NOWO JORSKI SERNIK:Składniki: *200g ciasteczek typu "digestive", użyłam "Wiatraczków holenderskich" *75 g roztopionego masła *800g kremowego serka (użyłam wiaderkowego) *190g cukru pudru *4 jajka *3 żółtka *3 łyżeczki ekstraktu z wanilii *30ml soku z cytryny *300ml kwanej mietany *kakao do posypania Wykonanie: Nagrzać piekarnik do 175 stopni. Formę o rednicy 23 cm wysmarować masłem i wyłożyć foliš aluminiowš tak aby jej brzegi wystawały poza tortownicę (masa jest rzadka, nie powinna wypłynšć z tortownicy). Ciasteczka zmielić, wymieszać z masłem i wyłożyć dno tortownicy. Włożyć do lodówki, schłodzić. Ser, 170g cukru pudru, jajka, żółtka, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii oraz sok z cytryny zmiksować aż powstanie gładka masa. Następnie wylać jš na ciasteczkowy spód. Wstawić do piekarnika i piec godzinę. mietanę, pozostały cukier i wanilię zmiksować. Posmarować masš upieczony sernik i wstawić go do piekarnika jeszcze na około 10 minut. Wyłšczyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozwolić sernikowi ostygnšć. Wstawić go póniej do lodówki na około 4 godziny. Mój został tam na całš noc. Przed podaniem posypać sernik kakao. Smacznego :)
aga_greg33