Zupa brokułowa z orzeszkami
To bardzo łatwa zupa. I w przeciwieństwie do wielu zup z brokułów, które są mdłe, ta, dzięki dodaniu orzechów nerkowca, które miękną podczas gotowania oraz serkowi Philadelphia, ma charakterystyczny smak. Jest pożywna i delikatna. Świetnym akcentem jest posypanie jej przed podaniem świeżo mielonym czarnym pieprzem.Zupa brokułowa ze szpinakiem i orzechami nerkowca1 cebula3 łyżki oleju słonecznikowego1 brokuł, podzielon na małe 'różyczki'1 l wywaru z warzyw (wersja dla leniwych;) woda plus kostka rosołowa, ja używam kostek bez glutaminianu, ze sklepu eko50 g serka Philadelphia100 g orzechów nerkowca1 łyżka masła100 g szpinakusól, pieprz, gałka muszkatołowaCebulę drobno posiekać. Olej rozgrzać w garnku, wrzucić cebulę. Zeszklić ją (zajmie to ok. 5 minut). Dodać różyczki brokuła oraz wywar. Gotować do czasu, aż brokuły będą miękkie (10-15 minut). Dodać pozostałe składniki i gotować kolejne 10 minut. Odłożyć kilka różyczek do dekoracji.Zupę zmiksować.Wlać do talerzy, udekorować brokułami.Smacznego!
xyzgeo