Knedle z truskawkami.docx

(17 KB) Pobierz

Knedle serowe z truskawkami

Składniki:

Delikatne ciasto serowe możemy nadziewać owocami sezonowymi lub takimi, na jakie mamy akurat ochotę.

Oprócz truskawek i śliwek mogą być to na przykład morele czy jagody.

Zmieniać możemy także posypkę:

Zamiast twarogu wystarczy cukier z cynamonem czy tarty piernik.

 

300 g twarogu

300 ml mleka

900 g mąki grubo mielonej (np. krupczatki)

1 kg truskawek

300 g tartego twarogu

300 g cukru pudru

300 g masła do polania knedli

100 g masła do ciasta

3 jajka

szczypta soli

 

Etapy przygotowania

·         Miękkie masło ubijemy i dodamy jajko, sól, zmielony twaróg i większą część mleka.

·         Wszystko starannie rozmieszamy, dodamy mąkę (trochę maki pozostawimy do posypania stolnicy i wałkowania ciasta).

·         Do ciasta wlejemy pozostałe mleko, ciasto wyrobimy i rozwałkujemy na cieńszy płat, pokroimy na kwadraciki około 4x4 cm.

·         Na nie kładziemy opłukane truskawki, które starannie zawiniemy w ciasto i uformujemy knedle.

·         Knedle wkładamy do wrzącej, delikatnie osolonej wody i powoli gotujemy.

·         Nie zapominamy delikatnie zamieszać kilka razy, aby nie przywarły do dna naczynia.

·         Gotujemy około 5 minut.

·         Przed podaniem knedle posypiemy tartym twarogiem i cukrem pudrem i polejemy rozpuszczonym masłem.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin