Szczawiowa z jajkiem.doc

(22 KB) Pobierz
Udka z papryką i szczypiorkiem



Szczawiowa z jajkiem

 

Składniki:
- 30 dag świeżego szczawiu
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- sól
- pieprz
- kostka rosołowa
- szklanka śmietanki
- 4 jajka ugotowane na twardo
- koperek

Liście szczawiu oczyścić, odciąć ogonki, liście dokładnie opłukać, dosyć drobno pokroić,
marchew i pietruszkę obrać, zalać 1,5 l wody, zagotować,
dodać pokrojony szczaw i kostkę rosołową,
gotować na małym ogniu do czasu, aż liście się rozgotują,
zupę przyprawić do smaku solą i pieprzem,
dodać śmietankę, można ją ewentualnie zagęścić łyżką mąki,
zupę rozlać do talerzy, do każdego włożyć pokrojone jajko, posypać koperkiem.

Nasza rada
W ten sam sposób możesz przygotować zupę ze świeżego lub mrożonego szpinaku. Dodaj go do ugotowanej włoszczyzny i razem gotuj jeszcze 10 min.
 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin