Pizza hiszpańska.docx

(688 KB) Pobierz

Pizza hiszpańska"

Przepis

·         Menu

·         Blog

·         Galeria

·         Wideo

·         Od kuchni

Początek formularza

 

Dół formularza

·          

o        VIVA LA PASTA

o        WŁOSKIE SMAKI

§         Ciasto gruszkowo-imbirowe

§         Crostata z czereśniami

§         Dania z multipiastry

§         Deser jogurtowy

§         Filetto di manzo

§         Focaccia z oliwkami

§         Focaccia z oliwkami i serem

§         Gamberi e borlotti

§         Girandole

§         Gnocchi ziemniaczane

§         Gnocchi z borowikami

§         Groszek po florencku

§         Involtino di salmone

§         Involtini z bakłażana

§         Jajko z truflą

§         Karp w białym winie

§         Koszyczek z Parmezanu

§         Krupnik po trydencku

§         Minestrone

§         Mini calzone

§         Mozzarella

§         Mule w pomidorach

§         Panna Cotta

§         PIZZA

§         Bez zagniatania ciasta

§         Hiszpańska

§         Margherita

§         Mini pizze

§         Na cienkim cieście

§         Na cieście francuskim

§         Na cieście kruchym

§         Pasterska

§         Puszysta

§         Serowa z oliwą czosnkową

§         Węgierska

§         Z tuńczykiem

§         Z grillowanymi warzywami

§         Z sosem pomidorowym

§         Z szynką i salami

§         Ze szpinakiem i grzybami

§         Ze szpinakiem i szynką

§         Placek z botwinką

§         Placek z Ligurii

§         Postne tortelli

§         Prosciutto e Melone

§         Ravioli z dynią

§         Risotto di zucca

§         Rzymskie bułeczki

§         Ryba z borowikami

§         Ryba z ziemniakami

§         Sernik z ricotty

§         Ser Parmezan

§         Ser Pecorino

§         Słone faworki

§         Sos boloński

§         Sos pomidorowy

§         Szynka parmeńska

§         Tiramisu

§         Tort Cassata

§         Tuńczyk z fenkułem

§         U źródeł...

§         Zupa z ciecierzycy

o        ZIELONY ŚRODEK

o        POLSKI FUSION

o        DANIA DLA DWOJGA

o        RYBY I OWOCE MORZA

o        KUCHNIA ANGIELSKA

o        KUCHNIA HISZPAŃSKA

o        DANIA FRANCUSKIE

o        PAŁAC SMOKA

o        DOMOWA PIEKARNIA

o        DESERY

·          

·          

·          

·          

 

Pizza "hiszpańska" - z szynką serrano, chorizo i chili
z sosem pomidorowym i mozzarellą

Pizzę na cienkim cieście można piec na rozgrzanym kamieniu lub na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika. Aby delikatna szynka serrano za bardzo się nie zrumieniła, kładziemy ją pod koniec pieczenia, to samo robimy z połową mozzarelli.

http://www.kwestiasmaku.com/images/drukuj.gif
http://www.kwestiasmaku.com/images/wpis_na_blogu.gif 

http://www.kwestiasmaku.com/zdjecia/843.pizza-hiszpanska/pizza-hiszpanska-00.jpg


Składniki, 5 pizzy o średnicy około 20-25 cm:

Ciasto:

 300 g mąki pszennej np. chlebowej, uniwersalnej lub luksusowej + 3 łyżki do rozczynu
 100 g mąki pszennej krupczatki + do podsypania
 1 łyżeczka soli
 250 ml wody
 40 g świeżych drożdży
 1 łyżeczka cukru
 2 łyżki oliwy






Dodatki:

 sos pomidorowy np. z tego przepisu
 250 g (2 kulki) mozzarelli
 100 g suszonej szynki serrano (np. paczkowanej)
 100 g kiełbaski chorizo, pokrojonej na plasterki (np. paczkowanej)
 posiekana chili
 rukola


Przygotowanie:

·         Obydwie mąki przesiać do dużej miski dodać sól, wymieszać. Podgrzać wodę w misce lub dużym kubku (ma być bardzo ciepła, ale nie może być gorąca). Dodać drożdże, cukier i 3 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na około 10-15 minut.*

·         Do miski z mąką wlewać rozczyn z drożdży i jednocześnie mieszać drewnianą łyżką. Dodać oliwę i zagnieść ciasto dłońmi formując kulę. Wyłożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać je dłońmi przez około 10 minut, aż będzie gładkie, elastyczne oraz miękkie. Ciasto włożyć do miski, miskę przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (np. w pobliże grzejnika) na około 1 godzinę. Ciasto powinno trzykrotnie zwiększyć swoją objętość.

·         W międzyczasie przygotować sos pomidorowy i inne dodatki: mozzarellę zetrzeć na tarce i doprawić ją solą, szynkę wyjąć z opakowania, kiełbaskę i ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin