Glycerolum 86%
Gliceryna
Bezbarwna
Oleista
Przezroczysta
Konst. syropu- słodki smak
higroskopijna
Miesza się w każdym stos. z wodą
Rozpuszcza
1. podrażnienie skóry
2. doustnie- bóle głowy, zab. żoł-jel.
Glikol propylenowy (1,2-dihydroksypropan
Miesza się w każdym stos. z wodą i etanolem
Nie rozp. się w olejach tłustych
Może pow. alergię
Glikole polioksyetylenowe
PEG
carbowax
Gęste
Higroskopijne
Bezbarwne ciecze
Mieszaja się z woda i etanolem
Prod. kondensacji tlenku etylenu i wody
H(OCH2CH2)nOH
N= 4-120
Ciekłe sa o masie 200, 300, 400
Lanette
Empiwax
(podłoża samo emulgujące)
Laurylosiarczan sodu 10cz
Alkohol cetostearylowy 90cz
Dioktylosulfonobursztynian sodu
Anionowy śroed powierzchniowo czynny, stos. tez jako środek przeczyszczajacy
Glikocholan sodu
Sól kwasu żółciowego
Emulgator anionowy
Zwieksza wchłanianie substancji leczniczych przez błony śluzowe
Lecytyna
Fosfatydylocholina
2 gr OH glicerolu zestryfikowane kw. tłuszczowym
1 gr. OH kwas fosforowy + cholina
Emulgatory kompleksowe
EMULGATORY NIEJONOWE
1. alkohole tłuszczowe
w/o
Alkohol cetostearylowy
Alk. cetylowy + stearynowy
Słabe emulgatory
Wchodza w skąłd emulgatorów kompleksowych
2. alkohole steroidowe
cholesterol
Emulgator pomocniczy
Mieszaninę alkoholi steroidowych otrzymuje się w wyniku hydrolizy lanoliny à Euceryt
3. estry wyższych alkoholi i kwasów tłuszczowych
WOSKI
Cera alba
Cera flava
Cataceum (olbrot)
Palmitynian cetylowy
Lanolina
4. etsry alkoholi wielowodorotlenowych i kwasów tłuszczowych
Monosteraynian glicerolu
5. estry sorbitanu i wyższych kwasów tłuszczowych
Span
Razem z polisorbatami jako emulgatory kompleksowe
6. estry polioksyetylenosorbitanu i wyższych kwasów tłuszczowych
o/w
Polisorbaty
TWEEN
7. estry wyższych kwasów tłuszczowych z glikolami polioksyetylenowymi
PEG + kwas stearynowy- Myrj
8. estry sacharozy i kwasów tłuszczowych
9. ETERY wyższych alkoholi tłuszczowych z glikolami polioksyetylenowymi
lub o/w
Brij
Cremophor
Cetomakrogol
topolow