Pizza hiszpańska"
Przepis
· Menu
· Blog
· Galeria
· Wideo
· Od kuchni
Początek formularza
Dół formularza
·
o VIVA LA PASTA
o WŁOSKIE SMAKI
§ Ciasto gruszkowo-imbirowe
§ Crostata z czereśniami
§ Dania z multipiastry
§ Deser jogurtowy
§ Filetto di manzo
§ Focaccia z oliwkami
§ Focaccia z oliwkami i serem
§ Gamberi e borlotti
§ Girandole
§ Gnocchi ziemniaczane
§ Gnocchi z borowikami
§ Groszek po florencku
§ Involtino di salmone
§ Involtini z bakłażana
§ Jajko z truflą
§ Karp w białym winie
§ Koszyczek z Parmezanu
§ Krupnik po trydencku
§ Minestrone
§ Mini calzone
§ Mozzarella
§ Mule w pomidorach
§ Panna Cotta
§ PIZZA
§ Bez zagniatania ciasta
§ Hiszpańska
§ Margherita
§ Mini pizze
§ Na cienkim cieście
§ Na cieście francuskim
§ Na cieście kruchym
§ Pasterska
§ Puszysta
§ Serowa z oliwą czosnkową
§ Węgierska
§ Z tuńczykiem
§ Z grillowanymi warzywami
§ Z sosem pomidorowym
§ Z szynką i salami
§ Ze szpinakiem i grzybami
§ Ze szpinakiem i szynką
§ Placek z botwinką
§ Placek z Ligurii
§ Postne tortelli
§ Prosciutto e Melone
§ Ravioli z dynią
§ Risotto di zucca
§ Rzymskie bułeczki
§ Ryba z borowikami
§ Ryba z ziemniakami
§ Sernik z ricotty
§ Ser Parmezan
§ Ser Pecorino
§ Słone faworki
§ Sos boloński
§ Sos pomidorowy
§ Szynka parmeńska
§ Tiramisu
§ Tort Cassata
§ Tuńczyk z fenkułem
§ U źródeł...
§ Zupa z ciecierzycy
o ZIELONY ŚRODEK
o POLSKI FUSION
o DANIA DLA DWOJGA
o RYBY I OWOCE MORZA
o KUCHNIA ANGIELSKA
o KUCHNIA HISZPAŃSKA
o DANIA FRANCUSKIE
o PAŁAC SMOKA
o DOMOWA PIEKARNIA
o DESERY
Pizza "hiszpańska" - z szynką serrano, chorizo i chiliz sosem pomidorowym i mozzarelląPizzę na cienkim cieście można piec na rozgrzanym kamieniu lub na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika. Aby delikatna szynka serrano za bardzo się nie zrumieniła, kładziemy ją pod koniec pieczenia, to samo robimy z połową mozzarelli.
Składniki, 5 pizzy o średnicy około 20-25 cm:Ciasto:• 300 g mąki pszennej np. chlebowej, uniwersalnej lub luksusowej + 3 łyżki do rozczynu• 100 g mąki pszennej krupczatki + do podsypania• 1 łyżeczka soli• 250 ml wody• 40 g świeżych drożdży• 1 łyżeczka cukru• 2 łyżki oliwyDodatki:• sos pomidorowy np. z tego przepisu• 250 g (2 kulki) mozzarelli• 100 g suszonej szynki serrano (np. paczkowanej)• 100 g kiełbaski chorizo, pokrojonej na plasterki (np. paczkowanej)• posiekana chili• rukolaPrzygotowanie:
· Obydwie mąki przesiać do dużej miski dodać sól, wymieszać. Podgrzać wodę w misce lub dużym kubku (ma być bardzo ciepła, ale nie może być gorąca). Dodać drożdże, cukier i 3 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na około 10-15 minut.*
· Do miski z mąką wlewać rozczyn z drożdży i jednocześnie mieszać drewnianą łyżką. Dodać oliwę i zagnieść ciasto dłońmi formując kulę. Wyłożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać je dłońmi przez około 10 minut, aż będzie gładkie, elastyczne oraz miękkie. Ciasto włożyć do miski, miskę przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (np. w pobliże grzejnika) na około 1 godzinę. Ciasto powinno trzykrotnie zwiększyć swoją objętość.
· W międzyczasie przygotować sos pomidorowy i inne dodatki: mozzarellę zetrzeć na tarce i doprawić ją solą, szynkę wyjąć z opakowania, kiełbaskę i ...
xyzgeo