Calzone z salami i pieczarkami
· pizza
· mąka 3 szklanki
· sól 3/4 łyżeczki
· mleko 1/2 szklanki
· drożdże 1,5 łyżeczki
· cukier 1 łyżeczka
· woda 1/2 szklanki
· oliwa 2 łyżki
· sól
· pieprz
· feta 3/4 szklanki
· pieczarki 300 g
· ser żółty 3/4 szklanki
· salami 200 g
· sól 1/2 łyżeczki
· cukier 1/4 łyżeczki
· czosnek 1 ząbek
· bazylia 1/2 łyżeczki
· oregano 1/2 łyżeczki
· olia 1 łyżka
· pomidory z puszki 230 g
Ciasto i sos zrobiłam dokładnie według przepisu, nadzienie troszkę zmieniłam, więc częściowo zacytuję Atinę, a resztę podam z moimi zmianami.Składniki na ciasto:
· 1½ łyżeczki suchych drożdży
· 1 łyżeczka cukru
· ½ szklanki wody
· ½ szklanki mleka
· 2 łyżki oliwy
· ¾ łyżeczki soli
· 3 szklanki mąki
Składniki na sos:
· 230 g pomidorów z puszki
· 1 łyżka oliwy
· 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
· ½ łyżeczki suszonego oregano
· ½ łyżeczka suszonej bazylii
· ¼ łyżeczki cukru
· ½ łyżeczki soli
· odrobina pieprzu
Składniki na nadzienie:
· ¾ szklanki pokrojonej w kostkę fety
· ¾ szklanki startego żółtego sera
· sól, pieprz do smaku
· około 200 g salami (może być szynka)
· około 300 g pieczarek
Drożdże wsypać do letniej wody wymieszanej z cukrem i zostawić na 5 minut, aż utworzą się pęcherzyki. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, ale nie twarde. Wyrobione ciasto przełożyć do miski posmarowanej oliwą i pozostawić w cieple do wyrośnięcia (około godziny lub do podwojenia objętości).
W czasie, kiedy ciasto rośnie przygotować sos i nadzienie.
Wszystkie składniki sosu umieścić w garnuszku. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować 10 minut.
Pieczarki pokroić i podsmażyć na masełku. Szynkę pokroić w kostkę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnice i podzielić na 4 - 6 części (zależny jak duże calzone chcemy otrzymać). Każdą z części rozciągnąć lub rozwałkować w kształcie koła. Na połowę utworzonego kola nałożyć porcje sosu, rozłożyć plasterki salami i kolejno posypać fetą, pieczarkami i startym serem. Należy pamiętać, aby zostawić wąski margines do zlepienia ciasta. Brzegi ciasta posmarować woda i zlepić. Widelcem zrobić wgłębienia na brzegu "pierogów", dzięki temu lepiej się zlepią. Nakłuć widelcem, żeby nadzienie mogło odparować. Nie zostawiać już do ponownego wyrośnięcia. Calzone ułożyć na blasze, nakłuć widelcem i lekko posmarować oliwą (ja oczywiście o tym zapomniałam;) ) Można też posypać sezamem lub słonecznikiem.
Piec w temperaturze 225°C, około 15 minut, aż będą ładnie zrumienione.
jabolek67