Spr Alkohole glikol glicerol aldehydy ketony karboksylowe mydła aminy tłuszcze.doc

(26 KB) Pobierz

lKw.metanowy-mrówkowy HCOOH Kw.etanowy-octowy CH3COOH Kw.propanowy-propionowy

CH3CH2COOH Kw.butanowy-masłowy C3H7COOH Kw.palmitynowy C15H31COOH Kw.stearynowy C17H35COOH Kw.oleionowy C17H33COOH OtrzymywanieFenolanu: B+Cl2-Fe->BCl+HCl (chloroben zen)BCl+ NaOH->BONa+ HCl-fenolan sodu BONa+HCl->BOH+NaCl-fenol MYDŁA:palmitynian wapnia2C15H31COOH+Ca(OH)2->( C15H31COO)2+2H2OFiz Glikolu:ciecz rozpuszcza się bezograniczeń w H2O topnienia=-12,3^C wrzenia= 197,5^CChem Glikolu:brak zapachu słodki smak trujący opary są palneFizGliceryny:Gęstość= 1,26g /cm^3 ciecz Rozpuszczalność w H2O bez ograniczeń topnienia=18C wrzenia=290^CChemGliceryny:brak zapachu słodki smak palna Uwodnienie etenu:CH2=CH2+H2O-> CH3CH2OH Kw.palmitynowy C15H31COOH Kw.stearynowy C17H35COOH Kw.oleionowy C17H33COOH

Fizyczne:Steary/palmity-stałeoleino-jasno żółta, oleista ciecz nie rozpH2Osteary/palmity-topnieją mały tempChemiczne:ulegają spalania reagują z wodorotlenkamiC15H31COOH+NaOH->C15H31COONa+H2O oleisty charakt nie nasyconym charakt chem posaida wiązania wieloktrotneUlegają uwodnieniu C17H33 COOH +H2->C17H35COOH StearyReakcje:hydrolizyKwasowej CH3COOC3H7+H2O<=H+=>CH3COOH +C3H7OH Zasadowej CH3COOC3H7+NaOH-H2O->CH3COONa+C3H7OH Tłuszcze:tristearynian glicer C3H5(OH)3+3C17H35COOH->C3H5-3O-3C=3O-(C17H35)3+H2O Sterynian sodu C3H5-O-C=O-(C17H35)3+ 3NaOH-T>C17H35COONa+C3H5(OH)3 Trioleinian glicerolu C3H5-O-C=O-(CH2)7-CH=CH-(CH2)7-CH3+ 3H2 ->C3H5-O-C=O-((CH2)16)3-(CH3)3 reakcji dekarboksylacji CH3COOH+NaOH-CaO/300oC->CH4+ Na2CO3 dysocjacji elektrolirtczne C2H5COOH<H2O>C2HCOO-+H+octoweCH3COOH+2O2->2CO2+H2O
 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin