokuła o lekko pikantnym smaku dodaje się przede wszystkim do > kanapek, ale także do zielonej sałaty i kapusty pekińskiej. Doskonałe do > sałatek.> > Kiełki brokuła, podobnie jak dorosłe róże brokuła oraz inne rośliny z > rodziny krzyżowych, zawierają sulforafan ? substancję zapobiegającą > powstawaniu raka, a także, w pewnych przypadkach, powstrzymującą rozwój > komórek nowotworowych. Istotne jest, że kiełki brokuła zawierają 20 razy > więcej sulforafanu niż dorosła roślina. Według przeprowadzonych w U.S.A. > badań 25g kiełków brokuła dziennie to ilość wystarczająca w profilaktyce > nowotworowej.
MarekMaly