Mieszanki owocowe.doc

(33 KB) Pobierz
Mieszanki Owocowe

Mieszanki Owocowe

 

Poniżej przedstawiam mieszanki owoców, które często dają  wina lepsze niż owoce jednego tylko rodzaju. Oczywiście podobny efekt można uzyskać, mieszając gotowe wina z różnych owoców a działanie takie jest nieodzowne w przypadku, gdy dwa owoce z których chcemy zrobić wino nie dojrzewają jednocześnie. Podane poniżej proporcje mają charakter orientacyjny, tylko od własnego upodobania i wyobraźni zależy, jakie owoce zmieszać i w jakiej proporcji.

0,5 agrestu 
0,5 porzeczek 

0,4 czarnych jagód
0,6 wiśni

0,55 czarnych jagód
0,45 porzeczek

0,4 czarnych jagód
0,6 agrestu

0,8 czereśni
0,2 porzeczek

0,8 czereśni
0,2 agrestu

0,75 gruszek
0,25 gruszek dzikich

0,6 gruszek
0,4 jabłek

0,5 jeżyn
0,5 malin

0,4 jeżyn
0,6 jabłek

0,5 truskawek
0,5 malin

0,66 wiśni
0,34 czereśni

0,75 wiśni
0,25 porzeczek

0,60 agrestu
0,25 porzeczek
0,15 jabłek

0,75 agrestu
0,15 porzeczek
0,10 jabłek

0,60 agrestu
0,20 porzeczek
0,10 truskawek
0,10 jabłek

0,425 jeżyn
0,300 czarnych jagód
0,200 wiśni
0,050 czarnych porzeczek
0,025 malin

0,400 jeżyn
0,300 czarnych jagód
0,150 wiśni
0,125 truskawek
0,025 czarnego bzu

0,70 agrestu
0,15 porzeczek
0,10 truskawek
0,05 malin

0,75 jabłek
0,25 porzeczek

0,95 jabłek
0,05 tarniny

0,83 jabłek
0,15 porzeczek
0,02 tarniny suszonej

0,65 jabłek
0,35 agrestu

0,95 jabłek
0,05 jarzębiny

0,65 czarnych jagód
0,35 wiśni

0,5 czarnych jagód
0,5 wiśni

0,5 czarnych jagód
0,4 wiśni
0,1 czarnych porzeczek

 

0,5 jeżyn
0,5 czarnych jagód

 

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin