KROLIK.txt

(1 KB) Pobierz

    1 kg królika
    100 g chorizo
    1 czerwona papryka
    por
    3 zielone chilli
    2 łodygi selera naciowego
    3-4 zšbki czosnku
    czerwona cebula
    puszka (400 g) pomidorów
    szklanka białego wytrawnego wina
    suszony tymianek
    suszona wędzona papryka
    sól, pieprz

W zamierzchłych przedblogowych czasach kilkakrotnie zdarzyło mi się przygotowywać królika na różne sposoby, ale ta wersja jest zdecydowanie najsmaczniejsza.

Przepis pochodzi z ksišżki Billa Grangera Nakarm mnie. Gotowy sos przypomina leczo i doskonale pasuje do królika*, którego delikatny smak dodatkowo podkręca pikantne chorizo. Koniecznie wypróbujcie.

Podane proporcje składników to dwudniowy obiad dla 2 osób.

1. W głębokiej patelni lub innym podobnym naczyniu podsmażcie na oleju kawałki królika (kupiłem porcjowane tuszki) przez 10 minut, tak by zrumieniły się z każdej strony.

2. W międzyczasie posiekajcie cebulę, czosnek i seler naciowy. Po usunięciu pestek, pokrójcie w kostkę czerwonš paprykę.

3. Zdejmijcie królika z patelni, wrzućcie warzywa, szczyptę soli i ducie je przez 5 minut.

4. W tym czasie, pokrójcie w plasterki dokładnie oczyszczonego pora oraz posiekajcie jednš chilli z pestkami i dwie bez pestek oraz dodajcie je do warzyw na patelni. Ducie kolejne 5 minut.

5. Dodajcie pokrojone w plasterki chorizo, suszony tymianek oraz łyżeczkę wędzonej suszonej papryki, zamieszajcie i włóżcie królika z powrotem na patelnię.

6. Dodajcie pomidory i wino, przykryjcie patelnię i ducie ok. 30 minut. Sprawdcie, czy mięso jest ugotowane, w razie potrzeby ducie kilka minut dłużej. Doprawcie pieprzem do smaku.

*Mięso królika jest bardzo delikatne, lekkostrawne i smaczne, a przy okazji zdecydowanie chudsze niż wołowina i wieprzowina. Jest bardzo dobrym ródłem łatwo przyswajalnego białka, soli mineralnych (żelaza, wapnia, cynku) i witamin z grupy B; rzadko uczula.

Smacznego!
Zgłoś jeśli naruszono regulamin