Knedle serowe z truskawkami
Składniki:
Delikatne ciasto serowe możemy nadziewać owocami sezonowymi lub takimi, na jakie mamy akurat ochotę.
Oprócz truskawek i śliwek mogą być to na przykład morele czy jagody.
Zmieniać możemy także posypkę:
Zamiast twarogu wystarczy cukier z cynamonem czy tarty piernik.
300 g twarogu
300 ml mleka
900 g mąki grubo mielonej (np. krupczatki)
1 kg truskawek
300 g tartego twarogu
300 g cukru pudru
300 g masła do polania knedli
100 g masła do ciasta
3 jajka
szczypta soli
Etapy przygotowania
· Miękkie masło ubijemy i dodamy jajko, sól, zmielony twaróg i większą część mleka.
· Wszystko starannie rozmieszamy, dodamy mąkę (trochę maki pozostawimy do posypania stolnicy i wałkowania ciasta).
· Do ciasta wlejemy pozostałe mleko, ciasto wyrobimy i rozwałkujemy na cieńszy płat, pokroimy na kwadraciki około 4x4 cm.
· Na nie kładziemy opłukane truskawki, które starannie zawiniemy w ciasto i uformujemy knedle.
· Knedle wkładamy do wrzącej, delikatnie osolonej wody i powoli gotujemy.
· Nie zapominamy delikatnie zamieszać kilka razy, aby nie przywarły do dna naczynia.
· Gotujemy około 5 minut.
· Przed podaniem knedle posypiemy tartym twarogiem i cukrem pudrem i polejemy rozpuszczonym masłem.
empikej