Słodkie placki z ricotty
250 g ricotty
200 ml mleka
4 jajka
laska wanilii
150 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
jogurt grecki
dżem jagodowy
1. W mikserze wymieszajcie ser, mleko i żółtka, aż składniki dobrze się połączą.
2. Zmniejszcie prędkość mieszania. Przetnijcie wzdłuż laskę wanilii i ziarenka z wewnątrz dodajcie do masy, razem z mąką i proszkiem do pieczenia. Mieszajcie, aż ciasto będzie gładkie.
3. Ubijcie białka z odrobiną soli na sztywną pianę.
4. Delikatnie, przy pomocy silikonowej łopatki, wmieszajcie białka do ciasta.
5. Smażcie placki z obydwu stron (ok. 1-2 minut z każdej strony).
6. Na gotowe placki wyłóżcie porcję jogurtu oraz dżemu jagodowego (lub innego, zgodnie z upodobaniami).
Kokosowa barramundi z duszoną kapustą pak choi
4 filety z barramundi
3 małe kapusty pak choi
2 jajka
wiórki kokosowe
3 limonki
łyżka sosu rybnego
łyżka sosu teriyaki
łyżeczka cukru
papryczka chilli
1. Wyfiletujcie barramundi (chyba, że dysponujecie gotowymi filetami), posypcie filety solą i pieprzem, i odstawcie na chwilę.
2. Przygotujcie sos – w miseczce wymieszajcie sok z limonek, sos rybny, sos teriyaki, cukier i posiekaną papryczkę chilli wraz z pestkami. Spróbujcie sosu i w razie potrzeby dodajcie więcej kwaśnego, słonego albo słodkiego składnika.
3. Przygotujcie trzy talerze. Na jednym roztrzepcie dwa jajka, a na drugim rozsypcie warstwę wiórków kokosowych.
4. Obtoczcie każdy filet w jajku, a następnie w wiórkach, i tak przygotowaną rybę odłóżcie na trzeci talerz.
5. W tym czasie zagotujcie wodę w garnku do gotowania na parze, przekrójcie każdą kapustę wzdłuż na dwie części i gotujcie, aż będą miękkie (ok. 7-10 minut).
6. Przygotujcie kawałek papieru do pieczenia (użyłem papieru Saga) – nieco większy niż średnica dużej patelni.
7. Na patelni rozgrzejcie olej, połóżcie na niej papier, a na papierze – filety z ryby. Smażąc ryby w ten sposób, unikacie wchłonięcia tłuszczu przez kokosową panierkę. Smażcie z dwóch stron, aż panierka zacznie się rumienić, a widelec będzie gładko wchodził w mięso.
8. Na środku talerzy rozłóżcie po trzy połówki pak choi, a na nich po dwa filety barramundi. Całość porządnie skropcie sosem. Resztę sosu postawcie na stole, tak by każdy mógł w razie potrzeby użyć go więcej, wedle uznania.
zlosliwa_malpa