Japo�skie ciasto siostry Anastazji (1).doc

(28 KB) Pobierz
Japońskie ciasto siostry Anastazji (duża porcja)

Japońskie ciasto siostry Anastazji (duża porcja)

 

1 kostka margaryny, 45 dag cukru pudru, 9 jaj, 9 łyżek kaszy manny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 30 dag maku, 1 szklanka posiekanych włoskich orzechów, 10 dag rodzynków

 

1. Mak sparzyć, zemleć.

2. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce.

3. Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtka.

4. Do masy dodać mak, jabłka: jabłek powinno być 60 dag.

5. Ubić pianę i dodać z kaszą manną i pozostałymi składnikami do masy, lekko mieszając.

6. Piec w temp. Ok. 150- 180o ok. 40 minut.

7. Ostudzone polać polewą kakaową.

 

W pierwszym przepisie brakło informacji

Basia

 

 

 

Ciasto orzechowe z czekoladą

0,5 kg całych  orzechów włoskich, 15 dag cukru, 3 jajka, 2 jabłka, 2 łyżki kakao bez cukru, 3 łyżki kaszy manny;

Orzechy obrać, odłożyć kilka ładnych połówek do dekoracji, pozostałe posiekać. Jabłka obrać i zetrzeć. Dodać kaszę i wymieszać. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać kakao, jabłka i posiekane orzechy.

Ubić białka i dodać do masy. Wymieszać. Przełożyć do formy ( mniej- więcej mała tortownica)i piec ok. 35 min w temp. 175o.

Po wystudzeniu przekroić, przełożyć kremem karpatkowym z gorzką czekoladą , wierzch posmarować kremem i ozdobić orzechami.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin