Calzone z salami i pieczarkami.doc

(48 KB) Pobierz

Calzone z salami i pieczarkami

Calzone z salami i pieczarkami (ciasto)

·         pizza

Składniki

·         mąka 3 szklanki

·         sól 3/4 łyżeczki

·         mleko 1/2 szklanki

·         drożdże 1,5 łyżeczki

·         cukier 1 łyżeczka

·         woda 1/2 szklanki

·         oliwa 2 łyżki

 

Calzone z salami i pieczarkami (nadzienie)

·         pizza

Składniki

·         sól

·         pieprz

·         feta 3/4 szklanki

·         pieczarki 300 g

·         ser żółty 3/4 szklanki

·         salami 200 g

 

Calzone z salami i pieczarkami (sos)

·         pizza

Składniki

·         sól 1/2 łyżeczki

·         pieprz

·         cukier 1/4 łyżeczki

·         czosnek 1 ząbek

·         bazylia 1/2 łyżeczki

·         oregano 1/2 łyżeczki

·         olia 1 łyżka

·         pomidory z puszki 230 g


Zdjęcie - Calzone z salami i  pieczarkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto i sos zrobiłam dokładnie według przepisu, nadzienie troszkę zmieniłam, więc częściowo zacytuję Atinę, a resztę podam z moimi zmianami.

Składniki na ciasto:

·         1½ łyżeczki suchych drożdży

·         1 łyżeczka cukru

·         ½ szklanki wody

·         ½ szklanki mleka

·         2 łyżki oliwy

·         ¾ łyżeczki soli

·         3 szklanki mąki

Składniki na sos:

·         230 g pomidorów z puszki

·         1 łyżka oliwy

·         1 ząbek czosnku, drobno pokrojony

·         ½ łyżeczki suszonego oregano

·         ½ łyżeczka suszonej bazylii

·         ¼ łyżeczki cukru

·         ½ łyżeczki soli

·         odrobina pieprzu

Składniki na nadzienie:

·         ¾ szklanki pokrojonej w kostkę fety

·         ¾ szklanki startego żółtego sera

·         sól, pieprz do smaku

·         około 200 g salami (może być szynka)

·         około 300 g pieczarek

Drożdże wsypać do letniej wody wymieszanej z cukrem i zostawić na 5 minut, aż utworzą się pęcherzyki. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, ale nie twarde. Wyrobione ciasto przełożyć do miski posmarowanej oliwą i pozostawić w cieple do wyrośnięcia (około godziny lub do podwojenia objętości).

W czasie, kiedy ciasto rośnie przygotować sos i nadzienie.

Wszystkie składniki sosu umieścić w garnuszku. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować 10 minut.

Pieczarki pokroić i podsmażyć na masełku. Szynkę pokroić w kostkę.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnice i podzielić na 4 - 6 części (zależny jak duże calzone chcemy otrzymać). Każdą z części rozciągnąć lub rozwałkować w kształcie koła. Na połowę utworzonego kola nałożyć porcje sosu, rozłożyć plasterki salami i kolejno posypać fetą, pieczarkami i startym serem. Należy pamiętać, aby zostawić wąski margines do zlepienia ciasta. Brzegi ciasta posmarować woda i zlepić. Widelcem zrobić wgłębienia na brzegu "pierogów", dzięki temu lepiej się zlepią. Nakłuć widelcem, żeby nadzienie mogło odparować. Nie zostawiać już do ponownego wyrośnięcia. Calzone ułożyć na blasze, nakłuć widelcem i lekko posmarować oliwą (ja oczywiście o tym zapomniałam;) ) Można też posypać sezamem lub słonecznikiem.

Piec w temperaturze 225°C, około 15 minut, aż będą ładnie zrumienione.

Zdjęcie - Calzone z salami i  pieczarkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin