Szczawiowa z jajkiem
Składniki:- 30 dag świeżego szczawiu - 1 marchewka - 1 pietruszka - sól - pieprz - kostka rosołowa - szklanka śmietanki - 4 jajka ugotowane na twardo - koperekLiście szczawiu oczyścić, odciąć ogonki, liście dokładnie opłukać, dosyć drobno pokroić,marchew i pietruszkę obrać, zalać 1,5 l wody, zagotować,dodać pokrojony szczaw i kostkę rosołową,gotować na małym ogniu do czasu, aż liście się rozgotują,zupę przyprawić do smaku solą i pieprzem,dodać śmietankę, można ją ewentualnie zagęścić łyżką mąki,zupę rozlać do talerzy, do każdego włożyć pokrojone jajko, posypać koperkiem.Nasza radaW ten sam sposób możesz przygotować zupę ze świeżego lub mrożonego szpinaku. Dodaj go do ugotowanej włoszczyzny i razem gotuj jeszcze 10 min.
jabolek67