Brokuł.docx

(14 KB) Pobierz

> Brokuł
> 
> Szczególnie wartościowe dla człowieka są kiełki brokuła, który jest 
> niezwykle wartościowym warzywem zasobnym w wit. A, C, B1, B2, PP, wapń, 
> żelazo, fosfor, magnez. Kiełki brokuła mają też lecznicze właściwości. 
> Podobnie jak brokuł oraz inne rośliny z rodziny krzyżowych zawierają 
> sulforafan - substancję zapobiegającą powstawaniu raka, a także, w 
> pewnych przypadkach, powstrzymującą rozwój komórek nowotworowych.
> Istotne jest, że kiełki zawierają nawet do 20 razy więcej sulforafanu 
> niż dorosła roślina. Najwięcej jest ich w 3-dniowych kiełkach. Spożycie 
> 50g kiełków dostarcza organizmowi tyle samo tej substancji, co spożycie 
> 1kg brokuła. Kiełki brokułów powinny więc być stałym elementem w diecie 
> ludzi chorych lub zagrożonych chorobami nowotworowymi. W brokule i 
> kiełkach jest także koenzym Q10. Kiełki brokuła są pikantne w smaku, 
> doskonale pasują do kanapek i mieszanych sałat.
> 
> http://www.mojadrogadozdrowia.com/kieki.html
> 
> Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, 
> dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Zawartość 
> sulfofranu w kiełkach jest 20-30 razy większa niż w dojrzałej roślinie. 
> Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają 
> chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej 
> zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.
> 
> Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje 
> antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których 
> obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak 
> zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i 
> wrzody trawienne.
> 
> Kiełki brokuła są pikantne w smaku, doskonale nadają się do surówek i 
> kanapek.
> Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt 
> długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, 
> dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.
> 
> Wskazówki dotyczące hodowliCzas namaczania nasion:4-6 h
> Czas kiełkowania:4-6 dni
> Zalecana metoda hodowli:słoik, kiełkownica
> Jak jeść:surowe
> Wartości odżywcze kiełkówWitaminy
> A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K
> 
> Składniki mineralne
> Wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, selen, mangan
> 
> Inne
> Koenzym Q10, sulfofran, kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik, karoten, 
> luteina, chlorofil, antyoksydanty, białko (35%)
> 
> http://www.kielki.info/kielki-brokula.html
> 
> Doskonałe jako przekąska, dodatek do kanapek, albo przyprawa do sałatek. 
> Lekko pikantne w smaku, wyraziste i smaczne, a co najważniejsze - zdrowe.
> 
> Dzięki wyjątkowo wysokiej zawartości sulforafanu zwalczają bakterię 
> Helicobacter Pylori, odpowiedzialną między innymi za wywoływanie wrzodów 
> żołądka. Działanie to zostało udowodnione naukowo, przez kilka 
> niezależnych instytutów.
> 
> Kolejnym aspektem badań, nad kiełkami brokuła była profilaktyka 
> nowotworowa. Również w tym przypadku udowodniono korzystny wpływ na 
> ludzki organizm.
> 
> Silne działania antyoksydacyjne kiełków brokuła mają znacznie wzmacniają 
> układ nerwowy i odpornościowy, a bogactwo składników odżywczych pomaga 
> zapobiegać chorobom układu krążenia, udarom mózgu czy tez obniżają 
> ciśnienie krwi.
> 
> Kiełki brokuła; mają silne działanie przeciwnowotworowe - zawierają duże 
> ilości sulfofranu. W kiełkach jest go 20-30 razy więcej niż w dojrzałej 
> roślinie. Najwięcej sulfofranu znajduje się w 4-5 dniowych siewkach. 
> Sulforafan zapobiega powstawaniu raka, w pewnych przypadkach 
> powstrzymuje rozwój komórek nowotworowych. Spożycie 50g kiełków 
> dostarcza organizmowi tyle samo sulforanu co spożycie 1kg brokuła.
> Kiełki brokuła powinny być stałym elementem w diecie ludzi chorych lub 
> zagrożonych chorobami nowotworowymi.
> 
> Kiełki brokuła zawierają:
> -witaminy A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K
> -wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, selen, mangan
> -koenzym Q10, sulfofran, kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik, karoten, 
> luteina, chlorofil, antyoksydanty, białko (35%)
> 
> Kiełki brokuła:
> - mają silne działanie przeciwnowotworowe
> - zawierają koenzym Q10
> - pomagają obniżyć ciśnienie krwi
> - zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu
> - dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ 
> odpornościowy, wzmacniają układ nerwowy, opóźniają proces starzenia się
> - zawierają substancje antybakteryjne, zmniejszają ryzyko wystąpienia 
> schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania 
> nowotworu) i wrzodów
> 
> Najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła, skracać czas 
> przechowywania w lodówce.
> 
> Hodowla:
> - czas kiełkowania: 4-6 dni
> 
> http://terapiasokami.pl/Cud_Natury_-_Kielki_i_Sok_z_Kielek_/Kielki_brokula,7808,1.html
> 
> Kiełki brokuła, podobnie jak brokuły oraz inne rośliny z rodziny 
> krzyżowych zawierają sulforafan - substancję zapobiegającą powstawaniu 
> raka, a także, w pewnych przypadkach, powstrzymującą rozwój komórek 
> nowotworowych. Istotne jest, że kiełki zawierają nawet do 20 razy więcej 
> sulforafanu niż dorosła roślina. Spożycie 50g kiełków dostarcza 
> organizmowi tyle samo tej substancji, co spożycie 1 kg brokułów.
> 
> Kiełki brokuła mają lekko pikantny smak. Dodaje się je przede wszystkim 
> do kanapek, ale także do zielonej sałaty i kapusty pekińskiej.
> 
> Kiełki brokuła na bakterię powodującą wrzody i raka żołądka
> 
> Włączenie kiełków brokuła do codziennej diety hamuje rozwój bakterii 
> Helicobacter pylori, która zwiększa ryzyko owrzodzenia żołądka i może 
> prowadzić do powstania nowotworu - wynika z badań opublikowanych w 
> piśmie "Cancer Prevention Research".
> 
> Przeprowadzone w Japonii badania wykazały, że spożywanie codziennie 
> przez dwa miesiące około 70 gramów kiełków brokuła pomaga zwalczać 
> Gram-ujemną bakterię, która powoduje zapalenie żołądka.
> 
> Kiełki brokuła o lekko pikantnym smaku dodaje się przede wszystkim do 
> kanapek, ale także do zielonej sałaty i kapusty pekińskiej. Doskonałe do 
> sałatek.
> 
> Kiełki brokuła, podobnie jak dorosłe róże brokuła oraz inne rośliny z 
> rodziny krzyżowych, zawierają sulforafan ? substancję zapobiegającą 
> powstawaniu raka, a także, w pewnych przypadkach, powstrzymującą rozwój 
> komórek nowotworowych. Istotne jest, że kiełki brokuła zawierają 20 razy 
> więcej sulforafanu niż dorosła roślina. Według przeprowadzonych w U.S.A. 
> badań 25g kiełków brokuła dziennie to ilość wystarczająca w profilaktyce 
> nowotworowej.


Zgłoś jeśli naruszono regulamin