Kokosowa barramundi z duszoną kapustą pak choi i placki z ricotty.docx

(1730 KB) Pobierz

Słodkie placki z ricotty

250 g ricotty

200 ml mleka

4 jajka

laska wanilii

150 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

sól

jogurt grecki

dżem jagodowy

 

1. W mikserze wymieszajcie ser, mleko i żółtka, aż składniki dobrze się połączą.

2. Zmniejszcie prędkość mieszania. Przetnijcie wzdłuż laskę wanilii i ziarenka z wewnątrz dodajcie do masy, razem z mąką i proszkiem do pieczenia. Mieszajcie, aż ciasto będzie gładkie.

3. Ubijcie białka z odrobiną soli na sztywną pianę.

4. Delikatnie, przy pomocy silikonowej łopatki, wmieszajcie białka do ciasta.

5. Smażcie placki z obydwu stron (ok. 1-2 minut z każdej strony).

6. Na gotowe placki wyłóżcie porcję jogurtu oraz dżemu jagodowego (lub innego, zgodnie z upodobaniami).

 

Kokosowa barramundi z duszoną kapustą pak choi

 

4 filety z barramundi

3 małe kapusty pak choi

2 jajka

wiórki kokosowe

3 limonki

łyżka sosu rybnego

łyżka sosu teriyaki

łyżeczka cukru

papryczka chilli

 

1. Wyfiletujcie barramundi (chyba, że dysponujecie gotowymi filetami), posypcie filety solą i pieprzem, i odstawcie na chwilę.

2. Przygotujcie sos – w miseczce wymieszajcie sok z limonek, sos rybny, sos teriyaki, cukier i posiekaną papryczkę chilli wraz z pestkami. Spróbujcie sosu i w razie potrzeby dodajcie więcej kwaśnego, słonego albo słodkiego składnika.

3. Przygotujcie trzy talerze. Na jednym roztrzepcie dwa jajka, a na drugim rozsypcie warstwę wiórków kokosowych.

4. Obtoczcie każdy filet w jajku, a następnie w wiórkach, i tak przygotowaną rybę odłóżcie na trzeci talerz.

5. W tym czasie zagotujcie wodę w garnku do gotowania na parze, przekrójcie każdą kapustę wzdłuż na dwie części i gotujcie, aż będą miękkie (ok. 7-10 minut).

6. Przygotujcie kawałek papieru do pieczenia (użyłem papieru Saga) – nieco większy niż średnica dużej patelni.

7. Na patelni rozgrzejcie olej, połóżcie na niej papier, a na papierze – filety z ryby. Smażąc ryby w ten sposób, unikacie wchłonięcia tłuszczu przez kokosową panierkę. Smażcie z dwóch stron, aż panierka zacznie się rumienić, a widelec będzie gładko wchodził w mięso.

8. Na środku talerzy rozłóżcie po trzy połówki pak choi, a na nich po dwa filety barramundi. Całość porządnie skropcie sosem. Resztę sosu postawcie na stole, tak by każdy mógł w razie potrzeby użyć go więcej, wedle uznania.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin