Łatwa dieta niełączenia.docx

(19 KB) Pobierz

Łatwa dieta niełączenia

 

 

Z dnia na dzień robi się coraz cieplej, wygrzebujemy z dna szafy lekkie ubrania, wyruszamy na zakupy po przewiewne pantofle, słowem - idzie lato! Wdziewając wiosenną i letnią garderobę z zeszłego roku wiele z nas zauważa z przekąsem, że tu i ówdzie zaczynają się opinać spodnie, a podkoszulka jakby się skurczyła i wychodzi spod niej zaokrąglony brzuszek. Dobrze byłoby schudnąć 3 kg – nie 10, nie 15, tylko ten mały nadmiar, który jednak powoduje, że mniej pewnie czujemy się w odsłaniających ciało strojach.

Jak to osiągnąć w dwa tygodnie? Całkiem prosto, wystarczy tylko odrobina samokontroli i dyscypliny, by przygotować zawczasu posiłki bądź składniki. Główna idea tej diety polega na przestrzeganiu zasad spożywania rozłącznie pewnych produktów spożywczych oraz ograniczenia, na ile to możliwe, produktów z 3 Grupy. Zacznijmy od podzielenia żywności na 4 główne kategorie:


 

1 GRUPA
PRODUKTY WYSOKOBIAŁKOWE


mięso białe i czerwone: drób, wieprzowina, wołowina i cielęcina, baranina, jagnięcina, dziczyzna

mięso ryb, fauna morska: ryby, owoce morza

nabiał: ser, mleko, jogurty, kefiry, śmietana, jaja

rośliny wysokobiałkowe: soja i tofu


 

2 GRUPA
PRODUKTY WSZECHSTRONNE


warzywa: pomidor, kapusta, ogórek, marchew, pietruszka, cebula, fasolka szparagowa, kalafior, brokuły, brukselka, seler, por, szpinak, szparagi, bakłażan, sałata

tłuszcze i oleje: masło, margaryna, oliwa z oliwek, inne oleje roślinne

orzechy i ziarna: orzechy włoskie, laskowe, ziemne i inne; ziarna sezamu, słonecznika, dyni i inne


 

3 GRUPA
WĘGLOWODANY


produkty bogate w skrobię: ziemniaki, kukurydza, ryż, płatki śniadaniowe, fasola, groch, kasze

produkty z mąki: chleb, makaron, drożdżówki, ciastka, ciasta, herbatniki, sosy

niektóre słodkie owoce egzotyczne: banan, mango, daktyle, figi

produkty słodzące i słodycze: cukier, miód, syropy, czekolada, cukierki, batoniki


 

4 GRUPA
OWOCE


truskawka, jagoda, malina, jabłko, gruszka, arbuz, melon, cytrusy, ananas, kiwi, śliwka, nektarynka, brzoskwinia, suszone owoce.



Podstawowe zasady diety niełączenia:

·  Produkty z grup 1 i 2 możesz łączyć;

·  Produkty z grup 2 i 3 możesz łączyć;

·  Nie jedz razem produktów z 1 i 3 grupy;

·  Produkty z grupy 4 jedz oddzielnie, co najmniej godzinę po lub przed innymi posiłkami, ewentualnie łącząc je z chudym mlekiem, naturalnym jogurtem, kefirem bądź maślanką;

·  Na kolację najlepsza kombinacja to produkty z 2 i 3 grupy.

Korzystając z powyżego podziału i zasad, skomponuj swoje dania. Ważne jest, byś jadła 4 posiłki dziennie, nie dopuszczając do sytuacji, w której wygłodzona “rzucasz się” na jedzenie. Trzeba jeść powoli, ponieważ organizm z opóźnieniem przekazuje sygnał do mózgu, że jest nasycony.

Gdy jesteśmy głodni, instynkt każe nam sięgnąć po danie bądź produkt bogaty w węglowodany, bowiem zapewniają one szybki dopływ energii i zwykle smakują nam najlepiej (przez tysiące lat ewolucji nauczyliśmy się, że słodkie bądź neutralne w smaku węglowodany nigdy nie są trujące, ponadto są najlepszym źródłem zapasów energii, której może zabraknąć, gdy nadejdzie susza, zima, klęska nieurodzaju, a w konsekwencji głód). Jednak węglowodany oczyszczone zaspokajają głód stosunkowo krótkotrwale, ponieważ najszybciej są trawione: chleb i ziemniaki człowiek trawi w dwie godziny, po których znów jest głodny.

Dlatego wielu dietetyków radzi, by węglowodany spożywać wieczorem, nie tylko dlatego, że są lekkostrawne, ale z uwagi na to, że ułatwiają zasypianie (wysoki poziom cukru we krwi otępia, czyni sennym). Z kolei na śniadanie i lunch rekomendowane są posiłki wysokobiałkowe, ponieważ są długo trawione (ok. 6 godzin), stopniowo dostarczając energii podczas dnia.

Propozycje dań:



ŚNIADANIE

Jajecznica na szynce i sałatka wiosenna

Sałatka z owoców leśnych, mały jogurt naturalny, jajko na miękko

Dwie duże łyżki serku cottage, kabanos, sok z marchwi

Kulki z sera bryndza zawijane w plastry łososia wędzonego, kwaśne jabłko



LUNCH

Befsztyk, warzywa gotowane, sałatka z kapusty pekińskiej i ogórka

Pieczone udko kurczaka, sałatka grecka, kefir

Sałatka z krewetek i awokado, zupa brokułowa na bazie czystego bulionu

Eskalopki cielęce z grzybami z patelni, sałatka z kiszonej kapusty

Pierś z indyka, gotowana zielona fasolka (bez zasmażki), kubek barszczu czerwonego

Filet z ryby, szpinak gotowany, sałatka z ogórka kiszonego, jabłka i cebuli



OBIAD

Naleśniki ze szpinakiem

Risotto grzybowe, sałata z sosem vinegret

Pieczone ziemniaki, sałatka z pomidorów i posiekanej cebuli

Spagetti neapolitańskie (z sosem pomidorowym)

Pierogi z jagodami

Pudding ryżowy jabłkowo-bananowy



KOLACJA

Dwa banany, garść suszonych śliwek

Pieczone jabłko i kilka plasterków sera brie

Sałatka z owoców egzotycznych, szklanka maślanki

Koktajl z naturalnego jogurtu i truskawek

Dwie gruszki, garść rodzynek

Kromka chleba żytniego pełnoziarnistego z dżemem niskosłodzonym




Oczywiście, im mniejsze dania (obiadowe!), tym szybsze chudnięcie. Dobre rezultaty przynosi całkowite zrezygnowanie z pieczywa, które można zastąpić płatkami ryżowymi. Spadkowi wagi bardziej sprzyja ryż i kasza niż makarony, kluski i wszelkie inne produkty na bazie mąki. Gotowane młode ziemniaki są polecane jako zdrowe źródło węglowodanów, natomiast nie można tego powiedzieć o zapiekankach ziemniaczanych, ziemniakach podsmażanych i, przede wszystkim, frytkach.

Zaletą wyżej zaprezentowanej diety jest to, że nie wycieńcza organizmu. Rygorystyczne stosowanie zapewnia szybkie zrzucenie zbędnych kilogramów. Jeśli zaś pozwalasz sobie na większe porcje, trzymając się podstawowych zasad diety niełączenia, chudniesz powoli, lecz systematycznie, nie odczuwając przy tym trudu wyrzeczeń, głodu i osłabienia.

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin