Przepisy kulinarne
Dania mięsne
1. Dania mięsne
1) Sznycel wieprzowy górski.
Składniki na 4 porcje:
· 50 dag szynki wieprzowej bez kości
· 3 kwaszone ogórki
· 2 jajka
· 2 łyżki mąki
· 4 łyżki tartej bułki
· łyżka masła
· ¼ szklanki oleju
· Sól, pieprz
Etapy przygotowania:
1. Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Odkrój cały zbędny tłuszcz, potnij w poprzek włókien na plastry. Rozbij lekko tłuczkiem zwilżonym z wodzie, posól i popieprz.
2. Ogórki pokrój na cienkie paski. Układaj po kilka pasków na każdym plastrze szynki. Zroluj dość ścisło, zepnij wykałaczkami lub obwiąż nicią kuchenną.
3. Panieruj w rozmąconym jajku, mące i bułce tartej. Smaż ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym oleju wymieszanym z masłem. Pod koniec smażenia zmniejsz ogień. Podawaj z surówkami.
2) Gros.
Składniki:
· Pierś z kurczaka
· Kapusta pekińska (ok. ½ główki)
· Puszka kukurydzy
· 2 ogórki kiszone
· 1 mała cebulka
· 3 łyżeczki przyprawy gros
· Majonez
· Ketchup
1. Pierś pokroić w kostkę, usmażyć na oleju i posypać przyprawą gros.
2. Kapustę pokroić i lekko posolić.
3. Wszystko można razem wymieszać lub poukładać warstwowo.
3) Placuszki z piersi
· 60 dag piersi z kurczaka
· 3 jajka
· 3 łyżki majonezu
· 3 łyżki mąki ziemniaczanej
· 3 cebule, 2 ząbki czosnku
· 1 łyżka wegety
· Sól, pieprz biały do smaku
1. Piersi i cebulkę pokroić w drobną kostkę.
2. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać.
3. Odstawić na 12 godz.
4. Smażyć na małym ogniu na oleju placuszki z czubatej łyżki.
4
groobyg2