Chleb Polski.docx

(321 KB) Pobierz

Chleb Polski

http://4.bp.blogspot.com/-8m1q6LSqfW0/UYDT9BS5hjI/AAAAAAAABqU/4jxNR0QhLlA/s640/chleb+1.jpg


Jeżeli ktoś został w domu w ten długi majowy weekend to zachęcam do zrobienia pysznego domowego chlebka na zakwasie .
Przepis ze strony Tatter.
Zapraszam! 

Zaczyn zakwasowy:
130g wody 
70 g mąki żytniej razowej 2000
1 łyżka zakwasu żytniego 
Wymieszać i odstawić na 12-14h

Ciasto chlebowe:

200g zaczynu zakwasowego żytniego razowego

550g mąki białej pszennej chlebowej 750 lub 850
50g mąki pszennej razowej 1850  lub 50g otrąb pszennych
1 łyżeczka słodu
1 łyżka soli
300g letniej wody

http://4.bp.blogspot.com/-GXmvqIUD1uY/UYDUEe9PxqI/AAAAAAAABqc/m1BuFPMc9-I/s640/chleb+2.jpg



Wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć w misce .
Ręcznie wyrabiać około 10 minut aż ciasto będzie gładkie i sprężyste.
W maszynie z hakiem ja wyrabiam 2 minuty na wolnych obrotach i 4 na szybkich .
Następnie miskę należy przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania.
Ja nagrzewam piekarnik do około 50 st C, wyłączam i wstawiam tam miskę z ciastem.
Chleb w pierwszej fazie powinien wyrastać około 2 i 1/2 godziny - w tym czasie należy go odgazować i złożyć dwa lub trzy razy.
Po ostatnim złożeniu chleb przekładamy do omączonego koszyka rozrostowego na finalne wyrastanie, które powinno trwać około 1 1/2 h.
Kiedy chleb jest już wyrośnięty nagrzewamy piekarnik do temperatury 260 st C. 
Chleb przewracamy na deskę lub łopatę , nacinamy poprzecznie kilka razy i wsuwamy do pieca.
Na dno piekarnika wrzucamy pół szklanki kostek lodu lub wstawiamy naczynie z wodą.
Po 10 minutach obniżamy temperaturę do 230 st C i pieczemy jeszcze około 20 -25 minut.
Po  upieczeniu chleb dokładnie studzimy na kratce.
Smacznego!

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin