Galaretka z golonki.Doc

(25 KB) Pobierz



 

 

 

 

 

 

 

Galaretka z golonki

 

 

Składniki:

 

1.  2 średnie golonki wieprzowe

2.  włoszczyzna

3.  puszka groszku konserwowego

4.  2 listki laurowe

5.  kilka ziaren ziela angielskiego

6.  cytryna

7.  sól, pieprz Sposób wykonania :

Golonki opłukać, zalać 6 szklankami zimnej wody. Włożyć ziele angielskie i liście laurowe.

Gotować na najmniejszym ogniu 3 godziny.

Na 30 minut przed końcem gotowania włożyć oczyszczoną włoszczyznę, posolić. Gdy mięso oddziela się od kości, zestawić z ognia.

Wyjąć warzywa i golonki, wywar przecedzić.

Na dnie misy ułożyć groszek i pokrojoną w plasterki marchewkę. Mięso pokroić na kawałki, dołożyć do misy.

Zalać wywarem.

Wstawić do lodówki na 4 - 5 godzin. Podawać z cząstkami cytryny.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin