Nalewka z lubczyku.rtf

(0 KB) Pobierz

PARFAIT AMOUR

20 g. skorki pomaranczy (bez albedo),
10 g. skorki cytryny (jak wyzej),
1,5 g. gozdzikow,
10 g. lubczyku (suszony korzen) - Lovage, Levisticum officinale,
1 litr spirytusu 70 %,
20 g. swiezych platkow fiolka ( zwyklego z ogrodu - teraz na to pora).
500 g. cukru,
1 1/2 szklanki wody.

Skorki pomaranczy, cytryny , gozdziki i lubczyk macerowac w spirytusie 2 tygodnie. Przefiltrowac. Zrobic syrop z cukru i wody i ostudzic. W miedzyczasie fiolki macerowac w otrzymanym alkoholu, az osiagniemy intensywny kolor niebieski. Odcedzic i dodac syrop. jeszcze raz wszystko przefiltrowac do butelek na 6 tygodni.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin