Chleb Polski
Jeżeli ktoś został w domu w ten długi majowy weekend to zachęcam do zrobienia pysznego domowego chlebka na zakwasie .Przepis ze strony Tatter.Zapraszam! Zaczyn zakwasowy:130g wody 70 g mąki żytniej razowej 20001 łyżka zakwasu żytniego Wymieszać i odstawić na 12-14hCiasto chlebowe:
200g zaczynu zakwasowego żytniego razowego
550g mąki białej pszennej chlebowej 750 lub 850 50g mąki pszennej razowej 1850 lub 50g otrąb pszennych1 łyżeczka słodu1 łyżka soli300g letniej wody
Wykonanie:Wszystkie składniki połączyć w misce .Ręcznie wyrabiać około 10 minut aż ciasto będzie gładkie i sprężyste.W maszynie z hakiem ja wyrabiam 2 minuty na wolnych obrotach i 4 na szybkich .Następnie miskę należy przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania.Ja nagrzewam piekarnik do około 50 st C, wyłączam i wstawiam tam miskę z ciastem.Chleb w pierwszej fazie powinien wyrastać około 2 i 1/2 godziny - w tym czasie należy go odgazować i złożyć dwa lub trzy razy.Po ostatnim złożeniu chleb przekładamy do omączonego koszyka rozrostowego na finalne wyrastanie, które powinno trwać około 1 1/2 h.Kiedy chleb jest już wyrośnięty nagrzewamy piekarnik do temperatury 260 st C. Chleb przewracamy na deskę lub łopatę , nacinamy poprzecznie kilka razy i wsuwamy do pieca.Na dno piekarnika wrzucamy pół szklanki kostek lodu lub wstawiamy naczynie z wodą.Po 10 minutach obniżamy temperaturę do 230 st C i pieczemy jeszcze około 20 -25 minut.Po upieczeniu chleb dokładnie studzimy na kratce.Smacznego!
xyzgeo