Drożdżówka ze śliwką.rtf

(6 KB) Pobierz
Dro¿d¿ówka ze œliwk¹

Drożdżówka ze śliwką

 

Składniki na około 25 porcji:

opakowanie ciasta drożowego w proszku

4 dag droży

80 ml mleka

jajo

15 dag masła

opakowanie Budyniu o smaku wanilinowym WINIARY

25 suszonych śliwek

 

Droże rozrób z mlekiem, dodaj ł ciasta w proszku, wymieszaj i odstaw rozczyn na 30 minut.

 

Roztopione masło zostaw do ostygnięcia. Resztę ciasta w proszku dodaj do rozczynu, wbij jajko i wyrób masę. Wlej do niej masło i dalej wyrabiaj, a gdy uzyskaszadkie ciasto, przykryj je i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Budyń przygotuj według przepisu na opakowaniu.

 

Z rozwałkowanego ciasta powycinaj koła. W każdym zrób wgłębienie, wypełnij je budyniem, umieszczając pośrodku po jednej śliwce. Drożdżówki przełóż na natłuszczoną blachę i wstaw na 30 minut do piekarnika o temperaturze 150°C.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin