1 kg królika 100 g chorizo 1 czerwona papryka por 3 zielone chilli 2 łodygi selera naciowego 3-4 zšbki czosnku czerwona cebula puszka (400 g) pomidorów szklanka białego wytrawnego wina suszony tymianek suszona wędzona papryka sól, pieprz W zamierzchłych przedblogowych czasach kilkakrotnie zdarzyło mi się przygotowywać królika na różne sposoby, ale ta wersja jest zdecydowanie najsmaczniejsza. Przepis pochodzi z ksišżki Billa Grangera Nakarm mnie. Gotowy sos przypomina leczo i doskonale pasuje do królika*, którego delikatny smak dodatkowo podkręca pikantne chorizo. Koniecznie wypróbujcie. Podane proporcje składników to dwudniowy obiad dla 2 osób. 1. W głębokiej patelni lub innym podobnym naczyniu podsmażcie na oleju kawałki królika (kupiłem porcjowane tuszki) przez 10 minut, tak by zrumieniły się z każdej strony. 2. W międzyczasie posiekajcie cebulę, czosnek i seler naciowy. Po usunięciu pestek, pokrójcie w kostkę czerwonš paprykę. 3. Zdejmijcie królika z patelni, wrzućcie warzywa, szczyptę soli i ducie je przez 5 minut. 4. W tym czasie, pokrójcie w plasterki dokładnie oczyszczonego pora oraz posiekajcie jednš chilli z pestkami i dwie bez pestek oraz dodajcie je do warzyw na patelni. Ducie kolejne 5 minut. 5. Dodajcie pokrojone w plasterki chorizo, suszony tymianek oraz łyżeczkę wędzonej suszonej papryki, zamieszajcie i włóżcie królika z powrotem na patelnię. 6. Dodajcie pomidory i wino, przykryjcie patelnię i ducie ok. 30 minut. Sprawdcie, czy mięso jest ugotowane, w razie potrzeby ducie kilka minut dłużej. Doprawcie pieprzem do smaku. *Mięso królika jest bardzo delikatne, lekkostrawne i smaczne, a przy okazji zdecydowanie chudsze niż wołowina i wieprzowina. Jest bardzo dobrym ródłem łatwo przyswajalnego białka, soli mineralnych (żelaza, wapnia, cynku) i witamin z grupy B; rzadko uczula. Smacznego!
wieslaw3724