Mikrobiologia ogólna- Pytania opracowane.doc

(715 KB) Pobierz
Mikrobiologia ogólna - egzamin

Mikrobiologia ogólna - egzamin

 

1.       Życie – to układ samoodtwarzalny, w którym niezbędne są enzymy (kierują metabolizmem) oraz materiał genetyczny (warunkuje potomstwo). Pierwsze bakterie pojawiły się 3 mld lat temu (beztlenowe).

2.       Twórcy mikrobiologii:

§         Ludwik Pasteur (1822-1895) – fermentacja, podłoża agarowe, sterylizacja, szczepionka przeciw wąglikowi.

§         Robert Koch (1843-1910) – definicja choroby (źródło, droga przenoszenia), gruźlica, metody barwienia.

§         Ilja Miecznikow (1845-1916) – wyjaśnił fagocytozę (immunologia).

§         Leon Cienkowski (1822-1887) – szczepionka przeciw wściekliźnie (uratował rosyjski sektor cukru).

3.       Znaczenie mikrobiologii:

§         Produkcja żywności (białka, pasze dla świń), witamin (głównie B), wina, piwa, sery.

§         Konserwacja żywności (suszenie, wędzenie, kandyzacja konfitur – usuwanie wody),

a.        Suszenie, wędzenie (usuwanie wody).

b.       Kandyzacja konfitur (cukier zwiększa ciśnienie osmotyczne).

c.        Kiszenie kapusty:
-wytworzenie środowiska beztlenowego dla bakterii beztlenowych (szatkowanie i ubijanie),
-utlenianie cukrów (głównie celulozy),
-fermentacja (powstaje kwas mlekowy),
-obniżenie pH (zabicie bakterii chorobotwórczych).

d.       Peklowanie (wstrzykiwanie azotynów, saletry).

e.        Obniżenie temperatury (hamowanie metabolizmu).

f.        Sterylizacja (w autoklawie).

§         Oczyszczanie wody i rozkład detergentów (biodegradacja).

§         Produkcja antybiotyków, surowic, szczepionek.

4.       Procaryota i eucaroyta:

Procaryota

Eucaryota

Mezosomy

 

 

Otoczka jądrowa

 

Mitochondrium + plastydy

 

Wodniczki

Mureina, peptydoglikan

Celuloza, chityna

Jeden typ rybosomów

Dwa typy rybosomów

 

ER

Chromosomy bezpośrednio kontaktują się z cytoplazmą

Chromosomy są otoczone dwuwarstwową błoną jądrową

Prosta struktura chromosomu

Złożona struktura chromosomu

 

Jąderko

 

Mitoza, mejoza

 

Histony

5.       Systematyka Bergey’a:

§         Archaea (archebacteria):

a.        Brak mureiny w ścianie komórkowej (jest pseudomureina),

b.       Brak fosfolipidów w błonie komórkowej (są estry kwasów tłuszczowych),

c.        Nie przeprowadzają fotosyntezy (brak chlorofilu, są ”purpurowe plamki”).

d.       Podział: halofilne, termofilne, metanogeniczne.

e.        Nie mają znacznie w biotechnologii.

§         Bacteria (eubacteria):

a.        Vol I (11 sekcji) - gramujemne bakterie o znaczeniu medycznym i przemy­słowym:
-Helicobacter, Pseudomonas, Xanthomonas, Zooglea, Azotobacter, Rhizobium, Halobacterium, Acetobacter, flavobacterium, Desulfovibrio.

b.       Vol II (6 sekcji) - gramdodatnie bakterie o znaczeniu medycznym i przemy­słowym:
-Staphylococcus, Streptococcus, Lactococcus, Leuconostoc, Pediococcus, Bacillus, Clostridum, Lactobacillus, Bifidobacterium, Propionibacterium, Cellulomonas.

c.        Vol III (8 sekcji) - pozostałe gramujemne bakterie, Archea i Cyanobacteria:

a.        Bakterie nitryfikacyjne:
-Nitrobacter, Nitrococcus, Nitrosomonas, Nitrosococcus.

b.       Bakterie siarkowe: Thiobacillus.

c.        Bakterie metanogenne:
-Methanobacterium, Methanobrevibacter, Methanococcus.

d.       Bakterie halofilne:
-Halococcus, Halobacterium.

e.        Bakterie termo-kwasolubne:
-Sulfolobus, Thermoplasma, Pyrodictium, Pyrococcus.

f.        Bakterie niefotosyntezujące: Cytophaga.

§         Vol IV (8 sekcji) - strzępkowe Actinomycetales i pokrewne bakterie:

a.        Promieniowce:
-Actinomyces, Strepthomycetes.

Każda sekcja dzieli się na:
-rodzinę (Enterobacteriacea),
-rodzaj (Escherichia),
-gatunek (E. coli).

6.       Skład chemiczny bakterii:

§         Woda (73-86%).

§         Sucha masa (14-27%):
-węgiel (50-64%),
-azot (7-12%),
-popiół (1-14%).

§         Białka, czyli enzymy, przeciwciała i hormony (40-60%).

§         Lipidy, brak nienasyconych kwasów tłuszczowych i steroli (10%).

§         Wielocukry, kwas tejchojowy, lipopolisacharydy, peptydoglikan (10%).

§         RNA (15%), DNA (2%).

§         Witaminy (nie potrzebują A, C, D) – głównie potrzebują B (składnik FAD, NAD, NADP, enzymy).

7.       Zawartość witamin w drobnoustrojach.

8.       Barwienie złożone metodą Gramma:

§         Mechanizm:

-Fiolet krystaliczny z płynem Lugola zabarwiają bakterie G+ oraz G– na granatowo.
-Płukanie w alkoholu powoduje, że barwnik z kilkuwarstwowej ściany G– zostaje wypłukany, w przeciwieństwie do G+, które posiadają wielowarstwową ścianę, która zachowuje barwę bez zmian.
-Po zakończonym płukaniu komórki Gram-dodatnie są granatowe, zaś Gram-ujemne – bezbarwne.
-Fuksyna zabarwia G– na różowo, nie zmieniając barwy komórek G+.

9.       Morfologia bakterii:
+ziarniaki (Micrococcus flavus)
+paciorkowce (Strepthococcus)
+gronkowce (Staphylococcus)
+pakietowce (Sarcina lutea)
+laseczki (Lactobacillus, Bacillus, Clostridium, Corynebacterium, Cellulomonas)
-pałeczki (Escherichia, Salmonella, Shigella, Serratia, Thiobacillus, Proteus, Klebsiella, Pseudomonas)
-śrubowce (Spirillum volutans)
-przecinkowce (Vibrio cholerae)

10.    Struktury komórkowe bakterii:

§         Flagella (rzęski, białko flaglina) – zbudowane z cylindra, haku i włókna – mechanizm biochemiczny.

§         Pili (fimbrie, białko pilina) – funkcja adhezyjna (czepna do pyłków, pirusy), koniugacyjna.

§         Otoczka – funkcja ochronna przed fagocytozą, suszą i wydalanie metabolitów.

§         Ściana komórkowa:
Gram+:                                                                                    Gram–:
-wąska przestrzeń peryplazmatyczna,                            -duża przestrzeń peryplazmatyczna,
-duża ilość mureiny (kilkanaście warstw),              -mała ilość mureiny (1-2 warstwy),
-kwas tejchojowy,              lipotejchojowy,                            -brak
-brak,                                                                                    -błona zewnętrzna (lipopolisacharydy)
-protoplast (działanie lizozymu),                                          -sferoplast (działanie lizozymu i czynnika chelatującego).
-PI na powierzchni 2-3 pH,                                          -PI na powierzchni – wyższy,
-wrażliwe na barwniki anilinowe                                          -mało wrażliwe,
-wrażliwe na penicylinę,                                                        -mało wrażliwe,
-wrażliwe na detergenty,                                                        -mało wrażliwe,
Bakterie mogą żyć bez ściany komórkowej (w środowisku izotonicznym).
Protoplastyzacja – niszczenie ściany komórkowej przez penicylinę (zapobieganie: penicylinaza).

§         Błona cytoplazmatyczna (najważniejsza):
-funkcje: oddychanie i odżywianie,
-permyazy – białka czepne, bieżący wychwyt substancji odżywczych, brak miejsca na magazyn.

§         Cytoplazma:
-zbudowana z wody, soli mineralnych, aminokwasów i witamin – nieruchoma.

§         Nukleoid (jądro, genofor, chromosom):
-brak otoczki jądrowej,
-długość nici 1000 μm (przy wielkości bakterii 1 μm),
-brak histonów,
-kwas nukleinowy budują 4 nukleotydy.

§         Plazmid (podrzędny):
-zbudowany z DNA, uzupełnia funkcje jądra,
-funkcje kodujące (odporność na antybiotyki, przenoszenie na komórki potomne),
-funkcje koniugacyjne.

§         Rybosomy (bardzo dużo, 5000 – 50000):
-zbudowane z RNA (70%) i białek zasadowych (30%),
-funkcje synteza białek,
-polisomy (połączenie kilku rybosomów nicią mRNA),
-rodzaje RNA: mRNA (tysiące), tRNA (dziesiątki), rRNA (kilka).

§         Mezosomy (wpuklenie błony cytoplazmatycznej):
-funkcje oddychanie (trans...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin