Pytania z mikrobiologii - pierwszy termin.doc

(31 KB) Pobierz
  1. Produkcja lizyny
  2. Zanieczyszczanie browarów
  3. clostridium – zastosowanie (rozkład węglowodanów)
  4. wykorzystanie w przemyśle promieniowców
  5. zastosowanie kwasu mlekowego
  6. biotransformacja bacillus
  7. sysbiotyz, dysbiotyzm
  8. klasyfikacja technologiczna promieniowców
  9. rozkład produktów malarskich
  10. drobnoustroje metylotroficzne
  11. drożdże gorzelnicze charakterystyka

12.    Bacillus thiurigensis

13.    charakterystyka nizyny (wrażliwość)

14.    wymagania stawiane probiotyką

15.    korozja betonu

16.    zastosowanie mikroorganizmów mikroorganizmów produkcji antybiotyków

17.    metoda wgłębna produkcji kwasu octowego

18.    zanieczyszczenia mikrobiologiczne w produkcji wina

19.    zastosowanie starterów

20.    clostridium – fermentacja sacharydów sacharydów puryn

21.    grzyby strzępkowe – kwas cytrynowy i jego zastosowanie

22.    glukonian w przemysle

23.    probiotyczne bakterie mlekowe

24.    drożdże winiarskie w zależności od ... wina

25.    mikrobiologiczny rozkład cegly i wyrobów murarskich

26.    fermentacja pieczywa

27.    rodzaje probiotyków

28.    mechanizm działania probiotykow na  mikroflorę jelit

29.    promieniowce a enzymy i inhibitory enzymow

30.    charakterystyka bakterii Glukonobacter

31.    bakterie metanogenne

32.    biodegradacja przez Bacillus

33.    znaczenie bakterii gram +

34.    tworzywa sztuczne

35.    produkcj akwasu cytrynowego

36.    oddychanie drożdzy w aspekcie technologicznym

37.    genetyka Bacillus

38.    acetobakter

39.    Aspergillus, Penicillum

40.    wpływ bakterii kwasu mlekowego na produkty spożywcze

41.    rozkład skóry

42.    metabolity antagonistyczne wytwarzanie przez b. Fermentacji mlek.

43.    mikrobiologiczny rozkład leków i kosmetyków

44.    bakterie homo- , heterofermentacji mlekowej

45.    znaczenie przemysłowe bakterii fermentacji mlekowej diacetyl

46.    grzyby w rozkładzie drewna domowe

47.    metoda produkcji kwasu octowego

48.    cechy bakterii jakie powinny posiadac probiotyki

49.    mikrobiologiczny rozkład gumy

50.    fermentacja miesa

51.    grzyby strzepkowe a antybiotyki

52.    bacillus – antybiotyki

53.    pro-, pre-, synbiotyki

54.    grzyby strzępkowe w technologii serowarskiej

55.    drożdże a etanol

56.    Sacharomyces w wyrobie chleba

57.    bakterie mlekowe w probiotykach

58.    rozkład papy

59.    sosy sojowe

60.    kiszonki paszowe

61.    kiszenia ogóra

62.    Dekstran

63.    metody zwiekszenia drobnoustrojów do produkcji antybiotyków

64.    grzyby strzępkowe -0 enzymy

65.    korozja szkla

66.    zastosowanie mikroorganizmow w przemysle

67.    przemysłowe zastosowanie promieniowcow

68.    metoda ociekowa

69.    bakteriocyny –podzial ze względu na budowe

70.    L- amylaza proteinaza (Bacillus)

71.    rozkład papieru

72.    metabolity probiotyków

73.    rozkład weł ny

74.    znaczenie G –

75.    fermentacja aminokwasów aminokwasów cukrow przez clostridium

76.    transdukcja wirusow

77.    biotransmutacje estrów i ...

78.    rozklad produktow naftowych

79.    grzby strzępkowe – amylaza,proteinaza

80.    bakteriocyny

81.    mikrobiolog=giczny rozkład tworzyw sztucznych

82.    znaczenie penicillium, aspergillus

83.    rozkład skóry

84.    kwas mlekowy – artykuły spożywcze

85.    diacetyl – przemysłowe wykorzystanie

86.    metoda powierzchniowa

87.    grzyby domowe

88.    rozklad kamienia

89.    kwas glutaminowy – produkcja i zastosowanie

90.    zanieczyszczenia browarów

91.     

Zgłoś jeśli naruszono regulamin