Zupa czosnkowaPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 40 min.40 zabkow czosnku,100 ml bialego wina,100 ml smietanki,50 g migdalow,1 zoltko,1 lyzeczka tymianku,1/4 lyzeczki papryki,1,2 l wywaru jasnego,sol, pieprz.Grzanki:1/2 dlugiej bulki,2 lyzki oleju,swieze ziola (zielona pietruszka, szczypiorek).1. Czosnek obrac, oplukac. Migdaly sparzyc wrzatkiem, odstawic na 5 min. Obracze skorek, osuszyc, zemlec w mlynku lub utluc w mozdzierzu.2. W garnku zagotowac wywar, dodac lyzeczke tymianku, gotowac 5 min. Wlozyc cale zabki czosnku, gotowac bez przykrycia na malym ogniu 20 min.3. Wywar przecedzic, czosnek polozyc na sicie i lyzka wycisnac sok do wywaru.Mase, ktora pozostanie na sicie odrzucic. Wywar zagotowac z winem. Dodacubita smietane z zoltkiem, wymieszac. Chwile podgrzewac, ale nie gotowac.Doprawic sola, pieprzem i odrobina papryki. Wymieszac z utartymi migdalami.4. Przygotowac grzanki: swieze ziola drobno pokroic. Bulke pokroic na kromki,zrumienic na oleju z obu stron. Posypac ziolami. podawac od razu z goracazupa.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 26 "Zupy", strona 40.
jabolek67