Łatwa dieta niełączenia
Z dnia na dzień robi się coraz cieplej, wygrzebujemy z dna szafy lekkie ubrania, wyruszamy na zakupy po przewiewne pantofle, słowem - idzie lato! Wdziewając wiosenną i letnią garderobę z zeszłego roku wiele z nas zauważa z przekąsem, że tu i ówdzie zaczynają się opinać spodnie, a podkoszulka jakby się skurczyła i wychodzi spod niej zaokrąglony brzuszek. Dobrze byłoby schudnąć 3 kg – nie 10, nie 15, tylko ten mały nadmiar, który jednak powoduje, że mniej pewnie czujemy się w odsłaniających ciało strojach. Jak to osiągnąć w dwa tygodnie? Całkiem prosto, wystarczy tylko odrobina samokontroli i dyscypliny, by przygotować zawczasu posiłki bądź składniki. Główna idea tej diety polega na przestrzeganiu zasad spożywania rozłącznie pewnych produktów spożywczych oraz ograniczenia, na ile to możliwe, produktów z 3 Grupy. Zacznijmy od podzielenia żywności na 4 główne kategorie:
1 GRUPAPRODUKTY WYSOKOBIAŁKOWE
mięso białe i czerwone: drób, wieprzowina, wołowina i cielęcina, baranina, jagnięcina, dziczyzna mięso ryb, fauna morska: ryby, owoce morza nabiał: ser, mleko, jogurty, kefiry, śmietana, jaja rośliny wysokobiałkowe: soja i tofu
2 GRUPAPRODUKTY WSZECHSTRONNE
warzywa: pomidor, kapusta, ogórek, marchew, pietruszka, cebula, fasolka szparagowa, kalafior, brokuły, brukselka, seler, por, szpinak, szparagi, bakłażan, sałatatłuszcze i oleje: masło, margaryna, oliwa z oliwek, inne oleje roślinneorzechy i ziarna: orzechy włoskie, laskowe, ziemne i inne; ziarna sezamu, słonecznika, dyni i inne
3 GRUPAWĘGLOWODANY
produkty bogate w skrobię: ziemniaki, kukurydza, ryż, płatki śniadaniowe, fasola, groch, kaszeprodukty z mąki: chleb, makaron, drożdżówki, ciastka, ciasta, herbatniki, sosyniektóre słodkie owoce egzotyczne: banan, mango, daktyle, figiprodukty słodzące i słodycze: cukier, miód, syropy, czekolada, cukierki, batoniki
4 GRUPAOWOCE
truskawka, jagoda, malina, jabłko, gruszka, arbuz, melon, cytrusy, ananas, kiwi, śliwka, nektarynka, brzoskwinia, suszone owoce.
Podstawowe zasady diety niełączenia:
· Produkty z grup 1 i 2 możesz łączyć;
· Produkty z grup 2 i 3 możesz łączyć;
· Nie jedz razem produktów z 1 i 3 grupy;
· Produkty z grupy 4 jedz oddzielnie, co najmniej godzinę po lub przed innymi posiłkami, ewentualnie łącząc je z chudym mlekiem, naturalnym jogurtem, kefirem bądź maślanką;
· Na kolację najlepsza kombinacja to produkty z 2 i 3 grupy.Korzystając z powyżego podziału i zasad, skomponuj swoje dania. Ważne jest, byś jadła 4 posiłki dziennie, nie dopuszczając do sytuacji, w której wygłodzona “rzucasz się” na jedzenie. Trzeba jeść powoli, ponieważ organizm z opóźnieniem przekazuje sygnał do mózgu, że jest nasycony. Gdy jesteśmy głodni, instynkt każe nam sięgnąć po danie bądź produkt bogaty w węglowodany, bowiem zapewniają one szybki dopływ energii i zwykle smakują nam najlepiej (przez tysiące lat ewolucji nauczyliśmy się, że słodkie bądź neutralne w smaku węglowodany nigdy nie są trujące, ponadto są najlepszym źródłem zapasów energii, której może zabraknąć, gdy nadejdzie susza, zima, klęska nieurodzaju, a w konsekwencji głód). Jednak węglowodany oczyszczone zaspokajają głód stosunkowo krótkotrwale, ponieważ najszybciej są trawione: chleb i ziemniaki człowiek trawi w dwie godziny, po których znów jest głodny. Dlatego wielu dietetyków radzi, by węglowodany spożywać wieczorem, nie tylko dlatego, że są lekkostrawne, ale z uwagi na to, że ułatwiają zasypianie (wysoki poziom cukru we krwi otępia, czyni sennym). Z kolei na śniadanie i lunch rekomendowane są posiłki wysokobiałkowe, ponieważ są długo trawione (ok. 6 godzin), stopniowo dostarczając energii podczas dnia. Propozycje dań:
ŚNIADANIEJajecznica na szynce i sałatka wiosennaSałatka z owoców leśnych, mały jogurt naturalny, jajko na miękkoDwie duże łyżki serku cottage, kabanos, sok z marchwiKulki z sera bryndza zawijane w plastry łososia wędzonego, kwaśne jabłko
LUNCHBefsztyk, warzywa gotowane, sałatka z kapusty pekińskiej i ogórkaPieczone udko kurczaka, sałatka grecka, kefirSałatka z krewetek i awokado, zupa brokułowa na bazie czystego bulionu Eskalopki cielęce z grzybami z patelni, sałatka z kiszonej kapustyPierś z indyka, gotowana zielona fasolka (bez zasmażki), kubek barszczu czerwonegoFilet z ryby, szpinak gotowany, sałatka z ogórka kiszonego, jabłka i cebuli
OBIADNaleśniki ze szpinakiemRisotto grzybowe, sałata z sosem vinegretPieczone ziemniaki, sałatka z pomidorów i posiekanej cebuliSpagetti neapolitańskie (z sosem pomidorowym)Pierogi z jagodamiPudding ryżowy jabłkowo-bananowy
KOLACJADwa banany, garść suszonych śliwekPieczone jabłko i kilka plasterków sera brieSałatka z owoców egzotycznych, szklanka maślankiKoktajl z naturalnego jogurtu i truskawekDwie gruszki, garść rodzynek Kromka chleba żytniego pełnoziarnistego z dżemem niskosłodzonym
Oczywiście, im mniejsze dania (obiadowe!), tym szybsze chudnięcie. Dobre rezultaty przynosi całkowite zrezygnowanie z pieczywa, które można zastąpić płatkami ryżowymi. Spadkowi wagi bardziej sprzyja ryż i kasza niż makarony, kluski i wszelkie inne produkty na bazie mąki. Gotowane młode ziemniaki są polecane jako zdrowe źródło węglowodanów, natomiast nie można tego powiedzieć o zapiekankach ziemniaczanych, ziemniakach podsmażanych i, przede wszystkim, frytkach. Zaletą wyżej zaprezentowanej diety jest to, że nie wycieńcza organizmu. Rygorystyczne stosowanie zapewnia szybkie zrzucenie zbędnych kilogramów. Jeśli zaś pozwalasz sobie na większe porcje, trzymając się podstawowych zasad diety niełączenia, chudniesz powoli, lecz systematycznie, nie odczuwając przy tym trudu wyrzeczeń, głodu i osłabienia.
john01