25 dkg kaszy jaglanej,2 żółtka jaj,2 suszone śliwki węgierki,3 - 4 dkg masła,10 - 15 dkg cukru,0.5 szkl. śmietany,sól,cukier waniliowy.
Śliwki suszone opłukać i namoczyć w przegotowanej, wystudzonej wodzie. Kaszę jaglaną sparzyć wrzątkiem, włożyć do rondla, zalać wrzącą wodą, dodać masło, soli, łyżeczkę cukru do smaku. Kaszę ugotować na sypko. Żółtka jaj utrzeć z 2 - 3 łyżeczkami cukru i wymieszać z bardzo letnią kaszą. Namoczone śliwki wypestkować. Żaroodporne naczynie lub garnek wysmarować tłuszczem i wypełnić je jagłami (kaszą jaglaną) i śliwkami na przemian, tworząc kilka warstw. Całość zapiec w piekarniku. Podawać na ciepło, polewając śmietaną wymieszaną z cukrem i cukrem waniliowym. Uwaga! Kasza jaglana ze śliwkami jest równie smaczna jeżeli użyjemy śliwek świeżych.
avi21